Vallási okokból hívott vissza egy limitált kiadású csokoládét a Nestlé

Egy Indiában forgalmazott KitKat csokoládéról van szó. A limitált kiadású, „KitKat travel breaks” nevű, globális termékvonal tagjaként volt elérhető az édesség.

Az indiai verziót azért kellett eltávolítani a piacról, mert a csokoládé csomagolását a hinduizmus követői sértőnek találták. A hívek azon háborodtak fel, hogy több hindu istenség, jelesül Úr Jagannátha, Baladéva és Subhadra képmása is visszaköszön a kiszerelésről.

Az elsődleges kifogás az volt, hogy a fölöslegessé vált csomagolás általában szemetes kukákba vagy kanálisokba kerül, vagy szabad téren hátra hagyva rengeteg ember akaratlanul is megtaposhatja őket, ami tiszteletlenség a felsőbbrendű létezőkkel szemben.

Indiában a hindu nacionalizmus az utóbbi időben jelentős lendületet kapott. A világ legnagyobb demokráciájában egyre élesebb viták folynak arról, hogy világi berkekben a hinduizmushoz kapcsolható fogalmak milyen tálalásban tolmácsolhatóak, és mind több szellemi produktumot (könyvet, filmet, TV műsort, reklámot stb.) illet vád amiatt, hogy tartalmaikkal a vallás híveit megsértették.

A Nestlé az indiai KitKatok visszahívásával kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy bár a Pattachitra nevű, vászonfestészeti eljárást idéző ábrázolásokkal kizárólag Orisza indiai államának kultúráját kívánta megünnepelni, megérti, ha egyeseket érzékenyen érint a téma. A közlemény értelmében a cég sajnálja, ha valakit akaratlanul is megbántott a limitált kiadású csokoládé piaci bevezetésével, és ezért a kiskereskedelmi forgalomból kivonja a terméket.

Forrás: Guardian / Store Insider


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.