Világhírű szaktekintélyek a bormustrán

Minden eddiginél komolyabb megmérettetés elé néznek a legkiválóbb hazai borok, hiszen soha nem látott színvonalú, a nemzetközi borszakma legnevesebb ítészeiből és hazai szakemberekből álló zsűri előtt versengenek a XII. Pannon Bormustrán, a legnagyobb presztízsű hazai borversenyen. Az idén számos elemében megújuló megmérettetést, - a jogtulajdonos Pannon Bormíves Céh megbízásából - mostantól a Sziget Szervezőiroda rendezi.

Az elsősorban ifjúsági fesztiváljairól ismert rendezvényszervező vállalkozás az idei évtől átvette a Budai Gourmet gasztronómiai fesztivál szervezését is, és ennek a gasztro irány felé való nyitásnak az újabb lépéseként rendezik meg a legjelentősebb hazai borversenyt is május közepén, a hagyományoknak megfelelően Pannonhalmán. A Bormustrára április 20-ig várják a borok nevezését.

A korábbi Bormustrák értékeit megőrizve, de jelentős újításokkal, a legkiválóbb nemzetközi szakemberek közreműködésével, új szervezői és szakmai háttérrel rendezik idén a hazai borok legszínvonalasabb megmérettetését, a XII. Pannon Bormustrát. – jelentette be Szepsy István, a Pannon Bormíves Céh elnöke.

A Pannon Bormíves Céh 1999-ben Gál Tibor és Heimann Zoltán borászok kezdeményezésére indította útjára e borversenyt, elsősorban azzal a szándékkal, hogy lehetőséget biztosítson hazánk kiemelkedő minőségű borainak nemzetközi színvonalú megmérettetésére. Ezért már a kezdetektől fogva külföldi szakembereket is felkértek a zsűriben való részvételre, s a nemzetközi és hazai szakértők közösen értékelték a magyar árutermelő borászat élvonalába tartozó termékeket. Az elmúlt évtizedben, - az 1000 éves Pannonhalmi Főapátság falai között megrendezett Bormustra, - a hazai borvilág kiemelkedő eseményévé vált. Mérlegelve az eddig elért sikereket és a jövőbeli fejlődési lehetőségeket, a jogtulajdonos Céh úgy döntött, hogy megújítja a Bormustrát, amelynek megvalósításához új szervező- és szakmai partnert is keresett. “A megújulás biztosítékaként a Bormíves Céh a XII. Pannon Bormustra bonyolítását a rendezvényszervezésben kiemelkedő sikereket elért Sziget Kulturális Szervezőirodára, szakmai feladatainak ellátását pedig az In Vino Consulting tanácsadó cégre bízta.” – mondta a Céh elnöke, hozzátéve, hogy természetesen a Bormustra helyszínét továbbra is a Pannonhalmi Főapátság biztosítja.

A megújulás és a szakmai továbbfejlődés jegyében idén már két elismert hazai szakember (Kató András és Mészáros Gabriella) mellett hat nemzetközi szaktekintély vesz részt a zsűrizésben. A szervezőknek sikerült a világ legismertebb és legnevesebb nemzetközi borítészei közül többet is Magyarországra csábítani. A zsűrizést elvállalta több olyan szakember is (Caroline Gilby MW, Isabelle Legeron MW, John Szabo MS, Ronn Wiegand MW & MS), akik egy olyan elitklub tagjai, amelynek tagsági feltétele, hogy sikeresen elvégezzék a világ legmagasabb szakmai tudásszintjét jelentő Master of Wine vagy Master Sommelier képzést. „A Master of Wine címet ez idáig 288, a Master Sommelier címet pedig összesen 180 embernek sikerült megszereznie a világon. Májusban négy közülük biztosan itt lesz a Bormustrán, hogy megkóstolják és értékeljék a magyar borok legjavát. A “nagymestereken” túl a zsűri tagja lesz Andreas Larsson sommelier világbajnok, valamint Matt Kramer, a világ legismertebb bormagazinja, a Wine Spectator sztár szerzője is.” – mondta el Nemes Richárd, a Bormustra szakmai szervezésével megbízott In Vino Consulting vezetője. Szepsy István hozzátette: “A Pannon Bormustra több mint borverseny, hiszen a tudatosan kiválasztott zsűritagok a nemzetközi borpiac fontos véleményformálói, akik publikációs lehetőségeiken és szakmai kapcsolataikon keresztül közvetíthetik majd a magyar bor jó hírét szerte a világban.”

A magas színvonalú nemzetközi zsűri felkérése mellett a megújulást jelzi a Bormustra új, és egyben egyedülálló eleme is. Nevezetesen - a hitelesség és a garantált minőség biztosítása céljával - a díjra jelölt borok eredményhirdetést megelőző piaci ellenőrzése és visszakóstolása, melyre a borszakma jeles hazai szakújságíróit kérték fel. További újdonság a legjobb ár-érték arányú borok „Legjobb Vétel” kategóriájának bevezetése, valamint a legjobb Kárpát-medencei szőlőfajtából készült fehérbor díjazása is.

A XII. Pannon Bormustra eredményhirdetése és az ünnepélyes díjátadás a budapesti Millenáris parkban lesz, a hazai minőségi gasztronómia legjobb termékeit felvonultató Budai Gourmet fesztivál szakmai nyitónapján, 2011. június 2-án. A nagyközönség számára a nyertes borok első alkalommal a június 3-5. között fognak bemutatkozni, ahol a díjazott tételek külön kóstolózónában kapnak majd helyet a Budai Gourmet rendkívül színes kínálatában. Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda vezetője, aki egyben a csúcsgasztronómia honi elterjesztésének is feltétlen híve és első hazai Michelin csillagos éttermével cselekvő részese, elmondta: “Célunk, hogy a Pannon Bormustra még az eddigieknél is ismertebb és elismertebb esemény legyen, mind a szakma, mind a borkedvelők körében. A pozitív minősítés egyrészt feltétlen bizalmat és érdeklődést keltsen az itthoni fogyasztók szemében, másrészt a nemzetközi szintéren is komolyan vehető elismerést kapjanak a hazai csúcsborok."


Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.