Ismeri Dél-Tirolt?

Arról az oldaláról biztos nem, ahogy most Bakody Katalinnal, a Jab Anstoetz KG Kelet-európai igazgatójával közösen mutatjuk be, aki rövid időn belül többet járt arrafelé, mint amire valaha álmában is gondolt volna. (x)    

Nem, nem a táj szépsége vonzotta folyton vissza és vissza – bár bevallja, valóban fantasztikus, ahogy az Alpok mintegy háromezer méter magas hegyláncai körbe ölelik a köztük meghúzódó völgyeket, ahogy az alpesi legelőkkel megtűzdelt tájban itt-ott felbukkan egy-egy középkori városka, ahol többségében németül beszélnek. Hiszen bár elég rég volt, amikor ez a terület még Ausztria részeként szerepelt (1918-ban került olasz fennhatóság alá), azonban a lakosság többsége, mintegy háromnegyede ma is őrzi ősei nyelvét, és csak inkább a városokban lakók, főleg Bolzanó környékén beszélnek olaszul.

 

Érdekesség még, ha már a nyelveknél tartunk, avat be Katalin a további részletekbe, hogy a hegyi őslakosok nem is e két nyelv egyikén értenek szót egymással, hanem az ősi ladin nyelven, de ennyit a nyelvészeti érdekességekről, hiszen nem ez beszélgetésünk tárgya, hanem jó pár más izgalmas felfedezés.

Egyébként ahogy a nyelvek keverednek errefelé, ugyanúgy a kultúrák, a szokások, a gasztronómia is izgalmasan változó: itt minden egyszerre német és olasz, vagyis rendszeretően pedáns és közben életszeretően laza. A wurst éppúgy megtalálható és megszokott fogás a vendéglátóhelyek kínálatában, akár a tökéletesen elkészített pizza.

Santré Hotel: elsöprően zöld érzés

Mivel ez a terület jó ideje olasz fennhatóság alatt van, vagyis pont a design szülőhazájában, Olaszországban járunk - az Alpok hegyvonulatának részeként, a Dolomitok legjobb, a német síturisták által is a legkedveltebb sípályáinak vidékén -, ezért igazán nagy elismerés a német alapítású és székhelyű Jab magyarországi képviseletének, hogy éppen őket bízták meg itt egy komoly, szép szállodai belső kialakításának részeként a ház textilezési munkáival.

A Brixen központjához közeli négycsillagos Santré Hotel igazi zöldmezős beruházás. Egy olyan családi tulajdonban lévő, tematikus hotel, amelynek tulajdonosai komoly szállodás szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Hiszen a mostani tulajdonosok felmenői is szállodásként éltek és dolgoztak, ahol a szülők után gyerekeik – egy testvérpár – szintén abba vágott bele, amit egész gyerekkorukban láttak: ők is vendégfogadással foglalkoznak, immár családi hagyományként.

 

Azonban, új generációs szállodatulajdonosként friss szemlélettel vágtak bele a feladatba. Eldöntötték, amikor megálmodták saját önálló szálláshelyüket, hogy nemcsak a hazájukban mindig nagyon is számító designt helyezik előtérbe, hanem a funkcionalitás is éppoly fontos szerepet játszik majd szállodájuk kialakítása során.

Bár a hely adottságaiból adódóan elsősorban exkluzív téli szálláshelyről lehetne szó, ehelyett inkább mind a négy évszakban vendégeiket megszólító szolgáltatásokat kínálnak. Ennek az elképzelésnek megfelelően választottak a Jab kínálatából textileket is a házba. Mind a ház különböző vendégtereibe, mind a vendégszobákba.

Érdekesség volt e munka során, teszi hozzá a Santré bemutatása kapcsán Bakody Katalin, annyira nagy hangsúlyt fektetnek az olasz vidékeken a design elemek megfelelően magas szintű megoldására, hogy ezért szinte általános módszer a magasabb kategóriájú házak munkáinak esetén, hogy a vendégszobák kialakításakor lévő belsőépítész nem ugyanaz, mint aki a ház egyéb területeinek tervezését végzi. Azaz másik szakembert kérnek fel a különböző vendégterek tervezési feladataira. Szerencsére a Jab magyarországi csapata kimagaslóan jól tudott együtt dolgozni mindkét belsőépítésszel, akik elsősorban a természetet csempészték be mindenütt a belső terekbe.

Natúr világot hoztak létre sok-sok fával, a zöld és a barna különböző árnyalataival, és ehhez az elképzeléshez választottak a Jab kollekcióiból e koncepcióhoz illő textileket, különféle bútorokat.

