Versenyfutás a Bocuse d’Or előestéjén

Idén 15. alkalommal rendezik meg a Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjét, ahová második alkalommal sikerült kvalifikálnia hazai séfnek. Molnár Gábor és csapata a verseny előestéjét villámbevásárlással töltötte a SIRHA kiállításon berendezett piacon Lyonban; a köretek elkészítésekor a most kiválasztott zöldségekből dolgoznak majd január 28-án, a második versenynapon.

A 24 döntős versenyt futott az idővel, hogy a legszebb és legjobb alapanyagokat válasszák ki a METRO Zöldség- és Gyümölcspiacon. Molnár Gábor a második napon versenyez, így a második etapban, pontban 18:30-kor kezdhette meg a bevásárlást, amire összesen 30 perc állt rendelkezésre. Miután a fél óra lejárt és a versenybiztosnál bemutatták kosaruk tartalmát a séfek, már nem térhettek vissza a piacra, ezért feszített tempóban igyekeztek minden szükséges hozzávalót beszerezni.

A halétel köretének legalább 50 %-ban zöldségből kell állnia, ehhez a piac kínálatából szabadon választhatott a versenyző. Molnár Gábor ezeket választotta a kosárba: burgonya, zöldalma, fehérhagyma, gyömbér, kapor, sütőtök, japán articsóka, vörös- és cirmoscékla, póréhagyma és tarlórépa. Egy további zöldséget is kötelező lesz használnia, amelyet egészen ma estig titkokban tartanak a Bocuse d’Or szervezői. A titkos összetevő négy zöldség között dől el, az első napon versenyző csapatoknak tegnap este árulták el, hogy a szerzellerrel kell dolgozniuk. Így szűkült a kör az édesköményre, a póréhagymára és a sütőtökre.


A húsételhez szükséges alapanyagokat magával hozhatta a csapat, a versenymunka receptjében többek között az alábbi hozzávalók kaptak helyet; póréhagyma, siitake és vargánya gomba, paraj, sárgarépa és sütőtök, torma és csicsóka, fűszerként a petrezselyem és koriander.

Sok múlik az alapanyagon
A METRO, amely nemzetközi szinten a Bocuse d’Or kiemelt partnere, a szakmai verseny színvonalához méltó prémium minőségben szállítja a hús és halétel két fő témáját; a gyöngytyúkot és pisztrángot. A döntőn a helyi áruházlánc biztosítja a fő hozzávalókat; a szabad tartású, 1,6-1,8 kg súlyú és ’Label Rouge’ minősítésű gyöngytyúkot, amelyet egészben, zúzával, begyével, májával, szívével és tüdejével, fejével és szárnyával együtt kell felhasználniuk, valamint a pisztrángot.

Szerdán versenyez a magyar csapat
Az első napon 12 nemzet versenyez, ők már elfoglalták a konyhát és megkezdték a munkát. Holnap a versenyboxban Pohner Ádám commisnak is rengeteg feladat jut majd Molnár Gábor mellett, Vomberg Frigyes edző azonban nem léphet be ennek területére, de a pult előtt tanácsaival, irányításával segíti majd munkájukat. A Bocuse d’Or második napján, január 28-án 9:30-kor kapják meg a startjelet, a halételt 14:30-kor, a húsételt 15:05-kör tálalják majd a zsűrinek. Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke a húsétel zsűrijében pontoz a 24 nemzet képviselői között.


Az eredményhirdetésig a verseny legfrissebb híreit az Akadémia Facebook oldalán, az aréna hangulatát a bocusedor.com web TV közvetítésén lehet nyomon követni.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.