Yummber: nem az éttermekkel akar versenyezni

Alig pár napja, szerdán indult a Yummber, egy vadonatúj alkalmazás, melyre mintegy 762-an jelentkeztek házi kosztot főző szakácsnak. A Vendég&Hotel-nek közölt exkluzív információ alapján ma már több mint ezren töltötték le az alkalmazást. Kalmár Péter üzlettársát Boros Reginát kérdeztük a különleges ötletről és a vendéglátó szakmát érdeklő kérdésekről.

A Yummber nem más, mint egy közösségi vendéglátó rendszer, melynek célja, hogy az otthon szívesen főző ambiciózus séfek és a városban kószáló, új élményekre nyitott és éhes 'gasztrokalandorok' egymásra találjanak. Az új program lényege ezért, hogy a jelentkezők saját otthonukban elkészített ételekkel vendégül látják a Yummber applikáción, mobiljukon keresztül bejelentkező vendégeket. A program ötletgazdája, Kalmár Péter, a Yummbert működtető, Luxembourgban bejegyzett IG Monde Investment S. A. egyik tulajdonosa.

Hogyan jutott eszükbe egy ilyen alkalmazás létrehozása? Van-e mögötte valós piaci kereslet?

Eredetileg az Uber alkalmazás adta az ötletet, azaz egy olyan közösségi megosztó rendszer életre hívása, ahol magánemberek adják össze azt, amiben profik, és üzletszerűen működtetik. Minden ember szeret jót enni, imádjuk a házias konyhát, ezen kívül óriási kaland új ízeket, új elkészítési módokat felfedezni. Ez a fajta vendéglátás egy bizalmi kapcsolatot is feltételez házigazdák és vendégek között, mely külön személyessé teszi magát az élményt.

Yummber. Mit kell tudni, honnan jön a név, mit jelent?

A Yumm a jóízű ételre utal, mint "nyammi", a kiegészítés pedig a már jól csengő és befutott közösségi rendszer hangulatát idézi.

Van-e valamilyen életkor vagy társadalmi réteg, mely alapján beazonosítható ez a fogyasztói réteg, azaz végül is a célközönsége a Yummbernek?

Bárki lehet 'yummber-vendég', nem a demográfiai adatok, hanem elsősorban az illető életstílusa határozza meg, hogy kipróbálja-e az új gasztronómiai kalandot. Az új szolgáltatás nem tömegigényt elégít ki, elsősorban olyan emberek jelentkeznek, akik nyitottak az újdonságokra, keresik a nem szokványos helyeket és élményeket. Boros Regina exkluzív információként a Vendég&Hotelnek elsőként közölte, hogy ők is meglepődtek, amikor szembesültek a ténnyel, hogy jelenleg olyan nagy az érdeklődés, hogy pár nap leforgása alatt már több mint ezren letöltötték az új applikációt.

A házi kosztra kiéhezett vendégek tulajdonképpen idegen emberek főztjét kóstolják meg számukra ismeretlen helyeken. Ki garantálja a minőséget és az étel színvonalát?

Alapjában véve olyan emberek jelentkeznek 'yummber-házigazdának', akik szeretnek és tudnak is főzni, azaz nem először fognak fakanalat a kezükbe. Mi is végzünk rendszeresen tesztelést, de a jelentkezéskor nem kell semmilyen teszten átesni, tehát bárki bekerülhet a rendszerbe, aki szabályosan kitöltötte a regisztrációs lapot és rendelkezik az előírt feltételekkel. A vendéglátókat és főztjüket, azaz a minőséget alapvetően a vendégek tesztelik, azaz ők a legfőbb kritikusok, így a rendszer automatikusan szelektál. Az ő értékelésük alapján dől el ugyanis, hogy ár érték arányban ki és hogyan teljesít. Aki ügyes és jó értékelést kap, felkapott lesz és egyre több vendégre számíthat.

A vendéglátásban nagy az egészségügyi kockázat, időnként sajnos előfordulnak szabálytalanságok és problémák. A Yummbernél ki garantálja a biztonságot? Esetleges probléma esetén ki a felelős?

Jelenleg 14 adag ételig ugyanis bárki értékesíthet legálisan ételt a saját konyhájában, nem kell hozzá engedélykérés a NÉBIH-nél, csak bejelentési kötelezettség van. A házigazdáknak azonban mind egészségügyi 'kiskönyv'-vel kell rendelkezniük, mint bárki másnak a vendéglátás területén, a felelősség tehát a vendéglátót terheli. Ezen kívül a Yummber csapat mindenkinek szívesen tart eligazítást a kérdésben, amiben főleg azt hangsúlyozták, hogy semmit ne csináljanak másként, mint eddig szoktak.

