Vak felszolgálók a sötétben

Európai sikerei után New Yorkba készül a francia Dans Le Noir (A sötétben) étterem. A vendégek koromsötétben vacsoráznak, és vak pincérek szolgálják ki őket - adta hírül a Hirado.hu.

A különleges élményt nyújtó étterem decemberben nyitja meg kapuit a forgalmas Times Square közelében. „Amikor belevágtam ebbe az üzletbe, mindenki azt gondolta, hogy megőrültem, a bankoktól kezdve a saját anyámig” – emlékezett vissza a kezdetekre Edouard de Broglie, az étteremlánc alapítója és a tulajdonos Ethik Investment vállalat vezérigazgatója.

Hozzátette: „Meg akartam mutatni, hogy olyan vállalat is lehet rendkívül jövedelmező, fejlődőképes és nemzetközileg elismert, ahol az alkalmazottak fele érzékszervi fogyatékkal él”. A Dans Le Noir nem az első sötét étterem, de kétségkívül a leggyorsabban terjeszkedő lánc, amely már több mint egymillió embert látott vendégül állandó és időleges éttermeiben.

A sötét éttermek úttörőjének számító német Blindekuh (Vak tehén) Zürichben nyílt meg 1999-ben. A vaksötétben étkezés trendje de Broglie éttermével érkezett meg Párizsba 2004-ben, és hasonló vendéglők nyíltak a világ más városaiban, köztük Berlinben, Sanghajban, Montrealban és San Franciscóban is.

A Dans Le Noir vastag függönyökkel elsötétített éttermeiben látássérült pincérek kísérik a helyükre vendégeket, és két-három fogásos meglepetés menüket szolgálnak fel számukra. A párizsi siker után a londoni étterem 2006-ban kezdte meg működését, olyan vendégekkel, mint Vilmos herceg és Kate Middleton, akik legalább „itt el tudtak menekülni a lesifotósok elől” – jegyezte meg a 49 esztendős de Broglie.

Az étteremlánc később Moszkvát, Barcelonát és Szentpétervárt is meghódította. Az elődökhöz hasonlóan a New York-i étteremben is négyfajta meglepetés menü várja a vendégeket: egy teljesen titkos, egy húsevőkre, egy vegetáriánusokra és egy tengeri finomságokat kedvelőkre szabott változat. Egy háromfogásos, borral kísért vacsora ára fejenként 56 dollárnál (12 500 forint) kezdődik.

De Broglie szerint a 72 férőhelyes új étterem asztalfoglalásai teljesen beteltek az első három hétre. Mint hozzátette: az újabb célpontok között szerepel Dél-Amerika és Ázsia is. A sötét gyógyfürdőket is működtető Ethik Investment a profitjának tíz százalékát a fogyatékos emberek társadalomba való integrálását segítő szervezetek támogatására fordítja. (MTI / Hirado.hu)


MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.