VIMOSZ: a karácsonyi zárva tartás végzetes lenne

Az éttermek egy része a bezárás helyett inkább az ételkiszállítást választja a járvány miatti korlátozások időszakában; logisztikai problémát a működés átállása nem okoz, a karácsonyi időszak esetleges kiesése azonban nagyon súlyosan érintené az ágazatot - mondta a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke az MTI-nek szerdán.

Gál Pál Zoltán hozzátette, hogy az éttermek a járvány tavaszi, első hullámában már megfelelő tapasztalatot szereztek az ételkiszállításban, így várhatóan sem logisztikai, sem felkészülési problémát nem okoz a szerdától hatályos szigorítás. Az a nagy kérdés szerinte, hogy karácsonykor újranyithatnak-e majd az éttermek országszerte. A kormány ugyan most ezzel számol, de ha mégis kiesik a hagyományosan jelentős forgalmat adó ünnepi időszak a vendéglátás idei árbevételéből, az "nagyon súlyosan érintené" az ágazatot. A most bejelentett támogatás ahhoz kevés lenne, hogy a túlélést biztosítsa - fejtette ki.

December elején derül ki, hogy ki milyen üzleti modellt választott, ideiglenesen vagy véglegesen bezárja-e az éttermét a vakcina megjelenéséig, esetleg ételkiszállítással tovább üzemel. A bezárás és újranyitás is pénzbe kerül, és nem biztos, hogy ezt a költséget az ideiglenes támogatások képesek ellensúlyozni - mondta. Eddig sem volt kedvező az ágazat helyzete, hiszen a turizmus visszaesésével a vidéki vendéglátás idei árbevétele az első háromnegyedévben jelentősen csökkent az egy ével korábbihoz képest, a budapesti éttermeknél pedig még ennél is rosszabb volt a helyzet.

Az idei tervek elkészítésénél az üzemeltetők nem kalkulálhattak a novemberi bezárással; így ágazati szinten 50 százalék felett eshet vissza a forgalom az előző évhez képest 2020-ban. Az egyhónapos bezárás éves szinten nagyjából 8 százalékos visszaesést okoz - mondta, és megemlítette, hogy az éttermek bíznak benne, hogy a karácsonyi-szilveszteri időszakban újra nyitva lehetnek. A VIMOSZ arra tett javaslatot, hogy a teljes turisztikai ágazat kiszámítható támogatást kaphasson a kieső időszakra.

Forrás: MTI


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.