Ismeri Dél-Tirolt?

Arról az oldaláról biztos nem, ahogy most Bakody Katalinnal, a Jab Anstoetz KG Kelet-európai igazgatójával közösen mutatjuk be, aki rövid időn belül többet járt arrafelé, mint amire valaha álmában is gondolt volna. (x)    

Nem, nem a táj szépsége vonzotta folyton vissza és vissza – bár bevallja, valóban fantasztikus, ahogy az Alpok mintegy háromezer méter magas hegyláncai körbe ölelik a köztük meghúzódó völgyeket, ahogy az alpesi legelőkkel megtűzdelt tájban itt-ott felbukkan egy-egy középkori városka, ahol többségében németül beszélnek. Hiszen bár elég rég volt, amikor ez a terület még Ausztria részeként szerepelt (1918-ban került olasz fennhatóság alá), azonban a lakosság többsége, mintegy háromnegyede ma is őrzi ősei nyelvét, és csak inkább a városokban lakók, főleg Bolzanó környékén beszélnek olaszul.

 

Érdekesség még, ha már a nyelveknél tartunk, avat be Katalin a további részletekbe, hogy a hegyi őslakosok nem is e két nyelv egyikén értenek szót egymással, hanem az ősi ladin nyelven, de ennyit a nyelvészeti érdekességekről, hiszen nem ez beszélgetésünk tárgya, hanem jó pár más izgalmas felfedezés.

Egyébként ahogy a nyelvek keverednek errefelé, ugyanúgy a kultúrák, a szokások, a gasztronómia is izgalmasan változó: itt minden egyszerre német és olasz, vagyis rendszeretően pedáns és közben életszeretően laza. A wurst éppúgy megtalálható és megszokott fogás a vendéglátóhelyek kínálatában, akár a tökéletesen elkészített pizza.

Santré Hotel: elsöprően zöld érzés

Mivel ez a terület jó ideje olasz fennhatóság alatt van, vagyis pont a design szülőhazájában, Olaszországban járunk - az Alpok hegyvonulatának részeként, a Dolomitok legjobb, a német síturisták által is a legkedveltebb sípályáinak vidékén -, ezért igazán nagy elismerés a német alapítású és székhelyű Jab magyarországi képviseletének, hogy éppen őket bízták meg itt egy komoly, szép szállodai belső kialakításának részeként a ház textilezési munkáival.

A Brixen központjához közeli négycsillagos Santré Hotel igazi zöldmezős beruházás. Egy olyan családi tulajdonban lévő, tematikus hotel, amelynek tulajdonosai komoly szállodás szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Hiszen a mostani tulajdonosok felmenői is szállodásként éltek és dolgoztak, ahol a szülők után gyerekeik – egy testvérpár – szintén abba vágott bele, amit egész gyerekkorukban láttak: ők is vendégfogadással foglalkoznak, immár családi hagyományként.

 

Azonban, új generációs szállodatulajdonosként friss szemlélettel vágtak bele a feladatba. Eldöntötték, amikor megálmodták saját önálló szálláshelyüket, hogy nemcsak a hazájukban mindig nagyon is számító designt helyezik előtérbe, hanem a funkcionalitás is éppoly fontos szerepet játszik majd szállodájuk kialakítása során.

Bár a hely adottságaiból adódóan elsősorban exkluzív téli szálláshelyről lehetne szó, ehelyett inkább mind a négy évszakban vendégeiket megszólító szolgáltatásokat kínálnak. Ennek az elképzelésnek megfelelően választottak a Jab kínálatából textileket is a házba. Mind a ház különböző vendégtereibe, mind a vendégszobákba.

Érdekesség volt e munka során, teszi hozzá a Santré bemutatása kapcsán Bakody Katalin, annyira nagy hangsúlyt fektetnek az olasz vidékeken a design elemek megfelelően magas szintű megoldására, hogy ezért szinte általános módszer a magasabb kategóriájú házak munkáinak esetén, hogy a vendégszobák kialakításakor lévő belsőépítész nem ugyanaz, mint aki a ház egyéb területeinek tervezését végzi. Azaz másik szakembert kérnek fel a különböző vendégterek tervezési feladataira. Szerencsére a Jab magyarországi csapata kimagaslóan jól tudott együtt dolgozni mindkét belsőépítésszel, akik elsősorban a természetet csempészték be mindenütt a belső terekbe.

Natúr világot hoztak létre sok-sok fával, a zöld és a barna különböző árnyalataival, és ehhez az elképzeléshez választottak a Jab kollekcióiból e koncepcióhoz illő textileket, különféle bútorokat.

