Versenyfutás a Bocuse d’Or előestéjén

Idén 15. alkalommal rendezik meg a Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjét, ahová második alkalommal sikerült kvalifikálnia hazai séfnek. Molnár Gábor és csapata a verseny előestéjét villámbevásárlással töltötte a SIRHA kiállításon berendezett piacon Lyonban; a köretek elkészítésekor a most kiválasztott zöldségekből dolgoznak majd január 28-án, a második versenynapon.

A 24 döntős versenyt futott az idővel, hogy a legszebb és legjobb alapanyagokat válasszák ki a METRO Zöldség- és Gyümölcspiacon. Molnár Gábor a második napon versenyez, így a második etapban, pontban 18:30-kor kezdhette meg a bevásárlást, amire összesen 30 perc állt rendelkezésre. Miután a fél óra lejárt és a versenybiztosnál bemutatták kosaruk tartalmát a séfek, már nem térhettek vissza a piacra, ezért feszített tempóban igyekeztek minden szükséges hozzávalót beszerezni.

A halétel köretének legalább 50 %-ban zöldségből kell állnia, ehhez a piac kínálatából szabadon választhatott a versenyző. Molnár Gábor ezeket választotta a kosárba: burgonya, zöldalma, fehérhagyma, gyömbér, kapor, sütőtök, japán articsóka, vörös- és cirmoscékla, póréhagyma és tarlórépa. Egy további zöldséget is kötelező lesz használnia, amelyet egészen ma estig titkokban tartanak a Bocuse d’Or szervezői. A titkos összetevő négy zöldség között dől el, az első napon versenyző csapatoknak tegnap este árulták el, hogy a szerzellerrel kell dolgozniuk. Így szűkült a kör az édesköményre, a póréhagymára és a sütőtökre.


A húsételhez szükséges alapanyagokat magával hozhatta a csapat, a versenymunka receptjében többek között az alábbi hozzávalók kaptak helyet; póréhagyma, siitake és vargánya gomba, paraj, sárgarépa és sütőtök, torma és csicsóka, fűszerként a petrezselyem és koriander.

Sok múlik az alapanyagon
A METRO, amely nemzetközi szinten a Bocuse d’Or kiemelt partnere, a szakmai verseny színvonalához méltó prémium minőségben szállítja a hús és halétel két fő témáját; a gyöngytyúkot és pisztrángot. A döntőn a helyi áruházlánc biztosítja a fő hozzávalókat; a szabad tartású, 1,6-1,8 kg súlyú és ’Label Rouge’ minősítésű gyöngytyúkot, amelyet egészben, zúzával, begyével, májával, szívével és tüdejével, fejével és szárnyával együtt kell felhasználniuk, valamint a pisztrángot.

Szerdán versenyez a magyar csapat
Az első napon 12 nemzet versenyez, ők már elfoglalták a konyhát és megkezdték a munkát. Holnap a versenyboxban Pohner Ádám commisnak is rengeteg feladat jut majd Molnár Gábor mellett, Vomberg Frigyes edző azonban nem léphet be ennek területére, de a pult előtt tanácsaival, irányításával segíti majd munkájukat. A Bocuse d’Or második napján, január 28-án 9:30-kor kapják meg a startjelet, a halételt 14:30-kor, a húsételt 15:05-kör tálalják majd a zsűrinek. Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke a húsétel zsűrijében pontoz a 24 nemzet képviselői között.


Az eredményhirdetésig a verseny legfrissebb híreit az Akadémia Facebook oldalán, az aréna hangulatát a bocusedor.com web TV közvetítésén lehet nyomon követni.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.