A francia, aki elment és visszatért

Gauthier nem csak egy séf a sok francia szakács közül: hiszen ő nemcsak megvalósítja különleges elképzeléseit a konyhán, hanem emellett szabadidejét kalandtúrákkal és hegycsúcsok meghódításával tölti.

A La Grenoillére vendégei már megszokhatták, hogy Gauthier filozófiájára nem a hagyományos ízvilág jellemző: helyette szívesen kísérletezik régi receptek átalakításával és jól bevált ételek újragondolásával. A végeredmény pedig a különleges francia konyha, mellőzve az unalmas megoldásokat.

GYEREKKÉNT A PAPA KONYHÁJÁN

Már kezdetkor nyilvánvaló volt, hogy a konyha lesz Gauthier életének legfontosabb helyszíne. 1979-ben, amikor a kis Alexandre meglátta a napvilágot, édesapja átvette a La Grenoillére étterem és fogadó irányítását. A kisfiú gyermekkora nagy részét az étteremben töltötte, és egyértelművé vált számára, hogy a jövőben is ott szeretne majd szorgoskodni. „Mivel egy étteremben nőttem fel, természetes volt, hogy amint lehet, apám nyomdokaiba lépek” – mesél családi éttermükkel kapcsolatos korai élményeiről.

IDE A VÁNDORBOTOT!

Séffé válásának következő lépcsőfoka a College of Hotel Management elvégzése volt Le Toquet városában. Miután bizonyítványt szerzett, vándorútra kelt: megfordult a Hotel du Lacban St. Moritzban, a Palermóban található The Institute Culinaire főzőiskolában, és szakmai tapasztalatot szerzett a pekingi Péninsula Palace-ban is.

ELSZÁLLT A MICHELIN-CSILLAG

Amíg Gauthier karrierje felfelé ívelt, apja átélte minden séf rémálmát: 2001-ben étterme elve- szítette Michelin-csillagát. Ez nagy presztízsvesztést jelentett, hiszen a La Grenouillére az 1930-as évek óta minden évben elnyerte a francia étteremkritikusok legrangosabb elismerését. A séf apa ezután fiához fordult segítségért: megkérte, hogy térjen haza szülővárosába, és segítsen, vegye is át egyben az étterem irányítását.

REPÜLT A BÉKACOMB

Alexandre a családi étterem, a La Grenouillére új séfjeként első lépésként száműzte az étlapról a francia konyha klasszikus ételeit, mint például a békacombot és a francia narancslikőrös palacsintát. Döntését így magyarázta: „Nem akartam azokat a tradicionális fogásokat elkészíteni, amelyek apám konyhájára voltak jellemzőek. Hamar rájöttem, hogy a siker érdekében egyrészt meg kell találnom a saját stílusomat, másrészt újra kell gondolnom a jól bevált recepteket.”

MEGHÖKKENTŐ KREÁCIÓK

Az identitáskeresés annyira sikeres lett, hogy a gourmet-világ legjava hamar az ünnepelt séfek közé emelte az ifjú Gauthier-t, köszönhetően szokatlan és merész művészetének. A francia séf elmondása szerint kedvenc elfoglaltsága a szabályok áthágása, és így olyan különlegességeket varázsol éttermében az asztalra, mint a fürjtojás zúzott csíraágyon, reszelt fokhagymával tálalt szőlőszemekkel vagy a karamellizált fésűkagyló tintahallal színezett sült burgonyával.

VISSZATÉRT A MICHELIN-CSILLAG

Az extravagáns francia első hivatalos szakmai elismerését 2005-ben kapta, amikor Alain Ducasse sztárséf meghívta a Plaza Athénében rendezett Four de France gasztronómiai eseményre, ahol mindig Franciaország feltörekvő szakácsai bizonyíthatják rátermettségüket. 2007-ben nyitotta meg második, Froggy’s Tavern elnevezésű grilléttermét, de az igazi szakmai siker egy évvel később érkezett: Gauthier visszaszerezte a La Grenouillére étteremnek hét éve elvesztett Michelin-csillagát. Ennek köszönhetően La Madelain-sous-Montreuil városkája újra felkerült a világ gasztronómiai toptérképére.

ROLAND TRETTL UTÁN MARTIN KLEIN AZ IKARUS ÉLÉN

Az új esztendő beköszönte jelentős változás hozott a Red Bull céget alapító Dietrich Mateschitz által megálmodott és Eckart Witzigmann védnöksége alatt létrehozott osztrák topétterem, a salzburgi Hangar–7, Ikarus életében. Ugyanis Roland Trettl, aki a nyitás óta vezette a ház konyháját, másutt keres új kihívásokat. Ő az, aki kialakította és működtette a ház alapkoncepcióját – hogy minden hónapban más és más topszakács koncepciója alapján főznek a konyhán –, amelyet utóda, Martin Klein, aki az első naptól kezdve Trettl mellett dolgozott, most megbízhatóan visz tovább.


Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
A Hotel Clark nem akármilyen elismerést zsebelt be

A Hotel Clark nem akármilyen elismerést zsebelt be 

A TripAdvisor idei győztesei közt ott találjuk a Lánchíd budai-hídfőjénél, a Vár tövében található hotelt.
Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?