Vak felszolgálók a sötétben

Európai sikerei után New Yorkba készül a francia Dans Le Noir (A sötétben) étterem. A vendégek koromsötétben vacsoráznak, és vak pincérek szolgálják ki őket - adta hírül a Hirado.hu.

A különleges élményt nyújtó étterem decemberben nyitja meg kapuit a forgalmas Times Square közelében. „Amikor belevágtam ebbe az üzletbe, mindenki azt gondolta, hogy megőrültem, a bankoktól kezdve a saját anyámig” – emlékezett vissza a kezdetekre Edouard de Broglie, az étteremlánc alapítója és a tulajdonos Ethik Investment vállalat vezérigazgatója.

Hozzátette: „Meg akartam mutatni, hogy olyan vállalat is lehet rendkívül jövedelmező, fejlődőképes és nemzetközileg elismert, ahol az alkalmazottak fele érzékszervi fogyatékkal él”. A Dans Le Noir nem az első sötét étterem, de kétségkívül a leggyorsabban terjeszkedő lánc, amely már több mint egymillió embert látott vendégül állandó és időleges éttermeiben.

A sötét éttermek úttörőjének számító német Blindekuh (Vak tehén) Zürichben nyílt meg 1999-ben. A vaksötétben étkezés trendje de Broglie éttermével érkezett meg Párizsba 2004-ben, és hasonló vendéglők nyíltak a világ más városaiban, köztük Berlinben, Sanghajban, Montrealban és San Franciscóban is.

A Dans Le Noir vastag függönyökkel elsötétített éttermeiben látássérült pincérek kísérik a helyükre vendégeket, és két-három fogásos meglepetés menüket szolgálnak fel számukra. A párizsi siker után a londoni étterem 2006-ban kezdte meg működését, olyan vendégekkel, mint Vilmos herceg és Kate Middleton, akik legalább „itt el tudtak menekülni a lesifotósok elől” – jegyezte meg a 49 esztendős de Broglie.

Az étteremlánc később Moszkvát, Barcelonát és Szentpétervárt is meghódította. Az elődökhöz hasonlóan a New York-i étteremben is négyfajta meglepetés menü várja a vendégeket: egy teljesen titkos, egy húsevőkre, egy vegetáriánusokra és egy tengeri finomságokat kedvelőkre szabott változat. Egy háromfogásos, borral kísért vacsora ára fejenként 56 dollárnál (12 500 forint) kezdődik.

De Broglie szerint a 72 férőhelyes új étterem asztalfoglalásai teljesen beteltek az első három hétre. Mint hozzátette: az újabb célpontok között szerepel Dél-Amerika és Ázsia is. A sötét gyógyfürdőket is működtető Ethik Investment a profitjának tíz százalékát a fogyatékos emberek társadalomba való integrálását segítő szervezetek támogatására fordítja. (MTI / Hirado.hu)


Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.