A La Grenoillére vendégei már megszokhatták, hogy Gauthier filozófiájára nem a hagyományos ízvilág jellemző: helyette szívesen kísérletezik régi receptek átalakításával és jól bevált ételek újragondolásával. A végeredmény pedig a különleges francia konyha, mellőzve az unalmas megoldásokat.
GYEREKKÉNT A PAPA KONYHÁJÁN
Már kezdetkor nyilvánvaló volt, hogy a konyha lesz Gauthier életének legfontosabb helyszíne. 1979-ben, amikor a kis Alexandre meglátta a napvilágot, édesapja átvette a La Grenoillére étterem és fogadó irányítását. A kisfiú gyermekkora nagy részét az étteremben töltötte, és egyértelművé vált számára, hogy a jövőben is ott szeretne majd szorgoskodni. „Mivel egy étteremben nőttem fel, természetes volt, hogy amint lehet, apám nyomdokaiba lépek” – mesél családi éttermükkel kapcsolatos korai élményeiről.
IDE A VÁNDORBOTOT!
Séffé válásának következő lépcsőfoka a College of Hotel Management elvégzése volt Le Toquet városában. Miután bizonyítványt szerzett, vándorútra kelt: megfordult a Hotel du Lacban St. Moritzban, a Palermóban található The Institute Culinaire főzőiskolában, és szakmai tapasztalatot szerzett a pekingi Péninsula Palace-ban is.
ELSZÁLLT A MICHELIN-CSILLAG
Amíg Gauthier karrierje felfelé ívelt, apja átélte minden séf rémálmát: 2001-ben étterme elve- szítette Michelin-csillagát. Ez nagy presztízsvesztést jelentett, hiszen a La Grenouillére az 1930-as évek óta minden évben elnyerte a francia étteremkritikusok legrangosabb elismerését. A séf apa ezután fiához fordult segítségért: megkérte, hogy térjen haza szülővárosába, és segítsen, vegye is át egyben az étterem irányítását.
REPÜLT A BÉKACOMB
Alexandre a családi étterem, a La Grenouillére új séfjeként első lépésként száműzte az étlapról a francia konyha klasszikus ételeit, mint például a békacombot és a francia narancslikőrös palacsintát. Döntését így magyarázta: „Nem akartam azokat a tradicionális fogásokat elkészíteni, amelyek apám konyhájára voltak jellemzőek. Hamar rájöttem, hogy a siker érdekében egyrészt meg kell találnom a saját stílusomat, másrészt újra kell gondolnom a jól bevált recepteket.”
MEGHÖKKENTŐ KREÁCIÓK
Az identitáskeresés annyira sikeres lett, hogy a gourmet-világ legjava hamar az ünnepelt séfek közé emelte az ifjú Gauthier-t, köszönhetően szokatlan és merész művészetének. A francia séf elmondása szerint kedvenc elfoglaltsága a szabályok áthágása, és így olyan különlegességeket varázsol éttermében az asztalra, mint a fürjtojás zúzott csíraágyon, reszelt fokhagymával tálalt szőlőszemekkel vagy a karamellizált fésűkagyló tintahallal színezett sült burgonyával.
VISSZATÉRT A MICHELIN-CSILLAG
Az extravagáns francia első hivatalos szakmai elismerését 2005-ben kapta, amikor Alain Ducasse sztárséf meghívta a Plaza Athénében rendezett Four de France gasztronómiai eseményre, ahol mindig Franciaország feltörekvő szakácsai bizonyíthatják rátermettségüket. 2007-ben nyitotta meg második, Froggy’s Tavern elnevezésű grilléttermét, de az igazi szakmai siker egy évvel később érkezett: Gauthier visszaszerezte a La Grenouillére étteremnek hét éve elvesztett Michelin-csillagát. Ennek köszönhetően La Madelain-sous-Montreuil városkája újra felkerült a világ gasztronómiai toptérképére.
ROLAND TRETTL UTÁN MARTIN KLEIN AZ IKARUS ÉLÉN Az új esztendő beköszönte jelentős változás hozott a Red Bull céget alapító Dietrich Mateschitz által megálmodott és Eckart Witzigmann védnöksége alatt létrehozott osztrák topétterem, a salzburgi Hangar–7, Ikarus életében. Ugyanis Roland Trettl, aki a nyitás óta vezette a ház konyháját, másutt keres új kihívásokat. Ő az, aki kialakította és működtette a ház alapkoncepcióját – hogy minden hónapban más és más topszakács koncepciója alapján főznek a konyhán –, amelyet utóda, Martin Klein, aki az első naptól kezdve Trettl mellett dolgozott, most megbízhatóan visz tovább. |