Zajlik az élet a Costesben

Hollandia és egyben a világ legjobb éttermeinek séfjei mellett tart bemutatót a Costes Étterem séfje is, a január 9-11. között megrendezésre kerülő amszterdami Wine Professional kiállításon. A jelenleg egy Michelin csillaggal és 18 GaultMillau ponttal rendelkező Costes az első magyar étterem, amely meghívást kapott az esemény szervezőjétől, a Holland GaultMillau-t is kiadó Wine & Food Association-től.

A Costes séfje, Miguel Vieira két alkalommal is bemutatót tart az idén tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Wine Professional rendezvényen. Hollandia legnevesebb bor- és gasztro rendezvénye több mint tízezer érdeklődőt vonz minden évben. A látogatók elsősorban szakmabeliek, szakácsok, sommelier-k, valamint gasztro- és borszakírók, akik előtt idén többek között olyan sztárok is fellépnek majd, mint Sergio Herman (Oud Sluis, 3 Michelin csillag, 20 GM pont) és Jonnie Boer (De Librije, 3 Michelin csillag, 19.5 GM pont). A sztárséfek bemutatói a GaultMillau látványkonyhájában zajlanak, ahová idén először egy magyarországi étterem képviselője is meghívást kapott.

„Nagy megtiszteltetés és komoly kihívás a világ legjobb séfjei mellett szerepelni és próbálni bebizonyítani, hogy a Costes is méltón került mára a nemzetközi élvonalba. Mindent megteszünk majd, hogy elkápráztassuk azokat a szerencsés érdeklődőket, akiknek jut hely a bemutatókra.” - mondta el Gerendai Károly, a Costes egyik tulajdonosa.

A Costes ételeihez természetesen magyar borokat párosítanak a szervezők. “Az elmúlt öt évben hazánk többször jelen volt ezen a nemzetközileg is egyre jelentősebbnek számító szakmai kiállításon, de a Costes bemutatója kétségkívül az eddigi legizgalmasabb és legnagyobb érdeklődést vonzó eseménynek ígérkezik” - mondta el Nemes Richárd, a program szervezésével megbízott In Vino Consulting vezetője. “

A Costes bemutatójára szánt borsorral igyekszünk megfelelő pillanatképet adni Magyarország csúcskategóriás bortermeléséről, fontos, hogy izgalmas és egyedi ízvilágú borokat töltsünk a szakértők poharaiba.” - tette hozzá Nemes.

Az ország imázsát erősítő programot a Nemzeti Külgazdas.gi Hivatal (HITA) is támogatja. “Hollandia fontos piaca a prémium magyar boroknak, ezért saját standdal is kiállítunk a 10. Wine Professional kiállításon. Külön öröm számunkra, hogy idén egy magyar étterem is meghívást kapott a rendezvényre, reméljük, hogy az elmúlt évek sikereit a Costes programjával még magasabb szintre emelhetjük majd” - fűzte hozzá Mautner Márk, a HITA vezető tanácsadója.

Szintén az első magyar Michelin csillagos étteremhez kapcsolódik a hvg.hu híre, amely szerint Gerendai Károly mellett immár Mesterházy Ernő, Demszky Gábor volt főpolgármester bizalmasa is tulajdonos lett az éttermet üzemeltető Costes Kft.-ben. (foto: wine-professional.nl és costes.hu)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.