A vállalkozó szellemű 'wannabe' séfek, azaz a vendéglátó házigazdák idegen embereket engednek be otthonukba. Mégis ki vagy mi védi meg őket az esetleges bűnözőktől? Hogyan működik a rendszer?

A Yummber rendszerbe a vendégeknek is előre be kell jelentkezniük, rengeteg személyes adatot megadnak, így a bankkártya számukat is, tehát bármi probléma felmerülne nyomon követhető az illető. A vendéglátó pedig még mindig eldöntheti, hogy kit enged be a lakásába, átnézheti az adott vendég profilját, értékelését. Amennyiben úgy dönt, hogy fogadja, a leendő vendégnél végül megjelenik a cím, illetve az az információ is, hogy körülbelül mikor ér oda. A vendéglátó visszaigazolásáig tehát  a vendég nem láthatja a nevet és a címet. Készpénzes forgalom nincs, a fizetés bankkártyán keresztül megy, ezért jól követhető. Ha a felhasználó valahová bejelentkezett, ezzel hozzájárul ahhoz, hogy levonják a pénzét. Ezek után a Yummber levonja a jutalékát, majd átutalja a pénzt az illető házigazdának.

Ez akkor egy új kereseti lehetőségként is felfogható? Hiszen ha beindul az üzlet, akár komoly forgalomra is számíthat egy-egy felkapott 'otthonétterem'. Hány órás készenlétet kíván ez a munka?

A jelentkezés nyitott, bárki jelentkezhet és egy rugalmasan végezhető kiegészítő tevékenységként is felfogható, hiszen nem kíván állandó készenlétet. A rendszerben ugyanis a házigazda csak akkor lesz aktív, ha éppen van mit kínálnia, azaz maga döntheti el, hogy mikor és mennyi adagot főz, ezzel kapcsolatban semmilyen elvárás nincs. Megkötés nincs, a nap bármely szakaszában akár reggelire, ebédre vagy vacsorára is fogadhatunk vendéget. Úgy biztosít jövedelmet, hogy nem kíván több otthoni munkát annál, amit egyébként is elvégezne valaki, ha főz a családjára. Kismamák, diákok vagy éppen állás nélküliek is jelentkezhetnek erre a kötetlen munkaidős tevékenységre.

Nagy a kíváncsiság és a találgatás a vendéglátás területén dolgozó szakemberek körében.Mit gondol, konkurenciát jelent a Yummber majd az éttermeknek?Mit üzen a vendéglátásban profi szinten dolgozó szakembereknek?

Szeretnénk, ha a vendéglátósok látnák és értenék, hogy ez az új szolgáltatás nem váltja ki az éttermeket, csupán egy teljesen új és más élményt kínál az arra nyitott vendégek számára. Lehet, hogy alkalmanként kipróbálja, de a következő alkalommal már étterembe megy, ahol különleges környezetben profi kiszolgálást kap. Az új kaland csupán egy kiegészítő attrakció, mely színesíti a hazai gasztronómia palettáját, de véleményünk szerint ettől nem fognak kevesebbet járni az éttermekbe az emberek.

Jelenleg milyen promóciót végeznek illetve tervezik-e hogy akár turisták számára is elérhető legyen az új szolgáltatás?

A hazai közönség részéről óriási az érdeklődés, van egy közösségünk, külön Facebook oldalt üzemeltetünk, ahová folyamatosan tesszük fel az új információkat és napról napra rengeteg új érdeklődőt vonzunk. Azonban hosszú távon mindenképpen szeretnénk nyitni a külföldi vendégek felé is, hiszen óriási az igény a magyar házias ételek megismerése, kóstolása iránt, melyre az új alkalmazás kiváló lehetőséget kínál. Ezért a jövőben szeretnénk jobban odafigyelni a külföldi promócióra is, tervezzük a kapcsolatfelvételt a megfelelő turisztikai szervezetekkel, kommunikációs csatornákkal. Ezen kívül a Yummber magyarországi bevezetése még csak a kezdet, szeretnénk nyitni majd más városokban is, többek között Berlinben, Barcelonában, Birminghamben, Bostonban és Buenos Airesben.

Forrás: Vendég & Hotel


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.