VinCE: sokat ígér idén

Számos újdonsággal, változással állt elő a régió egyik legnagyobb borszakmai rendezvénye.

A világ 182 pincészetének 1000 borát kóstolhatják meg március 3. és 5. között a Corinthia Hotelben a 7. VinCE Budapest Wine Show látogatói, akik többek között benevezhetnek organikus bortúrára, kipróbálhatják a világ első okostelefonos boradagoló rendszerét, valamint a világ vezetői borszakértőinek mesterkurzusain is részt vehetnek.

Németh Ágnes főszervező a VinCE Budapest pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a hat éven át megszokott péntek-vasárnapi nyitvatartás helyett ezúttal csütörtöktől szombatig rendezik meg a régió legnagyobb boreseményét.

A nyitónapot a gasztronómiai szakmának tartják fenn, utána ellenben a nagyközönség is részt vehet a sétáló kóstolón és a szakmai rendezvényeken, a kiadható jegyek számát azonban jelenősen csökkentik.

Peller Ágnes társszervező hozzátette, hogy szinte mindegyik nagy magyar pincészet képviselteti magát, de Magyarországról is több új kiállító érkezik, mellettük pedig Szlovéniától Olaszországon és Ausztrián át Törökországig sosem látott számban lehet külföldi borászatokkal találkozni.

Újításnak számít a VinCE Budapest shop, melynek célja a borvásárlási szokások megreformálása, a sétáló kóstolón a megismert tételek mindegyike megvásárolható lesz ugyanis néhány napon át egy applikáción keresztül - árulta el, hozzátéve: a jegyár egy része levásárolható lesz az online áruházban.

Az organikus termelők standjaihoz külön "túraútvonal" készül, melynek végigjárói ajándékcsomagot is kapnak.

Külön teremben lesz kipróbálható emellett a világ első okostelefonnal kommunikáló boradagoló és -megőrző rendszere.

A VinCE Budapestet számos vendég a mesterkurzusok és workshopok miatt várja leginkább.

A Forma-1 hivatalos pezsgőjét adó Mumm champagne-ház Thomas Lignier pincemester vezetésével mutatja be különleges tételeit, a szintén champagne-i Veuve Cliquot a tervek szerint pezsgőalapborokat is elhoz majd, Márkus György pedig a pezsgővilág meglepő tételeiből tart kóstolót. A tokaji pezsgőkről külön mesterkurzus lesz, míg a cavákról szóló előadáson spanyol pincészetek mutatják be hagyományos érlelésű tételeiket.

Kaliforniai borokat sokan ittak már, annál ismeretlenebbek Magyarországon Washington állam borvidékei, a VinCE Budapest azonban külön mesterkurzust szentel nekik.

Elisabeth Gabay Master of Wine (MW) vezetésével borokon keresztül lehet végigkövetni Nagy Sándor hódításainak útvonalát, többek között görög, izraeli, ciprusi, török, indiai tételekkel, a cabernet franc mesterkurzuson pedig magyar és nemzetközi kitekintést egyaránt kap a közönség.

A VinCE Budapest egyik "leghasznosabb" workshopjának Nick Adams MW és Adam Pawlowski Master Sommelier (MS) előadása ígérkezik, akik ahhoz adnak útmutatót, hogy miként kell összeállítani a tökéletes borlapot.

Anne McHale MW Franciaország egyik legizgalmasabb borvidékét, a Rhone-völgyet mutatja be.

A számos pezsgős és boros kurzuson kívül az érdeklődők egy párlatos kóstolón is részt vehetnek, ugyanis Guillaume Drouin párlatmester elhozza calvadosait Normandiából.

A zárónapon ezúttal is megtartják a VinCE Awards díjátadót, amelynek során a hazai borvilágot formáló legjobb ötleteket, leginspirálóbb példákat jutalmazzák - közölték a szervezők.

Forrás: Vendég & Hotel Online

Forrás: MTI


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.