A Santré Hotel egyik nagy erőssége különben, teszi még hozzá a magyarországi irodát is irányító szakember, hogy a közösségi tereket is igazán merész módon, de mégis egyben otthonosan elegánsan jelenítik meg. A bár területére például igazi bőrbútorokat választottak a Jab saját készítésű bútor-kínálatából, a különleges szolgáltatásokat nyújtó wellness & spa-részlegbe pedig sok-sok exkluzív kültéri anyaguk került.

 

Hotel Badia Hill: az új generáció megszólítása

Igazi, négy évszakos turistaparadicsom közepén, mesebeli panorámával megáldva nyílt meg ez a vadonatúj négy csillagos szálloda, amely Badia dombjain fürdőzik az év szinte minden napján a napfényben, és mutatja magát teljes szépségében. Itt minden a jó életről, az olaszos életigenlésről, a finom ételekről, a jó borokról és a környék szépségéről szól. A megbízhatóan kellemes klíma, a télen hóbiztos magas hegyek, a tavasztól őszig gyalogos és kerékpáros kirándulásokat biztosító erdők, mezők közelsége miatt valóban a turisták álma ez a környék.

Nem véletlen, hogy a Santré Hotel 2022. áprilisában történő megnyitását követően ennek a szálláshelynek a kialakításában is erőteljesen jelen volt a magyarországi Jab csapat, avat be minket a részletekbe Bakody Katalin, hiszen, fűzi tovább, a Santré megnyitását követően hívta fel egy ismeretlen illető szintén Dél-Tirolból azzal, hogy látta a brixeni házat, és azt szeretné, hogy az ő hoteljük esetén is a Jab-bal szeretne együttműködni. Vagyis egyik dél-tiroli munka gyakorlatilag referenciaként szerepelt, és bevonzott egy másikat.

 

Amúgy ez a vidék hangulatában erőteljesebben olasz, mint a brixeni testvérpár szálláshelyének környéke. Itt a lifestyle, a gasztro, a laza életérzés mindenek elé kerül, és a fiatal tulajdonosok pontosan tudják ezt, le is követik házuk szolgáltatásaival.

A szálloda két étterme fantasztikus kínálattal várja vendégeit, ráadásul homlokegyenes más és más kínálattal. Míg az egyik egy laza hamburgerező, addig a másikban a topgasztronómia, a fine dining kerül előtérbe.

A hotel csupa üveg, tele hatalmas, tág terekkel, vendégköre célzottan a fiatal korosztály.

Ide is, akárcsak a brixeni házba, szinte mindent a magyarországi Jab kollekciójából rendeltek a belsőépítészek: az összes bútorszövetet, szőnyeget, dekoranyagokat – mind a szobákba, mind a közösségi terekbe kerülő enteriőrök esetén. A Badia esetén olasz designer tervezte a szobák belsőit, és egy osztrák designcsapatot bíztak meg a hotel belső tereinek megalkotásával.

Különleges és meglepő szolgáltatás a házban, hogy kialakítottak például egy szivarszobát is a vendégeknek, kandallóval, kényelmes fotelekkel, fantasztikus kilátással. Valamint – a fiatal generáció igényére gondolva – egy moziszobát is létrehoztak, ahol popcorn gépet is beállítottak a teljes moziélmény kedvéért és igencsak komoly ehelyett a minibár kínálata is – a látvány közben a teljes kényelem biztosítására.

Mivel Michaela, a hotel háziasszonya eredetileg sommelier, ezért szenzációs borkóstolókat szervez a ház vendégeinek, azonkívül, hogy a suite-ek valamint a moziterem és a szivarszoba italkínálatát is ő állítja össze illetve frissíti. Mivel pedig férje képzett szakács, ezért főzőesteket hirdetnek meg vendégeiknek – ez a program is mindig emlékezetes.

A ház alapvetően földszíneket felvonultató, visszafogottan elegáns, a fiatalok körében nagyon népszerű minimalista stílus irányzatába nagyszerűen illenek a Jab magas minőségű textilei, bútorszövetei, szőnyegei, dekoranyagai, amelyek nemcsak dekoratívak és exkluzív megjelenést adnak, hanem biztosítják azt is, hogy bármennyi vendég fordul meg a házban, minőségükből nem engednek, mert időt állóak. Így mutatják a fiatal generációt megszólító elegancia diszkrét báját.

 

Forrás: Turizmus Online


Díjazták a WING szállodáját a nívós ingatlanfejlesztési versenyen

Díjazták a WING szállodáját a nívós ingatlanfejlesztési versenyen 

Különdíjat nyert a dual-branded ibis&TRIBE Budapest Stadium hotel.
Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija

Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija 

November 21-én egy varázslatos érzékszervi utazással zajlott a Pullman Happenings rendezvénysorozat első magyarországi eseménye, amelynek művészi koncepcióját Demeter Richárd álmodta meg.
Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.