Legfrissebb gasztro- és bortrendek, burek, sör, pálinka

Elegáns gasztronómiai tophelyszínen, a Belváros szívében horvát népzene, burek és Karlovacko sör kíséretében találkozunk szakmai vendégeinkkel. 

Ezúttal ugyanis a GastroArt Elektrolux Élménykonyhában Pongácz Péter tulajdonos köszöntője után a sikeres horvát turisztikai marketingstratégiát ismerteti Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének vezetője. 1985 volt hazájában a csúcs (20 millió vendégéjszakával), de a tavalyi számok sem adtak okot panaszra: akkor 13 millió vendégéjszakát regisztráltak horvát szomszédjaink.

Csirke a divat

Jön a food truck világ, a kisebb, családias helyek térhódítása az etetőmonstrumok helyett, és idén ismét a csirkéé lesz a főszerep – halljuk Segal Viktortól, a hazai gasztronómiai élet meghatározó alakjától a fő trendeket. Korunk leghíresebb séfjei nem fine dining helyeket, hanem hamburgeresbisztrókat nyitnak szerte a világban. Cronatról, bagelről, macaronról, gluténmentes, sokmagvas cukrászati termékekről hallunk – bár az még a jövő zenéje, hogy ezek az új gasztronómiai kedvencek mennyire hódítanak majd tért nálunk.

Libamáj, levendulás mézzel

Barka Áron, az ARAZ étterem főszakácsa a gyakorlatban mutatja be, amiről Segal is mesél: ez a sous vide technológia, amelyhez a szokásos konyhai felszerelés nem elég, hiszen speciális sous vide kád, illetve megfelelő mennyiségű nitrogén nélkül (no meg mesterségbeli tudás híján) kivitelezhetetlen az a fogás, amelyet aztán mindenki meg is kóstol. Alacsony hőfokon, nagy nyomás alatt, vákuumtechnológiával, cseppfolyós nitrogén segítségével készül a libamájnitro levendulás mézzel. Konyakkal, fűszerekkel ízesíti a szakember, majd habszifonba teszi a kész krémet.

Gasztrotúra tophelyekre

Pezsgőkészítés, sajtüzem-látogatás, utazás a tortellini hazájába, szalámikészítés, a helyi piacon regionális ételek kóstolása és két Michelin-csillagos vacsora a csillagos olasz ég alatt – az olasz nagykonyhai csúcsminőségű berendezéseket is forgalmazó Coninvest Kft. idén nyáron (a Magyar Vendéglátók Ipartestületével karöltve) a napfényes Itáliába készül, meginvitálva az útra a szakma képviselőit. E túra részleteiről számol be Kertész Mirjam, a cég ügyvezető igazgatója.

A magyar bor itthon hódít

Ne lazacot, királyrákot, hanem a magyar konyha remekeit kínáljuk a külföldről érkezőknek! – ajánlja a szakértő, Gál Helga bor- és gasztronómiai tanácsadó, a Külügyminisztérium képviselője. A világ bortrendjeivel kapcsolatban elmondja, az olaszok a saját boraikat, a franciák a kis régiók addig ismeretlen fajtáit, a chileiek mostanában a rozét és a habzóborokat kedvelik. A japánok és a kínaiak pedig maradnak a megszokott vörösboroknál, mert a vörös a barátság, a boldogság, a szerelem színe – és náluk ez sem mindegy.

A magyar helyzettel kapcsolatban elhangzik, már nem annyira egyeduralkodó a vörösbor, mint korábban, minél speciálisabb egy bor – annál értékesebb. És ideje végre tudomásul vennünk: külföldön még mindig az „olcsó kategóriájú” italok közé tartozik a kínálatunk.

Szép, új textilvilág

Az egyik hazai piacvezető, szegedi illetőségű, ágyneműket készítő és forgalmazó cég, a Naturtex Kft. kereskedelmi vezetőjétől, Papp Zoltántól megtudjuk, a világban a minőség, a szépség és a praktikum mellett új vonal hódít: a tűzállóság. Fontos még, hogy egy szállodai szobában összhang legyen az ágy- és a fürdőtextília színvilága, minősége között. Nemcsak az ágyneműre, hanem a beágyazás minőségi textíliázására, színvilágára, a huzatok összbenyomására is figyelni kell – hiszen érkezéskor ezt látja meg először a vendég.
Bakody Katalin, a JAB csoport ügyvezetője először röviden bemutatja a nemrégiben Győrből a pesti Belvárosba költöző, német anyavállalattal rendelkező cégét, amely 2008 óta van jelen a hazai piacon. A JAB választékskálája széles, hiszen 13 márka – textil, szőnyeg, bútor – tartozik a kínálatába. Nemzetközi bemutatótermeik, sőt saját spahoteljük is van. Lakástextilfronton a világ vezető cégei közé tartoznak 2200 termékükkel, 20 ezer színt felvonultató színskálájukkal. Jó néhány elegáns helyen rendelkeznek referenciamunkákkal, hiszen Svájctól Dubajon át a világ topszállodáiban, éttermeiben találhatók JAB-termékek. Fényáteresztő, félorganza, természetes alapú, valamint poliészter anyagokat, sötétítő függönyanyagokat, gyapjú bútorszöveteket, elegáns selyem- és bársonyanyagokat láthatunk az ügyvezető mintakollekciójában, amelyet sokan megcsodálnak.

Klubunk támogatói
A kávés percekről ez alkalommal is a hazai szállodák és éttermek professzionális beszállítója, a Progast gondoskodik, tüzes pálinkákat az érpataki Zsindelyes Kereskedőház hozott. A horvát témához kapcsolódóan a hazánkban is több üzlettel jelen lévő horvát pékséglánc, a Mlinar szállított többféle finom bureket, a hozzá jól csúszó Karlovacka sört pedig a Sörmester cég biztosította. Most először csatlakozott hozzánk egy hazai, induló vállalkozás, amely a Vasuta fröccsöt, egy ízig vérig magyar terméket jelentet meg tavasztól a piacon. A finom desszertekről ezúttal a Keserédes kézműves csokoládémanufaktúra gondoskodott. 

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.