Világhírű szaktekintélyek a bormustrán

Minden eddiginél komolyabb megmérettetés elé néznek a legkiválóbb hazai borok, hiszen soha nem látott színvonalú, a nemzetközi borszakma legnevesebb ítészeiből és hazai szakemberekből álló zsűri előtt versengenek a XII. Pannon Bormustrán, a legnagyobb presztízsű hazai borversenyen. Az idén számos elemében megújuló megmérettetést, - a jogtulajdonos Pannon Bormíves Céh megbízásából - mostantól a Sziget Szervezőiroda rendezi.

Az elsősorban ifjúsági fesztiváljairól ismert rendezvényszervező vállalkozás az idei évtől átvette a Budai Gourmet gasztronómiai fesztivál szervezését is, és ennek a gasztro irány felé való nyitásnak az újabb lépéseként rendezik meg a legjelentősebb hazai borversenyt is május közepén, a hagyományoknak megfelelően Pannonhalmán. A Bormustrára április 20-ig várják a borok nevezését.

A korábbi Bormustrák értékeit megőrizve, de jelentős újításokkal, a legkiválóbb nemzetközi szakemberek közreműködésével, új szervezői és szakmai háttérrel rendezik idén a hazai borok legszínvonalasabb megmérettetését, a XII. Pannon Bormustrát. – jelentette be Szepsy István, a Pannon Bormíves Céh elnöke.

A Pannon Bormíves Céh 1999-ben Gál Tibor és Heimann Zoltán borászok kezdeményezésére indította útjára e borversenyt, elsősorban azzal a szándékkal, hogy lehetőséget biztosítson hazánk kiemelkedő minőségű borainak nemzetközi színvonalú megmérettetésére. Ezért már a kezdetektől fogva külföldi szakembereket is felkértek a zsűriben való részvételre, s a nemzetközi és hazai szakértők közösen értékelték a magyar árutermelő borászat élvonalába tartozó termékeket. Az elmúlt évtizedben, - az 1000 éves Pannonhalmi Főapátság falai között megrendezett Bormustra, - a hazai borvilág kiemelkedő eseményévé vált. Mérlegelve az eddig elért sikereket és a jövőbeli fejlődési lehetőségeket, a jogtulajdonos Céh úgy döntött, hogy megújítja a Bormustrát, amelynek megvalósításához új szervező- és szakmai partnert is keresett. “A megújulás biztosítékaként a Bormíves Céh a XII. Pannon Bormustra bonyolítását a rendezvényszervezésben kiemelkedő sikereket elért Sziget Kulturális Szervezőirodára, szakmai feladatainak ellátását pedig az In Vino Consulting tanácsadó cégre bízta.” – mondta a Céh elnöke, hozzátéve, hogy természetesen a Bormustra helyszínét továbbra is a Pannonhalmi Főapátság biztosítja.

A megújulás és a szakmai továbbfejlődés jegyében idén már két elismert hazai szakember (Kató András és Mészáros Gabriella) mellett hat nemzetközi szaktekintély vesz részt a zsűrizésben. A szervezőknek sikerült a világ legismertebb és legnevesebb nemzetközi borítészei közül többet is Magyarországra csábítani. A zsűrizést elvállalta több olyan szakember is (Caroline Gilby MW, Isabelle Legeron MW, John Szabo MS, Ronn Wiegand MW & MS), akik egy olyan elitklub tagjai, amelynek tagsági feltétele, hogy sikeresen elvégezzék a világ legmagasabb szakmai tudásszintjét jelentő Master of Wine vagy Master Sommelier képzést. „A Master of Wine címet ez idáig 288, a Master Sommelier címet pedig összesen 180 embernek sikerült megszereznie a világon. Májusban négy közülük biztosan itt lesz a Bormustrán, hogy megkóstolják és értékeljék a magyar borok legjavát. A “nagymestereken” túl a zsűri tagja lesz Andreas Larsson sommelier világbajnok, valamint Matt Kramer, a világ legismertebb bormagazinja, a Wine Spectator sztár szerzője is.” – mondta el Nemes Richárd, a Bormustra szakmai szervezésével megbízott In Vino Consulting vezetője. Szepsy István hozzátette: “A Pannon Bormustra több mint borverseny, hiszen a tudatosan kiválasztott zsűritagok a nemzetközi borpiac fontos véleményformálói, akik publikációs lehetőségeiken és szakmai kapcsolataikon keresztül közvetíthetik majd a magyar bor jó hírét szerte a világban.”

A magas színvonalú nemzetközi zsűri felkérése mellett a megújulást jelzi a Bormustra új, és egyben egyedülálló eleme is. Nevezetesen - a hitelesség és a garantált minőség biztosítása céljával - a díjra jelölt borok eredményhirdetést megelőző piaci ellenőrzése és visszakóstolása, melyre a borszakma jeles hazai szakújságíróit kérték fel. További újdonság a legjobb ár-érték arányú borok „Legjobb Vétel” kategóriájának bevezetése, valamint a legjobb Kárpát-medencei szőlőfajtából készült fehérbor díjazása is.

A XII. Pannon Bormustra eredményhirdetése és az ünnepélyes díjátadás a budapesti Millenáris parkban lesz, a hazai minőségi gasztronómia legjobb termékeit felvonultató Budai Gourmet fesztivál szakmai nyitónapján, 2011. június 2-án. A nagyközönség számára a nyertes borok első alkalommal a június 3-5. között fognak bemutatkozni, ahol a díjazott tételek külön kóstolózónában kapnak majd helyet a Budai Gourmet rendkívül színes kínálatában. Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda vezetője, aki egyben a csúcsgasztronómia honi elterjesztésének is feltétlen híve és első hazai Michelin csillagos éttermével cselekvő részese, elmondta: “Célunk, hogy a Pannon Bormustra még az eddigieknél is ismertebb és elismertebb esemény legyen, mind a szakma, mind a borkedvelők körében. A pozitív minősítés egyrészt feltétlen bizalmat és érdeklődést keltsen az itthoni fogyasztók szemében, másrészt a nemzetközi szintéren is komolyan vehető elismerést kapjanak a hazai csúcsborok."


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.