Zene nélkül mit ér a vendégtér?

Sokkal kevesebbet, mint gondolnánk. Ez derült ki azon a sajtómegbeszélésen, amit február 13-án az Artisjus szervezett háttérzene témában, és ez a terület a Horeca-szegmensben is fontos kérdés lehet.

2019-ben 36,8 ezer hazai üzlet és vendéglátóhely használt háttérgépzenét vendégei szórakoztatására, cserébe pedig jogdíjat fizetett a zenei alkotóknak. Az összes kifizetett szerzői jogdíj 27 százaléka – 2,5 milliárd forint – származott a háttérgépzenéből. Nem mindegy azonban, hogy mi szól és hogyan, milyen hangerővel például, hívta fel a figyelmet dr. Tóth Péter Benjamin, az Artisjus szakértője. Majd azt is elmondta, a jól megválasztott háttérzene pozitívan hat az üzlet forgalmára, árbevételére és a munkavállalói elégedettségre is. Februártól a zene tudatosabb használatában segíti a vállalkozókat az Artisjus Zenével jobb! programja, tudtuk meg. 

Nem mindegy, hogyan

Kutatások szerint a zene 15 százalékkal növelheti a vendéglátóhelyen eltöltött időt, ezáltal 30 százalékkal növeli az impulzív rendelések számát és ezzel a bevételeket. További pozitívum, hogy a jól megválasztott zene hatására a vendégek rövidebbnek érzékelik a vendégtérben várakozással töltött időt. Zenei stílustól függetlenül tempóval is szabályozható az üzletmenet. Ha lassítunk, a vendégek több időt töltenek az étteremben. Ha gyorsítunk, azzal például egy sűrű ebédidőben fel lehet felpörgetni a rendelést és fogyasztást. Az sem mellékes, hogy alkalmazottak is gyorsabbak tempós háttérzenével.

Az alapzaj nem hoz vendéget, de a háttérzene igen

Ez az egyik meghívott beszélgetőtárs, Szabó Gergely véleményeként hangzott el, aki az immár öt egységgel büszkélkedő Bamba Marha burgerező egyik alapító-tulajdonosa. Aki elmondta, náluk az üzletvezetők dolga és felelőssége kiválasztani a megfelelő zenét a vendégtérben, és szerinte annyira számít a sikeres üzletmenethez a megfelelő háttérzene, hogy amikor új üzletet alakítanak ki, számításba veszik, milyen hangtechnikát használnak majd, hová teszik a hangfalakat, hogy ne legyen zavaró, hanem kellemes élményt jelentsen a hozzájuk érkezőknek és a konyhán dolgozóknak egyaránt. Szabó külön felhívta a figyelmet arra, nagyon vendégriasztó hatása lehet, amikor bent, a konyhán nem hallják az ott dolgozók a kinti zenét, emiatt ott mást hallgatnak, és a két zene ütközik a vendégtérben.

Zenével minden jobb

Mostantól a zene tudatosabb használatában segíti az induló vállalkozásokat a szerzői egyesület által indított Zenével jobb! program, hallhattuk az Artisjus szakértőjétől.  Ennek első állomása egy weboldal, ahol a zeneipari szakemberek többek között ötleteket adnak az üzlet zenei stílusának és repertoárjának kialakításához, bemutatják az aktuális zenei trendeket és gyakorlati tippeket kínálnak a zenelejátszó eszközökkel kapcsolatos kérdésekben is. A program célja továbbá az önkormányzati tájékoztatás erősítése országos szinten, hogy a friss vállalkozók már az első lépésnél, első kézből kaphassanak információt a háttérzenével és a szerzői jogdíjak befizetésével kapcsolatban.

 

 

 

 

 

Forrás: Artisjus


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.