A fejlesztésre két lehetőség kínálkozott: a Fehérvár bisztró bezárása, átalakítása, és újranyitása, vagy egy teljesen új vendéglátóhely létesítése az autópálya-pihenő területén. A terv szakmai átvilágításakor látható volt, hogy amennyiben a Fehérvár bisztró az átalakítás miatt bezár – körülbelül egy évre –, akkor elveszítik a régi törzsvendégeket és az új vendégkör kialakítása is nehezebb lesz. A kérdés eldöntését végül az befolyásolta, hogy a Szakály Kft. még 2001-ben megvásárolta az egykori Interag Áruház épületét. Így a tulajdonosi döntés alapján 2007-ben megkezdődött az áruházépület áttervezése modern étteremmé, miközben a régi bisztró tovább működött.
A kivitelezési és engedélyezési folyamat sikeres lezárása után, 2009. július 13-án megnyitotta kapuit a balatoni sztráda legújabb vendéglátóhelye, az Albapark Étterem. Az új egységet nyugat-európai minták alapján, de a magyar igények figyelembevételével alakították ki az üzemeltetők. Az összesen 1.600 négyzetméter alapterületen az étterem mellett jó néhány más, kiegészítő szolgáltatás is elérhető: autópálya-ügyfélszolgálati iroda, gyermekjátszó, tusoló, mosdó a mozgássérültek részére is, bérelhető tárgyaló, expressz-sáv előzetesen bejelentkezett csoportok részére, vezeték nélküli internet. A helyben készített péksütemények mellett reggelit, illetve szűk melegétel-választékot is kínál az étterem. A látványkonyha területén a vendégek külön-külön pultoknál válogathatnak a levesek, készételek, saláták, desszertek és az italok közül. A grillpultnál a vendégek által kiválasztott pácolt hús kerül a sütőlapra.
A beruházásnak ismét több olyan példa értékű eleme van, amely a fejlesztésben gondolkodó vállalkozók számára hasznos lehet. Az egyik legfontosabb, hogy a Magyar Fejlesztési Bank által biztosított forráslehetőségek kombinálhatók. A beruházás jellegéből adódóan a finanszírozási konstrukció végül – a banki szakemberek tanácsai alapján – úgy zárult sikeresen, hogy külön hitelszerződés biztosította az ingatlanfejlesztést, egy másik az eszközbeszerzést, egy harmadik pedig projekt kiegészítő hitelként a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében benyújtott uniós pályázathoz kapcsolódva adott pénzügyi segítséget.
A sikeres kivitelezéshez hozzájárult az is, hogy a székesfehérvári Szakály Kft. már a műszaki tervezéssel egyidejűleg megkezdte a projekt stabil finanszírozási hátteréhez szükséges források feltérképezését. Ennek során több banki ajánlatot is bekértek és elemeztek.
Noha 2008 nyarán, az indikatív ajánlat elkészítésekor még akár a svájci frank vagy az euró-alapú finanszírozás is versenyképesnek tűnt, a hitelszerződés 2008. decemberi aláírásakor már tény volt, hogy a legkedvezőbb kondíciókat az MFB Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogramja nyújtotta. Ehhez refinanszírozásban az MKB-n keresztül jutottak hozzá. A konstrukció legnagyobb előnye, hogy a Szakály Kft. hiteleit forintban tartják nyilván, a törlesztő-részleteket is forintban állapítják meg, a kamat kiszámítása azonban az európai bankközi kamatláb (3 havi EURIBOR) alapján történik. Mivel a válság hatására ez a kamatláb csökkenő tendenciát mutat, ezáltal az MFB beruházási és fejlesztési hiteleinek versenyképessége tovább erősödik.
Az új, korszerű gépeknek köszönhetően a fajlagos energiafelhasználás csökkent, a berendezések által kibocsátott hulladék hőt is hasznosítani tudják. Az átgondolt tervezés, a közreműködő üzleti partnerek megfelelő kiválasztása, a biztos szakmai háttér és a minőségi szolgáltatás együttesen lett a záloga az új Albapark Étterem sikeres működésének.
[Forrás: OrientPress Hírügynökség]
Világszínvonalú étterem az M7-esen
A balatoni sztráda székesfehérvári pihenőjében a hetvenes évek végén nyílt az első vendéglátóhely Fehérvár bisztró néven. Az üzletet 1997 óta a Szakály Kft. működtette. Vendégköre meglehetősen széles volt: országúti fuvarozók, iparosok, Balatonra igyekvő nyaralók tértek be ide, de a székesfehérváriak is szívesen látogatták. A hely népszerűsége miatt nyaranként gyakran előfordult, hogy a várakozók hosszú sora miatt szinte már mozdulni sem lehetett a vendégtérben. Az önkiszolgáló étterem forgalma sokszor meghaladta a kapacitásmaximumot. Ráadásul a kilencvenes évek elején korszerűsített konyhai eszközök cseréje egyre sürgetőbbé vált.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.