Az Art Hotel Szeged a Zöld Szállodák élén

Az Art Hotel Szeged érdemelte ki az első helyezést a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által meghirdetett „Zöld Szálloda” pályázaton.

Több mint 20 éve kezdeményezte a Magyar Szállodaszövetség, hogy a hotelek tervszerűen és tudatosan foglalkozzanak a környezetvédelemmel annak elősegítésére, hogy a mindennapjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bíró környezettudatos gondolkodás teret nyerjen. A szállodák környezetvédelmi tevékenységének ösztönzésére a szövetség kétévente pályázatot is hirdet. A sikeres pályázók elnyerik a „Zöld Szálloda” embléma viselésének jogát, a legjobbakat pedig minden alkalommal külön is díjazzák. A pályázatokat 3 tagú zsűri bírálja el, szigorú szempontok alapján pontozza, és hirdeti ki a dobogós helyezetteket.

A 38 idei induló közül az első helyezett az Art Hotel Szeged lett. A szálloda 2016. december 31-ig jogosult a “Zöld Szálloda 2015-2016″ cím viselésére.

Az Art Hotel Szeged környezetvédelmi tevékenységei, melyek többek között hozzájárultak az első hely elnyeréséhez:

• A szálloda vezetése a környezettudatosság és a társadalmi felelősségvállalás szellemében a CERTOP ISO 9014 szabványnak megfelelően üzemelteti a szállodát.

• Az Art Hotel Szeged tervezésekor illetve később, a megvalósítása során is az egyik legfőbb elvárásként fogalmazódott meg, hogy az épület összhangban és harmóniában álljon korunk mind ökológiai, mind épített környezetével.

• Beépítésre került 17 db napkollektor egység, mely a napenergia összegyűjtésével állítja elő az épület üzemeltetéséhez szükséges meleg víz jelentős részét.

• A szálloda környezetterhelését tovább csökkentve, szintén megújuló energiaforrást alkalmazva 2014. október 15-től termálvíz fűti a teljes épületet és a kapcsolódó kereskedelmi és vendéglátó ipari egységeket, mivel a hotel csatlakozott a „Szeged belvárosi geotermikus kaszkádrendszer kialakítása” projekthez.

• A fenntartható fejlődéshez kiemelt fontosságú az energiatakarékos felhasználás, melynek jó példái a víztakarékos szerelvények, zuhany rózsák, csaptelepek, energiatakarékos fényforrások, mozgásérzékelők alkalmazása.

• A hulladékgyűjtés szelektív módon történik, a szennyes törülközők, ágy- és asztalneműk az épületben kialakított mosodában kerülnek tisztításra, megtakarítva ezzel a szállítási költségeket és azzal járó káros kibocsátásokat is.

A szálloda új üzemeltetője az Accent Hotel Management is kiemelt figyelmet fordít a jövőben arra, hogy a környezettudatos gondolkodás továbbra is a működés meghatározó részét képezze.

Forrás: Vendég & Hotel


Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.