A francia, aki elment és visszatért

Gauthier nem csak egy séf a sok francia szakács közül: hiszen ő nemcsak megvalósítja különleges elképzeléseit a konyhán, hanem emellett szabadidejét kalandtúrákkal és hegycsúcsok meghódításával tölti.

A La Grenoillére vendégei már megszokhatták, hogy Gauthier filozófiájára nem a hagyományos ízvilág jellemző: helyette szívesen kísérletezik régi receptek átalakításával és jól bevált ételek újragondolásával. A végeredmény pedig a különleges francia konyha, mellőzve az unalmas megoldásokat.

GYEREKKÉNT A PAPA KONYHÁJÁN

Már kezdetkor nyilvánvaló volt, hogy a konyha lesz Gauthier életének legfontosabb helyszíne. 1979-ben, amikor a kis Alexandre meglátta a napvilágot, édesapja átvette a La Grenoillére étterem és fogadó irányítását. A kisfiú gyermekkora nagy részét az étteremben töltötte, és egyértelművé vált számára, hogy a jövőben is ott szeretne majd szorgoskodni. „Mivel egy étteremben nőttem fel, természetes volt, hogy amint lehet, apám nyomdokaiba lépek” – mesél családi éttermükkel kapcsolatos korai élményeiről.

IDE A VÁNDORBOTOT!

Séffé válásának következő lépcsőfoka a College of Hotel Management elvégzése volt Le Toquet városában. Miután bizonyítványt szerzett, vándorútra kelt: megfordult a Hotel du Lacban St. Moritzban, a Palermóban található The Institute Culinaire főzőiskolában, és szakmai tapasztalatot szerzett a pekingi Péninsula Palace-ban is.

ELSZÁLLT A MICHELIN-CSILLAG

Amíg Gauthier karrierje felfelé ívelt, apja átélte minden séf rémálmát: 2001-ben étterme elve- szítette Michelin-csillagát. Ez nagy presztízsvesztést jelentett, hiszen a La Grenouillére az 1930-as évek óta minden évben elnyerte a francia étteremkritikusok legrangosabb elismerését. A séf apa ezután fiához fordult segítségért: megkérte, hogy térjen haza szülővárosába, és segítsen, vegye is át egyben az étterem irányítását.

REPÜLT A BÉKACOMB

Alexandre a családi étterem, a La Grenouillére új séfjeként első lépésként száműzte az étlapról a francia konyha klasszikus ételeit, mint például a békacombot és a francia narancslikőrös palacsintát. Döntését így magyarázta: „Nem akartam azokat a tradicionális fogásokat elkészíteni, amelyek apám konyhájára voltak jellemzőek. Hamar rájöttem, hogy a siker érdekében egyrészt meg kell találnom a saját stílusomat, másrészt újra kell gondolnom a jól bevált recepteket.”

MEGHÖKKENTŐ KREÁCIÓK

Az identitáskeresés annyira sikeres lett, hogy a gourmet-világ legjava hamar az ünnepelt séfek közé emelte az ifjú Gauthier-t, köszönhetően szokatlan és merész művészetének. A francia séf elmondása szerint kedvenc elfoglaltsága a szabályok áthágása, és így olyan különlegességeket varázsol éttermében az asztalra, mint a fürjtojás zúzott csíraágyon, reszelt fokhagymával tálalt szőlőszemekkel vagy a karamellizált fésűkagyló tintahallal színezett sült burgonyával.

VISSZATÉRT A MICHELIN-CSILLAG

Az extravagáns francia első hivatalos szakmai elismerését 2005-ben kapta, amikor Alain Ducasse sztárséf meghívta a Plaza Athénében rendezett Four de France gasztronómiai eseményre, ahol mindig Franciaország feltörekvő szakácsai bizonyíthatják rátermettségüket. 2007-ben nyitotta meg második, Froggy’s Tavern elnevezésű grilléttermét, de az igazi szakmai siker egy évvel később érkezett: Gauthier visszaszerezte a La Grenouillére étteremnek hét éve elvesztett Michelin-csillagát. Ennek köszönhetően La Madelain-sous-Montreuil városkája újra felkerült a világ gasztronómiai toptérképére.

ROLAND TRETTL UTÁN MARTIN KLEIN AZ IKARUS ÉLÉN

Az új esztendő beköszönte jelentős változás hozott a Red Bull céget alapító Dietrich Mateschitz által megálmodott és Eckart Witzigmann védnöksége alatt létrehozott osztrák topétterem, a salzburgi Hangar–7, Ikarus életében. Ugyanis Roland Trettl, aki a nyitás óta vezette a ház konyháját, másutt keres új kihívásokat. Ő az, aki kialakította és működtette a ház alapkoncepcióját – hogy minden hónapban más és más topszakács koncepciója alapján főznek a konyhán –, amelyet utóda, Martin Klein, aki az első naptól kezdve Trettl mellett dolgozott, most megbízhatóan visz tovább.


Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija

Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija 

November 21-én egy varázslatos érzékszervi utazással zajlott a Pullman Happenings rendezvénysorozat első magyarországi eseménye, amelynek művészi koncepcióját Demeter Richárd álmodta meg.
Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora

Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora 

Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.