Azért a derék kanári-szigeteki vállalkozók nem sokat kockáztatnak. A vulkán utoljára 1824-ben tört ki, és ma már csak békésen bugyog közel 2 méterre a földfelszín alatt, állandó 400 fokos hőmérsékleten. Ez tökéletes alap a grillezéshez, amihez egy földfelszín-mélységű üreg áll a szakácsok rendelkezésére.
Az El Diablo már 1970 óta működik és a Timanfaya Nemezeti Park, Tűzhegyek nevű vulkanikus magaslatán helyezkedik el, tehát az odalátogatók nem csak a láva fölött sütött ételeket, de a különleges kilátást is élvezhetik. Az étterem szolgáltatásai közé tartozik a körbevezetés is a grill körül, és egy háromfogásos vacsora 50 euróba kerül, ami teljesen normális ár Spanyolországban.
Hasonló megoldást választhatnak az Azori-szogeteken is a turisták. Igaz itt nincs étterem, de a Terceira szigeten található tűzhányó annyira forróvá varázsolja a talajt, hogy simán kialakíthatunk magunknak egy természetes grillsütőt. (vilagszam.hu)