Bukarestben jön az árháborúk éve

A bukaresti szállodák már a tavalyi év utolsó három hónapjában megérezték a válság hatását.

A foglalások száma olyan mértékben visszaesett, hogy csökkentették a szállodai árakat és a visszafogták a fejlesztéseket. A kevesebb vendégnek ráadásul egyre nagyobb kínálatból kell választania: tavaly 3.479 új szállodai ággyal bővültek a kapacitások Bukarestben.

Szakértők szerint 2009 az árháborúk éve lesz. Sorin Ionescu, a Fivestar Hospitality Consultancy Company menedzsere szerint „idén az lesz a piac meghatározó jelensége, hogy mindenki igyekszik megszerezni a konkurencia részesedését.” A román főváros turizmusa 85 százalékban az üzleti utazókra épül, és mivel a legtöbb cég már tavaly csökkentette az utazási büdzséket, a csökkenés már tavaly októberben és novemberben érezhető volt. Erre sok szálloda az árak drasztikus csökkentésével reagált. A Tri Hospitality Consulting tanulmánya szerint az európai fővárosok szállodáinak átlagára tavaly 108 euró volt, 2007-ben pedig 111,6 euró. Románia ebben a tanulmányba nem szerepelt, de a Deloitte tanácsadó cég egyik kutatása azt állítja, hogy tavaly a bukaresti szállodákban 73 euró volt az átlagár, ami 10 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az árcsökkentés – legalábbis kezdetben - nem a legjobb megoldás: „Sokkal hatékonyabb lenne, ha plusz szolgáltatásokat kínálnának; nagyobb eséllyel jönnek a vendégek, mintha csökkentenék az árakat.” – mondja Sorin Ionescu. Az aktivitások csökkentése egyébként az alkalmazottak elbocsájtásával is jár. A tendencia várhatóan 2010-ben is tart majd, és az ágazat fellendülését az is befolyásolja majd, az új kormány mennyit fordít az infrastruktúra fejlesztésére.


Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.
Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra

Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra 

A budapesti Mövenpick Hotel Budapest Centre története mesébe illő, megjelenése lenyűgöző.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.