VinCE: sokat ígér idén

Számos újdonsággal, változással állt elő a régió egyik legnagyobb borszakmai rendezvénye.

A világ 182 pincészetének 1000 borát kóstolhatják meg március 3. és 5. között a Corinthia Hotelben a 7. VinCE Budapest Wine Show látogatói, akik többek között benevezhetnek organikus bortúrára, kipróbálhatják a világ első okostelefonos boradagoló rendszerét, valamint a világ vezetői borszakértőinek mesterkurzusain is részt vehetnek.

Németh Ágnes főszervező a VinCE Budapest pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a hat éven át megszokott péntek-vasárnapi nyitvatartás helyett ezúttal csütörtöktől szombatig rendezik meg a régió legnagyobb boreseményét.

A nyitónapot a gasztronómiai szakmának tartják fenn, utána ellenben a nagyközönség is részt vehet a sétáló kóstolón és a szakmai rendezvényeken, a kiadható jegyek számát azonban jelenősen csökkentik.

Peller Ágnes társszervező hozzátette, hogy szinte mindegyik nagy magyar pincészet képviselteti magát, de Magyarországról is több új kiállító érkezik, mellettük pedig Szlovéniától Olaszországon és Ausztrián át Törökországig sosem látott számban lehet külföldi borászatokkal találkozni.

Újításnak számít a VinCE Budapest shop, melynek célja a borvásárlási szokások megreformálása, a sétáló kóstolón a megismert tételek mindegyike megvásárolható lesz ugyanis néhány napon át egy applikáción keresztül - árulta el, hozzátéve: a jegyár egy része levásárolható lesz az online áruházban.

Az organikus termelők standjaihoz külön "túraútvonal" készül, melynek végigjárói ajándékcsomagot is kapnak.

Külön teremben lesz kipróbálható emellett a világ első okostelefonnal kommunikáló boradagoló és -megőrző rendszere.

A VinCE Budapestet számos vendég a mesterkurzusok és workshopok miatt várja leginkább.

A Forma-1 hivatalos pezsgőjét adó Mumm champagne-ház Thomas Lignier pincemester vezetésével mutatja be különleges tételeit, a szintén champagne-i Veuve Cliquot a tervek szerint pezsgőalapborokat is elhoz majd, Márkus György pedig a pezsgővilág meglepő tételeiből tart kóstolót. A tokaji pezsgőkről külön mesterkurzus lesz, míg a cavákról szóló előadáson spanyol pincészetek mutatják be hagyományos érlelésű tételeiket.

Kaliforniai borokat sokan ittak már, annál ismeretlenebbek Magyarországon Washington állam borvidékei, a VinCE Budapest azonban külön mesterkurzust szentel nekik.

Elisabeth Gabay Master of Wine (MW) vezetésével borokon keresztül lehet végigkövetni Nagy Sándor hódításainak útvonalát, többek között görög, izraeli, ciprusi, török, indiai tételekkel, a cabernet franc mesterkurzuson pedig magyar és nemzetközi kitekintést egyaránt kap a közönség.

A VinCE Budapest egyik "leghasznosabb" workshopjának Nick Adams MW és Adam Pawlowski Master Sommelier (MS) előadása ígérkezik, akik ahhoz adnak útmutatót, hogy miként kell összeállítani a tökéletes borlapot.

Anne McHale MW Franciaország egyik legizgalmasabb borvidékét, a Rhone-völgyet mutatja be.

A számos pezsgős és boros kurzuson kívül az érdeklődők egy párlatos kóstolón is részt vehetnek, ugyanis Guillaume Drouin párlatmester elhozza calvadosait Normandiából.

A zárónapon ezúttal is megtartják a VinCE Awards díjátadót, amelynek során a hazai borvilágot formáló legjobb ötleteket, leginspirálóbb példákat jutalmazzák - közölték a szervezők.

Forrás: Vendég & Hotel Online

Forrás: MTI


Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.