Hévíz turizmusa a felére csökkent

A múlt év első hét hónapjához képest 55 százalékkal csökkent Hévízen a vendégéjszakák száma, a visszaesés leginkább a kereskedelmi szálláshelyeket érintette.

A magánszoba-kiadók ugyanis tartani tudták a tavalyi hasonló időszak eredményét, közölte hétfői sajtótájékoztatóján a város polgármestere, Papp Gábor.

A város elöljárója elmondta, idén jelentősen átalakult a vendégforgalom szerkezete a koronavírus-járvány miatt. Tavaly az év első hét hónapjában 753 ezer vendégéjszakát regisztráltak Hévízen, idén július végéig 347 ezret. A korábbiakkal ellentétben ebben az évben a vendégek 75 százaléka belföldi volt és csak 25 százalékot tett ki a külföldiek aránya.

 A polgármester hozzátette: abban is fordulat állt be, hogy míg a korábbi években - tavaly 1,233 millió vendégéjszakát töltöttek el a gyógyhelyen - a magánszállásokat a vendégek 10-12 százaléka vette igénybe, addig ebben az évben 32 százalék volt a részesedésük a szobakiadóknak. Miközben a veszélyhelyzet hónapjaiban alig volt vendég, nyárra annyira meg tudott erősödni a magánszállások forgalma, hogy az elérte a tavalyi szintet. 
Papp Gábor arra is kitért, hogy a koronavírus-járvány miatt Hévíz önkormányzata az idén közel egymilliárd forintos veszteséget kénytelen elkönyvelni - jelentős részben a turizmus visszaesése miatt -, ezt azonban még a korábbi évek tartalékaiból fedezni tudja. Miután a válság hatásai miatt egy-két évre is szükség lehet a korábbi rend, a vendégforgalom visszaállására, a város képviselő-testülete a teljes intézményhálózatot érintő költségcsökkentésről és létszámleépítésről döntött.
Kiderült, augusztustól új parkolási rendet vezettek be, ami várhatóan növeli az önkormányzat bevételeit, továbbá az együttesen mintegy 3 milliárd forint értékű fejlesztési projektek sem álltak le, amelyek hosszabb távon szintén több bevételt hoznak majd a városnak.

Forrás: MTI


Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.
Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely

Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely 

Győztest hirdettek a négycsillagos Hotel Lycium bérbeadásának pályázatán.
Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak

Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak 

Sok pár utazással tölti idehaza is az eredetileg Angliában és Amerikában a szerelmesek ünnepeként számon tartott február 14-ét, és az azt követő hétvégét.
A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján

A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest “négycsillagos” besorolást kapott..
Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren

Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren 

Ez lesz az első szálloda az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében
Év Szállodája díjátadó gála  – még lehet jelentkezni!

Év Szállodája díjátadó gála – még lehet jelentkezni!  

Február 21-én részese lehet az év egyik legexkluzívabb szállodai eseményének.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.