Magyar siker a nemzetközi hotelmenedzsment-versenyen

A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendáglátóipari és Idegenforgalmi Karának (BGE KVIK) csapata az előkelő ötödik helyen végzett az EMCup 2019 nemzetközi hotelmenedzsment-versenyen. A hollandiai Maastrichtban február 17-18-án 36 neves egyetem részvételével megrendezett többfordulós versenyen a BGE The Rubicons csapat tagjait az ötödik hely mellett „Best Team Spirit” díjjal is jutalmazták a verseny során tanúsított kiváló csapatszellemért. Az idei verseny témája az Old School vs. New School volt, melynek keretében feltárták a jelenkor idegenforgalmi oktatásának hiányosságait, majd hosszútávú és fenntartható javaslatokat dolgoztak ki ezek megoldására.

Az immáron tizenegyedik alkalommal megrendezett nemzetközi EMCup hotelmenedzsment-versenyen 36 neves egyetem vett részt, többek között a lausanne-i, a luzerni, a bredai és a manchesteri egyetem. A BGE KVIK turizmus-vendéglátás szakos hallgatóiból álló The Rubicons nevű csapat egyedüli magyar meghívottként vett részt a 2 napos, többfordulós versenyen Hollandiában. Az idei téma az Old School vs. New School volt, melynek kapcsán az idegenforgalmi oktatás hiányosságait igyekeztek feltárni, majd ezekre hosszútávú és fenntartható megoldásokat kerestek. Milyen módon és milyen irányban kellene a vendéglátás és szállodai felsőoktatásnak változnia ahhoz, hogy a rendkívül gyorsan változó piacra lépve helytálljanak, jó vezetőkké váljanak a hallgatók. A verseny 80 tagú zsűrijében idén is elismert szállodai szakemberek (GM- és HR-menedzserek) foglaltak helyet.

A versenyről

A versenyt 3 hónapos felkészülés előzte meg, amely során különböző feladatokat is teljesítenie kellett a csapatnak. A megmérettetés mindkét napján prezentációs eszközök használata nélkül kellett bemutatni az ötleteket. Pontozták többek között a social media kampányt, a bemutatkozó videót, a tudományos cikket és a kreatív csapat fotót is. A középdöntőbe jutásért egy, a helyszínen kapott témára kellett megoldást találniuk, mely az élethosszig tartó tanulást és a dolgozók megtartását tűzte ki célul. A középdöntőben a spanyol egyetem csapatával versenyeztek. Egy szervezett vita keretein belül mutatták be, hogy álláspontjuk szerint hogyan változik majd tíz éven belül az oktatás, eltűnnek-e vajon a fizikai keretek, azaz tanteremben vagy online formában tanul-e majd a jövő hallgatója. A vitát fölényesen nyerte a The Rubicons, és bekerült a döntőbe a legjobb kilenc csapat közé.

 

A délutáni fináléban pedig több mint 300 résztvevő előtt a nagyszínpadon prezentálta a csapat a fenti esettanulmány részleteit, ahol lehetőség nyílt az ad hoc jellegű kérdések megválaszolására. Az eredményhirdetésre színvonalas gálavacsorán, egy különleges helyszínen (Rebelle) került sor, amely korábban templomként funkcionált.

„Büszkék vagyunk rá, hogy e rangos nemzetközi versenyen több neves egyetemet is megelőzve ötödik helyezést értünk el, néhány századdal maradtunk csak le a dobogóról. A kiemelkedő csapatszellemért elnyert „Best Team Spirit” különdíj és a ragyogó helyezés méltán bizonyítja, hogy egyetemünk a módszertani innováció terén is élen jár. A BGE-n kiemelt hangsúlyt helyezünk a kompetencia fejlesztésre, a kommunikációra, a prezentációs- és vitakészség fejlesztésre, a csapatmunkára, az együttgondolkodás művészetére, a digitális ismeretek és az idegen nyelv magas színtű elsajátítására. Az EMCuphoz hasonló versenyek kiváló lehetőséget biztosítanak a hallgatóknak mindezen készségek gyakorlására, a szakmai fejlődésre és évről-évre bizonyítják, hogy ha a felsőoktatás és a szakma összefog, együtt nagyot lehet előre lépni” – mondta el Karakasné Dr. Morvay Klára, a BGE KVIK Vendéglátás Intézetének főiskolai docense, a csapat egyik vezetője.

Forrás: Turizmus Online


Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.
Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely

Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely 

Győztest hirdettek a négycsillagos Hotel Lycium bérbeadásának pályázatán.
Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak

Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak 

Sok pár utazással tölti idehaza is az eredetileg Angliában és Amerikában a szerelmesek ünnepeként számon tartott február 14-ét, és az azt követő hétvégét.
A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján

A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest “négycsillagos” besorolást kapott..
Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren

Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren 

Ez lesz az első szálloda az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében
Év Szállodája díjátadó gála  – még lehet jelentkezni!

Év Szállodája díjátadó gála – még lehet jelentkezni!  

Február 21-én részese lehet az év egyik legexkluzívabb szállodai eseményének.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.