Az átalányadó ellen tiltakozik a szállodaipari szövetség

Önkényesnek, igazságtalannak és méltánytalannak tartja a turisztikai és vendéglátó-ipari vállalkozásokra kivetendő átalányadót a Romániai Szállodaipari Szövetség (FIHR) – nyilatkozta keddi sajtótájékoztatóján Radu Enache, a szervezet elnöke.

„A kormány szerint az új adófajta bevezetése visszaszorítaná a turizmusban az adócsalást és a fekete munkát. Véleményünk szerint azonban a plusz illeték csak további fölösleges terhet róna az amúgy is becsületesen adózó vállalkozókra, az említett problémákat azonban nem orvosolná” – hívta fel a figyelmet az illetékes. Enache a szövetség kifogásait nyílt levélben jelezte Maria Grapini kis- és közepes vállalkozásokért, illetve a turizmusért felelős tárca nélküli miniszternek.

A levélre válaszolva a miniszter tegnap közleményben kifejtette: a hatóságok nem új illetékfajta bevezetését, hanem a jelenlegi adózási rendszer módosítását tervezik. “A kormány sem szeretne plusz terheket róni a kis- és középvállalkozásokra, illetve a turisztikai cégekre. Tisztában vagyunk azzal, hogy egy új adófajta nem fékezi meg az adócsalást, de a jelenlegi igazságtalan és etikátlan rendszert módosítani kell” – szögezte le Maria Grapini.

Hangsúlyozta: az elmúlt időszakban számos turisztikai egyesülettel tárgyalt az ügyben, és az FIHR az egyetlen, amelynek kifogásai vannak a kormány terveivel kapcsolatban. A tárca nélküli miniszter ugyanakkor más államok szakértőitől is tanácsot kért. “Nemrég tárgyaltam Franciaország turisztikai tárcavezetőjével, akivel egyetértettünk abban, hogy minél magasabb egy szálloda fokozata, illetve befogadó képessége, annál nagyobb adót kellene fizetnie” – mutatott rá Grapini. Amint arról beszámoltunk, a turisztikai átalányadó bevezetéséről január elején beszélt Victor Ponta miniszterelnök. Egyelőre nem tisztázott, hogy a hatóságok milyen szakterületek, illetve vállalkozások esetében rónák ki az illetéket, Pinta szerint azonban a módosítás a szállodák és vendéglők üzemeltetői számára is hasznos lehet.

Forrás: kronika.ro


Egy híján 60: folytatjuk helyszíni beszámolónkat a hazai szállodások tavaszi (59.) közgyűléséről

Egy híján 60: folytatjuk helyszíni beszámolónkat a hazai szállodások tavaszi (59.) közgyűléséről 

Az MSZÉSZ május 14-én, a Grand Hotel Esztergomban tartott szakmai találkozójának három érdekes előadásáról számolunk be.
Újabb lazulós skybar nyílt a BudaParton

Újabb lazulós skybar nyílt a BudaParton 

Buda legújabb skybarja a Radisson BudaPart tetején várja vendégeit.
Egy híján 60: Esztergomban tartották tavaszi (59.) közgyűlésüket a hazai szállodások

Egy híján 60: Esztergomban tartották tavaszi (59.) közgyűlésüket a hazai szállodások 

Helyszíni beszámoló a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) tavaszi közgyűléséről.
így kötelezte el magát a fenntarthatóság mellett az Év zöld szállodája

így kötelezte el magát a fenntarthatóság mellett az Év zöld szállodája 

Hazánk vezető márkái közül többen is kiemelkednek ezen a téren, amikor pedig a különböző szektorból érkező magyar márkák összefognak, akkor születnek az igazán jó megoldások.
Egy éves a Mövenpick BalaLand Resort Lake Balaton

Egy éves a Mövenpick BalaLand Resort Lake Balaton 

Az első évben több, mint 50.000 vendég látogatott el Szántódra, az egyedülálló tematikával rendelkező, családbarát hotelbe.
Katolikus kulturális központból szálloda: új üzemeltetőnél a D50

Katolikus kulturális központból szálloda: új üzemeltetőnél a D50  

Az Eventrend Group üzemelteti a továbbiakban a D50-et.
Új vezérigazgató két budapesti Marriott-ház élén

Új vezérigazgató két budapesti Marriott-ház élén 

Angela Saliba a Budapest Marriott Hotel és a Millennium Court, Marriott Executive Apartments új vezérigazgatója.
Májustól üzemeltetőváltás egy dobogókői és egy tihanyi szálláshely esetén

Májustól üzemeltetőváltás egy dobogókői és egy tihanyi szálláshely esetén 

Májustól az Accent Hotels üzemelteti a Cardoner Hotelt és a Tihany Yacht Clubot.
Pizzakészítés, olívaültetvények, sajtüzem, sonkagyár, fenntarthatóság és regionalitás

Pizzakészítés, olívaültetvények, sajtüzem, sonkagyár, fenntarthatóság és regionalitás 

Olaszországi tanulmányúton inspirálódtak a hazai kastélyszállodások.
Igazgatóváltás a Hotel Clark Budapest élén

Igazgatóváltás a Hotel Clark Budapest élén 

A Hotel Clark Budapestben a munkát idén májustól Lakézi András vezeti, aki Lukács Istvánt követi az igazgatói székben.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.