Világszínvonalú étterem az M7-esen

A balatoni sztráda székesfehérvári pihenőjében a hetvenes évek végén nyílt az első vendéglátóhely Fehérvár bisztró néven. Az üzletet 1997 óta a Szakály Kft. működtette. Vendégköre meglehetősen széles volt: országúti fuvarozók, iparosok, Balatonra igyekvő nyaralók tértek be ide, de a székesfehérváriak is szívesen látogatták. A hely népszerűsége miatt nyaranként gyakran előfordult, hogy a várakozók hosszú sora miatt szinte már mozdulni sem lehetett a vendégtérben. Az önkiszolgáló étterem forgalma sokszor meghaladta a kapacitásmaximumot. Ráadásul a kilencvenes évek elején korszerűsített konyhai eszközök cseréje egyre sürgetőbbé vált.

A fejlesztésre két lehetőség kínálkozott: a Fehérvár bisztró bezárása, átalakítása, és újranyitása, vagy egy teljesen új vendéglátóhely létesítése az autópálya-pihenő területén. A terv szakmai átvilágításakor látható volt, hogy amennyiben a Fehérvár bisztró az átalakítás miatt bezár – körülbelül egy évre –, akkor elveszítik a régi törzsvendégeket és az új vendégkör kialakítása is nehezebb lesz. A kérdés eldöntését végül az befolyásolta, hogy a Szakály Kft. még 2001-ben megvásárolta az egykori Interag Áruház épületét. Így a tulajdonosi döntés alapján 2007-ben megkezdődött az áruházépület áttervezése modern étteremmé, miközben a régi bisztró tovább működött. A kivitelezési és engedélyezési folyamat sikeres lezárása után, 2009. július 13-án megnyitotta kapuit a balatoni sztráda legújabb vendéglátóhelye, az Albapark Étterem. Az új egységet nyugat-európai minták alapján, de a magyar igények figyelembevételével alakították ki az üzemeltetők. Az összesen 1.600 négyzetméter alapterületen az étterem mellett jó néhány más, kiegészítő szolgáltatás is elérhető: autópálya-ügyfélszolgálati iroda, gyermekjátszó, tusoló, mosdó a mozgássérültek részére is, bérelhető tárgyaló, expressz-sáv előzetesen bejelentkezett csoportok részére, vezeték nélküli internet. A helyben készített péksütemények mellett reggelit, illetve szűk melegétel-választékot is kínál az étterem. A látványkonyha területén a vendégek külön-külön pultoknál válogathatnak a levesek, készételek, saláták, desszertek és az italok közül. A grillpultnál a vendégek által kiválasztott pácolt hús kerül a sütőlapra. A beruházásnak ismét több olyan példa értékű eleme van, amely a fejlesztésben gondolkodó vállalkozók számára hasznos lehet. Az egyik legfontosabb, hogy a Magyar Fejlesztési Bank által biztosított forráslehetőségek kombinálhatók. A beruházás jellegéből adódóan a finanszírozási konstrukció végül – a banki szakemberek tanácsai alapján – úgy zárult sikeresen, hogy külön hitelszerződés biztosította az ingatlanfejlesztést, egy másik az eszközbeszerzést, egy harmadik pedig projekt kiegészítő hitelként a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében benyújtott uniós pályázathoz kapcsolódva adott pénzügyi segítséget. A sikeres kivitelezéshez hozzájárult az is, hogy a székesfehérvári Szakály Kft. már a műszaki tervezéssel egyidejűleg megkezdte a projekt stabil finanszírozási hátteréhez szükséges források feltérképezését. Ennek során több banki ajánlatot is bekértek és elemeztek. Noha 2008 nyarán, az indikatív ajánlat elkészítésekor még akár a svájci frank vagy az euró-alapú finanszírozás is versenyképesnek tűnt, a hitelszerződés 2008. decemberi aláírásakor már tény volt, hogy a legkedvezőbb kondíciókat az MFB Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogramja nyújtotta. Ehhez refinanszírozásban az MKB-n keresztül jutottak hozzá. A konstrukció legnagyobb előnye, hogy a Szakály Kft. hiteleit forintban tartják nyilván, a törlesztő-részleteket is forintban állapítják meg, a kamat kiszámítása azonban az európai bankközi kamatláb (3 havi EURIBOR) alapján történik. Mivel a válság hatására ez a kamatláb csökkenő tendenciát mutat, ezáltal az MFB beruházási és fejlesztési hiteleinek versenyképessége tovább erősödik. Az új, korszerű gépeknek köszönhetően a fajlagos energiafelhasználás csökkent, a berendezések által kibocsátott hulladék hőt is hasznosítani tudják. Az átgondolt tervezés, a közreműködő üzleti partnerek megfelelő kiválasztása, a biztos szakmai háttér és a minőségi szolgáltatás együttesen lett a záloga az új Albapark Étterem sikeres működésének. [Forrás: OrientPress Hírügynökség]

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.