Hagyomány és értékőrzés

Megjelent anno egy könyv Magyarok asztala címmel (Benke László és Gribek Lajos jegyzi), amelynek egy példányát ünnepélyes keretek között helyezték el a Parlament Vadásztermében.

A látványosceremóniaközbenfo- gant az ötlet a résztvevők köré- ben: gasztronómiai lovagrendet alapítanak, amelynek célja a magyar ét- kezési kultúra hagyományainak ápolása és példamutatás a jövő nemzedékének,hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

A GASZTROLOVAGOK VEZETŐJE LACI BÁCSI

A négyszeres olimpiai bajnok, Oscar-dí- jas mesterszakács, Benke László vezeté- sével a pestlőrinci Zila Kávéházban hivatalosan is megalakult az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend több illusztris hazai gasztronómiai személy részvéte- lével, akik együtt megfogalmazták, majd el is fogadták rendjük alapszabályát.

LÁTVÁNYOS CÉLOK, ÉVENKÉNT JUTALMAZÁS

A lovagrend célja a hagyományok ápo- lásával megőrizni az értékes magyar étkezési kultúrát, továbbadni és példát mutatni a jövő nemzedékének, hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A rend évente elismerésekkel jutalmazza a leg- jobb szakembereket, támogatja és elő- segíti a gasztronómiában alkalmazott tudományos, technikai és technológi- ai módszerek továbbfejlesztését, tan- folyamokkal erősíti a gasztronómiai oktatást, valamint karitatív programok szervezésével támogatja a rászoruló gyermekeket.

BŐSÉGES MERÍTÉS A LEGJOBBAK KÖZÜL

A lovagrend alapszabályában vállalja, hogy a magyar gasztronómia különbö- ző szakterületein tevékenykedő tagokat koordinálja, szakmai érdekképviseletü- ket ellátja. Ennek megfelelően nemcsak szakácsok, cukrászok és vendéglősök lehetnek a tagjai, hanem tíz önálló szek- ciójában egyesíti a szakmán belül már működő lovagrendeket is.

Az Első Magyar Fehér Asztal Lovag- rend szakácstagozatának tagjai között olyan elismert séfek találhatóak, mint az alapító Benke László, Garaczi János és Szamosi Ferenc.

SÁRVÁRI A LEGÚJABB LOVAG

A napokban Borda Attilla sárvári mester- szakács ünnepélyes ceremónia kereté- ben vált a hazai gasztronómiai közösség legújabb tagjává. Az avatási ceremóniát Kecskeméten tartották, ahol egyébként tizennyolc újdonsült lovagot avattak, összesen tíz szekcióban. Borda Attila, az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel séfje ezentúl az ország legjobb gasztronómiai szakembereit tömörítő társaságának „szakács lovagi tagozatát” erősíti. A lo- vagrendbe kerüléshez, mint elhangzott az avatóünnepségen, meghatározott szakmai előmenetel, mesterfokozat, va- lamint számos hazai és külföldi elisme- rés szükséges. Az új sárvári lovag büszke címére, hiszen a Spirit főszakácsának a modern irányzatok mellett egyik fő specialitása a magyar konyha.

„Ez a cím nemcsak egy rangos elisme- rés, hanem lehetőség arra, hogy ápolhas- sam a gasztronómiai hagyományainkat. A mindennapi munka során a Spirit Ho- telben nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a legfrissebb ízek mellett a hagyományos magyar fogások is helyet kapjanak a ven- dégek asztalán” – mondta a díjátadó során a frissen megválasztott lovag.


Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora

Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora 

Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.
Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál?

Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál? 

A szántódi ötcsillagos szálloda üzemeltetői szerint év végéig kitarthat a nyártól kezdődő, októberben kissé alábbhagyó, de még mindig jelentős utazási kedv.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.