A Santré Hotel egyik nagy erőssége különben, teszi még hozzá a magyarországi irodát is irányító szakember, hogy a közösségi tereket is igazán merész módon, de mégis egyben otthonosan elegánsan jelenítik meg. A bár területére például igazi bőrbútorokat választottak a Jab saját készítésű bútor-kínálatából, a különleges szolgáltatásokat nyújtó wellness & spa-részlegbe pedig sok-sok exkluzív kültéri anyaguk került.

 

Hotel Badia Hill: az új generáció megszólítása

Igazi, négy évszakos turistaparadicsom közepén, mesebeli panorámával megáldva nyílt meg ez a vadonatúj négy csillagos szálloda, amely Badia dombjain fürdőzik az év szinte minden napján a napfényben, és mutatja magát teljes szépségében. Itt minden a jó életről, az olaszos életigenlésről, a finom ételekről, a jó borokról és a környék szépségéről szól. A megbízhatóan kellemes klíma, a télen hóbiztos magas hegyek, a tavasztól őszig gyalogos és kerékpáros kirándulásokat biztosító erdők, mezők közelsége miatt valóban a turisták álma ez a környék.

Nem véletlen, hogy a Santré Hotel 2022. áprilisában történő megnyitását követően ennek a szálláshelynek a kialakításában is erőteljesen jelen volt a magyarországi Jab csapat, avat be minket a részletekbe Bakody Katalin, hiszen, fűzi tovább, a Santré megnyitását követően hívta fel egy ismeretlen illető szintén Dél-Tirolból azzal, hogy látta a brixeni házat, és azt szeretné, hogy az ő hoteljük esetén is a Jab-bal szeretne együttműködni. Vagyis egyik dél-tiroli munka gyakorlatilag referenciaként szerepelt, és bevonzott egy másikat.

 

Amúgy ez a vidék hangulatában erőteljesebben olasz, mint a brixeni testvérpár szálláshelyének környéke. Itt a lifestyle, a gasztro, a laza életérzés mindenek elé kerül, és a fiatal tulajdonosok pontosan tudják ezt, le is követik házuk szolgáltatásaival.

A szálloda két étterme fantasztikus kínálattal várja vendégeit, ráadásul homlokegyenes más és más kínálattal. Míg az egyik egy laza hamburgerező, addig a másikban a topgasztronómia, a fine dining kerül előtérbe.

A hotel csupa üveg, tele hatalmas, tág terekkel, vendégköre célzottan a fiatal korosztály.

Ide is, akárcsak a brixeni házba, szinte mindent a magyarországi Jab kollekciójából rendeltek a belsőépítészek: az összes bútorszövetet, szőnyeget, dekoranyagokat – mind a szobákba, mind a közösségi terekbe kerülő enteriőrök esetén. A Badia esetén olasz designer tervezte a szobák belsőit, és egy osztrák designcsapatot bíztak meg a hotel belső tereinek megalkotásával.

Különleges és meglepő szolgáltatás a házban, hogy kialakítottak például egy szivarszobát is a vendégeknek, kandallóval, kényelmes fotelekkel, fantasztikus kilátással. Valamint – a fiatal generáció igényére gondolva – egy moziszobát is létrehoztak, ahol popcorn gépet is beállítottak a teljes moziélmény kedvéért és igencsak komoly ehelyett a minibár kínálata is – a látvány közben a teljes kényelem biztosítására.

Mivel Michaela, a hotel háziasszonya eredetileg sommelier, ezért szenzációs borkóstolókat szervez a ház vendégeinek, azonkívül, hogy a suite-ek valamint a moziterem és a szivarszoba italkínálatát is ő állítja össze illetve frissíti. Mivel pedig férje képzett szakács, ezért főzőesteket hirdetnek meg vendégeiknek – ez a program is mindig emlékezetes.

A ház alapvetően földszíneket felvonultató, visszafogottan elegáns, a fiatalok körében nagyon népszerű minimalista stílus irányzatába nagyszerűen illenek a Jab magas minőségű textilei, bútorszövetei, szőnyegei, dekoranyagai, amelyek nemcsak dekoratívak és exkluzív megjelenést adnak, hanem biztosítják azt is, hogy bármennyi vendég fordul meg a házban, minőségükből nem engednek, mert időt állóak. Így mutatják a fiatal generációt megszólító elegancia diszkrét báját.

 

Forrás: Turizmus Online


MTÜ-értékelés az idei első félévről

MTÜ-értékelés az idei első félévről 

A budapesti és a vidéki szálláshelyek forgalmát, vendégéjszaka alakulások számát vették górcső alá.
Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt

Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt 

A belsőépítészeti terveket a holland sztárdesigner, Marcel Wanders készítette, a magyar 3h Építészirodával közösen.
Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda

Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda 

Szerkezetkész az újabb terminálkapcsolatú szálloda Ferihegyen.
Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel 

A 120. születésnapját ünneplő legendás győri szálláshelyen jártunk.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.