Egységes szállodai besorolás immár 15 európai országban

A Hotelstars harmonizált szállodaminősítési rendszer továbbra is terjed az európai országokban. Dánia és Görögország csatlakozásával, így már 15 országban azonos szállodaminősítési rendszert alkalmaznak.

Újabb skandináv desztinációval bővült az egységes követelményekkel szállodákat minősítő országok köre Dánia csatlakozásával. A Hotelstars Union (HSU) térnyerése a mediterrán térségben is folytatódik, miután a 2012-ben csatlakozott Málta után Görögország is belépett ebbe a rendszerbe. Várhatóan Dániában és Görögországban is két év átmeneti időszak után, 2015-ben kezdik alkalmazni a Hotelstars minősítési rendszert.

A szállodák harmonizált minősítési rendszere elősegíti a szállodaipar nemzetközi versenyképességét és átláthatóbbá teszi a szállodák kategorizálását, elsősorban a vendégek számára.

Thomas Allemann, a svájci Szállodaszövetség „member service” vezetője és a HSU idei főtitkára elmondta, hogy Dánia és Görögország csatlakozása hozzájárul az európai harmonizációhoz.

A Hotelstars Union 2009-ben jött létre a HOTREC – az Európai Unió tagországai Szálloda- Éttermi és Kávéházi Szövetségeinek Konföderációja - támogatásával. Az alapító országok közé tartoznak: Ausztria, Csehország, Hollandia, Magyarország, Németország, Svájc és Svédország. Az alapítást követően 8 ország csatlakozott: Belgium, Dánia, Észtország, Görögország, Lettország, Litvánia, Luxemburg és Málta. Franciaország, Olaszország, Norvégia és Spanyolország jelezték a belépési szándékukat, jelenleg megfigyelő státuszban vannak.


SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.