Világhírű szaktekintélyek a bormustrán

Minden eddiginél komolyabb megmérettetés elé néznek a legkiválóbb hazai borok, hiszen soha nem látott színvonalú, a nemzetközi borszakma legnevesebb ítészeiből és hazai szakemberekből álló zsűri előtt versengenek a XII. Pannon Bormustrán, a legnagyobb presztízsű hazai borversenyen. Az idén számos elemében megújuló megmérettetést, - a jogtulajdonos Pannon Bormíves Céh megbízásából - mostantól a Sziget Szervezőiroda rendezi.

Az elsősorban ifjúsági fesztiváljairól ismert rendezvényszervező vállalkozás az idei évtől átvette a Budai Gourmet gasztronómiai fesztivál szervezését is, és ennek a gasztro irány felé való nyitásnak az újabb lépéseként rendezik meg a legjelentősebb hazai borversenyt is május közepén, a hagyományoknak megfelelően Pannonhalmán. A Bormustrára április 20-ig várják a borok nevezését.

A korábbi Bormustrák értékeit megőrizve, de jelentős újításokkal, a legkiválóbb nemzetközi szakemberek közreműködésével, új szervezői és szakmai háttérrel rendezik idén a hazai borok legszínvonalasabb megmérettetését, a XII. Pannon Bormustrát. – jelentette be Szepsy István, a Pannon Bormíves Céh elnöke.

A Pannon Bormíves Céh 1999-ben Gál Tibor és Heimann Zoltán borászok kezdeményezésére indította útjára e borversenyt, elsősorban azzal a szándékkal, hogy lehetőséget biztosítson hazánk kiemelkedő minőségű borainak nemzetközi színvonalú megmérettetésére. Ezért már a kezdetektől fogva külföldi szakembereket is felkértek a zsűriben való részvételre, s a nemzetközi és hazai szakértők közösen értékelték a magyar árutermelő borászat élvonalába tartozó termékeket. Az elmúlt évtizedben, - az 1000 éves Pannonhalmi Főapátság falai között megrendezett Bormustra, - a hazai borvilág kiemelkedő eseményévé vált. Mérlegelve az eddig elért sikereket és a jövőbeli fejlődési lehetőségeket, a jogtulajdonos Céh úgy döntött, hogy megújítja a Bormustrát, amelynek megvalósításához új szervező- és szakmai partnert is keresett. “A megújulás biztosítékaként a Bormíves Céh a XII. Pannon Bormustra bonyolítását a rendezvényszervezésben kiemelkedő sikereket elért Sziget Kulturális Szervezőirodára, szakmai feladatainak ellátását pedig az In Vino Consulting tanácsadó cégre bízta.” – mondta a Céh elnöke, hozzátéve, hogy természetesen a Bormustra helyszínét továbbra is a Pannonhalmi Főapátság biztosítja.

A megújulás és a szakmai továbbfejlődés jegyében idén már két elismert hazai szakember (Kató András és Mészáros Gabriella) mellett hat nemzetközi szaktekintély vesz részt a zsűrizésben. A szervezőknek sikerült a világ legismertebb és legnevesebb nemzetközi borítészei közül többet is Magyarországra csábítani. A zsűrizést elvállalta több olyan szakember is (Caroline Gilby MW, Isabelle Legeron MW, John Szabo MS, Ronn Wiegand MW & MS), akik egy olyan elitklub tagjai, amelynek tagsági feltétele, hogy sikeresen elvégezzék a világ legmagasabb szakmai tudásszintjét jelentő Master of Wine vagy Master Sommelier képzést. „A Master of Wine címet ez idáig 288, a Master Sommelier címet pedig összesen 180 embernek sikerült megszereznie a világon. Májusban négy közülük biztosan itt lesz a Bormustrán, hogy megkóstolják és értékeljék a magyar borok legjavát. A “nagymestereken” túl a zsűri tagja lesz Andreas Larsson sommelier világbajnok, valamint Matt Kramer, a világ legismertebb bormagazinja, a Wine Spectator sztár szerzője is.” – mondta el Nemes Richárd, a Bormustra szakmai szervezésével megbízott In Vino Consulting vezetője. Szepsy István hozzátette: “A Pannon Bormustra több mint borverseny, hiszen a tudatosan kiválasztott zsűritagok a nemzetközi borpiac fontos véleményformálói, akik publikációs lehetőségeiken és szakmai kapcsolataikon keresztül közvetíthetik majd a magyar bor jó hírét szerte a világban.”

A magas színvonalú nemzetközi zsűri felkérése mellett a megújulást jelzi a Bormustra új, és egyben egyedülálló eleme is. Nevezetesen - a hitelesség és a garantált minőség biztosítása céljával - a díjra jelölt borok eredményhirdetést megelőző piaci ellenőrzése és visszakóstolása, melyre a borszakma jeles hazai szakújságíróit kérték fel. További újdonság a legjobb ár-érték arányú borok „Legjobb Vétel” kategóriájának bevezetése, valamint a legjobb Kárpát-medencei szőlőfajtából készült fehérbor díjazása is.

A XII. Pannon Bormustra eredményhirdetése és az ünnepélyes díjátadás a budapesti Millenáris parkban lesz, a hazai minőségi gasztronómia legjobb termékeit felvonultató Budai Gourmet fesztivál szakmai nyitónapján, 2011. június 2-án. A nagyközönség számára a nyertes borok első alkalommal a június 3-5. között fognak bemutatkozni, ahol a díjazott tételek külön kóstolózónában kapnak majd helyet a Budai Gourmet rendkívül színes kínálatában. Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda vezetője, aki egyben a csúcsgasztronómia honi elterjesztésének is feltétlen híve és első hazai Michelin csillagos éttermével cselekvő részese, elmondta: “Célunk, hogy a Pannon Bormustra még az eddigieknél is ismertebb és elismertebb esemény legyen, mind a szakma, mind a borkedvelők körében. A pozitív minősítés egyrészt feltétlen bizalmat és érdeklődést keltsen az itthoni fogyasztók szemében, másrészt a nemzetközi szintéren is komolyan vehető elismerést kapjanak a hazai csúcsborok."


Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben

Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben 

Megkezdte első szezonját az Ypsilon Yacht Club Alsóörsön.
Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem

Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem 

A közkedvelt Kertész utcai étterem öt év után búcsúzik.
 Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását

Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását 

A MICHELIN 2024. július 4-én este egy rangos ceremónián mutatta be az idei MICHELIN Guide Dubai harmadik kiadását a nemrég megnyílt One&Only One Za'abeel hotelben.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért

Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért 

Rossz hír azok számára, akik több vegetáriánus lehetőséget keresnének a McDonald's-ban.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti

Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti 

Július 2-től, keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme vidéki cukrászdák részére.
 Kaliforniai életérzés Budapesten

Kaliforniai életérzés Budapesten 

Magyarországon szinte egyedülálló módon Kalifornia által inspirált ételekkel várja vendégeit az étterem.
Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 

Interjú

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.