Emlékszünk még a „Zimmer frei” korszakra? - Visszatért!

Könnyen elképzelhető, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken a jövőben nem használható fel az üdülési csekk.

A kormány által benyújtott törvényjavaslat szerint a csekk a jövőben csak akkor lenne adómentes, ha azt a cég az alkalmazottjának, nyugdíjasának, illetve közeli hozzátartozójának adja, és üdülési szállásra vagy ahhoz kapcsolódó étkezési szolgáltatásra használják. Üdülési szolgáltatásokat viszont a vállalatok által fenntartott üdülők kínálnak, a kereskedelmi szálláshelyek nem - írja a Napi Gazdaság. Kiváló nyári szezonra számítanak a szállodák, de a megszorítások már ősszel visszavethetik az éppen emelkedésnek induló forgalmukat. Az idei főszezont tovább erősíti a gyengülő forint, amely jelentősen megdrágítja a külföldi utazásokat. Az új csomagnak köszönhetően a szállodák a kiadásaik növekedése miatt aggódnak, számításaik szerint legalább 20 százalékos költségbővülést jelent a kormányzati program, de az árakban ezt biztosan nem tudják érvényesíteni. Ezért egyre többen visszafogják tervezett beruházásaikat. A magyar hotelek már így is drágák, ezért a határ túloldalán lévő szálláshelyek még vonzóbbak lesznek, különösen azért mert a szolgáltatások színvonala is felveszi a versenyt a hazaival. Szállodások véleménye szerint a feketegazdaságot erősítik a tervezett kormányzati intézkedések, és újra felélednek a magukat  „zimmer frei”  táblával hirdető szálláslehetőségek, mert a vállalkozók terheit olyan mértékben növelik, hogy megéri eltitkolni a vendégeket.

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.