Vak felszolgálók a sötétben

Európai sikerei után New Yorkba készül a francia Dans Le Noir (A sötétben) étterem. A vendégek koromsötétben vacsoráznak, és vak pincérek szolgálják ki őket - adta hírül a Hirado.hu.

A különleges élményt nyújtó étterem decemberben nyitja meg kapuit a forgalmas Times Square közelében. „Amikor belevágtam ebbe az üzletbe, mindenki azt gondolta, hogy megőrültem, a bankoktól kezdve a saját anyámig” – emlékezett vissza a kezdetekre Edouard de Broglie, az étteremlánc alapítója és a tulajdonos Ethik Investment vállalat vezérigazgatója.

Hozzátette: „Meg akartam mutatni, hogy olyan vállalat is lehet rendkívül jövedelmező, fejlődőképes és nemzetközileg elismert, ahol az alkalmazottak fele érzékszervi fogyatékkal él”. A Dans Le Noir nem az első sötét étterem, de kétségkívül a leggyorsabban terjeszkedő lánc, amely már több mint egymillió embert látott vendégül állandó és időleges éttermeiben.

A sötét éttermek úttörőjének számító német Blindekuh (Vak tehén) Zürichben nyílt meg 1999-ben. A vaksötétben étkezés trendje de Broglie éttermével érkezett meg Párizsba 2004-ben, és hasonló vendéglők nyíltak a világ más városaiban, köztük Berlinben, Sanghajban, Montrealban és San Franciscóban is.

A Dans Le Noir vastag függönyökkel elsötétített éttermeiben látássérült pincérek kísérik a helyükre vendégeket, és két-három fogásos meglepetés menüket szolgálnak fel számukra. A párizsi siker után a londoni étterem 2006-ban kezdte meg működését, olyan vendégekkel, mint Vilmos herceg és Kate Middleton, akik legalább „itt el tudtak menekülni a lesifotósok elől” – jegyezte meg a 49 esztendős de Broglie.

Az étteremlánc később Moszkvát, Barcelonát és Szentpétervárt is meghódította. Az elődökhöz hasonlóan a New York-i étteremben is négyfajta meglepetés menü várja a vendégeket: egy teljesen titkos, egy húsevőkre, egy vegetáriánusokra és egy tengeri finomságokat kedvelőkre szabott változat. Egy háromfogásos, borral kísért vacsora ára fejenként 56 dollárnál (12 500 forint) kezdődik.

De Broglie szerint a 72 férőhelyes új étterem asztalfoglalásai teljesen beteltek az első három hétre. Mint hozzátette: az újabb célpontok között szerepel Dél-Amerika és Ázsia is. A sötét gyógyfürdőket is működtető Ethik Investment a profitjának tíz százalékát a fogyatékos emberek társadalomba való integrálását segítő szervezetek támogatására fordítja. (MTI / Hirado.hu)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.