A balatoni szállásadók sem panaszkodhatnak

Bár júniusban a rövid távú foglaltsági adatok még rosszak voltak, a nyár eddig nagyon jól alakult, a Balaton gyakorlatilag megtelt, röviden: minden szép és jó – tudta meg a Napi Gazdaság Baldauf Csabától, a Magyar Szállodaszövetség balatoni régiójának vezetőjétől, az alsópáhoki Kolping Hotel Spa& Family Resort igazgatójától.

Az eddigi adatok alapján – főként a kedvező időjárás miatt – a főszezon két hónapjában a magyar tenger környékén a négycsillagos hotelek 80 százalék feletti foglaltságot produkáltak, míg júniusban még 65-70 százalékot értek el. Különösen jó hír, hogy a nyár második felében a háromcsillagos helyek is megteltek. A Balatonhoz hagyományosan elsősorban családok érkeznek, amelyek jellemzően félpanziós ellátást keresnek. A vendégforgalom szempontjából előnyös, hogy az M7-es révén már egy-egy hétvégére is könnyen elérhető a part. Baldauf szerint a forgalomnövekedés elsősorban a belföldi vendégek megjelenésének köszönhető. A külföldiek közül a hollandok és a britek választották a korábbinál többen a Balatont – utóbbiak döntésében vélhetően a fapados járatok népszerűsége is segített –, de újra nagy számban érkeztek közép-európai – cseh, szlovák és lengyel – turisták is. A németek viszont évről évre egyre kevésbé választják Magyarországot – mondta Baldauf. Ezt igazolják saját szállodájának adatai is: a Kolpingban a németek száma idén júniusban 15, augusztusban pedig 8 százalékkal maradt el a tavalyitól. Szeptembertől azonban véget érhet a konjunktúra: egyrészt elkezdődik az iskolaidő, másrészt a szállodák többsége valószínűleg teljes egészében érvényesíti az adó-és energiaár emelkedések miatti többletköltségeit – véli a régióvezető. (Napi Gazdaság)

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.