Bukarestben jön az árháborúk éve

A bukaresti szállodák már a tavalyi év utolsó három hónapjában megérezték a válság hatását.

A foglalások száma olyan mértékben visszaesett, hogy csökkentették a szállodai árakat és a visszafogták a fejlesztéseket. A kevesebb vendégnek ráadásul egyre nagyobb kínálatból kell választania: tavaly 3.479 új szállodai ággyal bővültek a kapacitások Bukarestben.

Szakértők szerint 2009 az árháborúk éve lesz. Sorin Ionescu, a Fivestar Hospitality Consultancy Company menedzsere szerint „idén az lesz a piac meghatározó jelensége, hogy mindenki igyekszik megszerezni a konkurencia részesedését.” A román főváros turizmusa 85 százalékban az üzleti utazókra épül, és mivel a legtöbb cég már tavaly csökkentette az utazási büdzséket, a csökkenés már tavaly októberben és novemberben érezhető volt. Erre sok szálloda az árak drasztikus csökkentésével reagált. A Tri Hospitality Consulting tanulmánya szerint az európai fővárosok szállodáinak átlagára tavaly 108 euró volt, 2007-ben pedig 111,6 euró. Románia ebben a tanulmányba nem szerepelt, de a Deloitte tanácsadó cég egyik kutatása azt állítja, hogy tavaly a bukaresti szállodákban 73 euró volt az átlagár, ami 10 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az árcsökkentés – legalábbis kezdetben - nem a legjobb megoldás: „Sokkal hatékonyabb lenne, ha plusz szolgáltatásokat kínálnának; nagyobb eséllyel jönnek a vendégek, mintha csökkentenék az árakat.” – mondja Sorin Ionescu. Az aktivitások csökkentése egyébként az alkalmazottak elbocsájtásával is jár. A tendencia várhatóan 2010-ben is tart majd, és az ágazat fellendülését az is befolyásolja majd, az új kormány mennyit fordít az infrastruktúra fejlesztésére.


Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget

Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget 

Exkluzív hotelélmény Dánszentmiklóson.
A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán

A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán 

A müncheni központú Ruby Hotels bejelentette első máltai szállodaprojektjét, a Ruby Ninu közösségi munkatér (Workspace) tavaly februári megnyitását követően.
Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.