Magyar siker a nemzetközi hotelmenedzsment-versenyen

A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendáglátóipari és Idegenforgalmi Karának (BGE KVIK) csapata az előkelő ötödik helyen végzett az EMCup 2019 nemzetközi hotelmenedzsment-versenyen. A hollandiai Maastrichtban február 17-18-án 36 neves egyetem részvételével megrendezett többfordulós versenyen a BGE The Rubicons csapat tagjait az ötödik hely mellett „Best Team Spirit” díjjal is jutalmazták a verseny során tanúsított kiváló csapatszellemért. Az idei verseny témája az Old School vs. New School volt, melynek keretében feltárták a jelenkor idegenforgalmi oktatásának hiányosságait, majd hosszútávú és fenntartható javaslatokat dolgoztak ki ezek megoldására.

Az immáron tizenegyedik alkalommal megrendezett nemzetközi EMCup hotelmenedzsment-versenyen 36 neves egyetem vett részt, többek között a lausanne-i, a luzerni, a bredai és a manchesteri egyetem. A BGE KVIK turizmus-vendéglátás szakos hallgatóiból álló The Rubicons nevű csapat egyedüli magyar meghívottként vett részt a 2 napos, többfordulós versenyen Hollandiában. Az idei téma az Old School vs. New School volt, melynek kapcsán az idegenforgalmi oktatás hiányosságait igyekeztek feltárni, majd ezekre hosszútávú és fenntartható megoldásokat kerestek. Milyen módon és milyen irányban kellene a vendéglátás és szállodai felsőoktatásnak változnia ahhoz, hogy a rendkívül gyorsan változó piacra lépve helytálljanak, jó vezetőkké váljanak a hallgatók. A verseny 80 tagú zsűrijében idén is elismert szállodai szakemberek (GM- és HR-menedzserek) foglaltak helyet.

A versenyről

A versenyt 3 hónapos felkészülés előzte meg, amely során különböző feladatokat is teljesítenie kellett a csapatnak. A megmérettetés mindkét napján prezentációs eszközök használata nélkül kellett bemutatni az ötleteket. Pontozták többek között a social media kampányt, a bemutatkozó videót, a tudományos cikket és a kreatív csapat fotót is. A középdöntőbe jutásért egy, a helyszínen kapott témára kellett megoldást találniuk, mely az élethosszig tartó tanulást és a dolgozók megtartását tűzte ki célul. A középdöntőben a spanyol egyetem csapatával versenyeztek. Egy szervezett vita keretein belül mutatták be, hogy álláspontjuk szerint hogyan változik majd tíz éven belül az oktatás, eltűnnek-e vajon a fizikai keretek, azaz tanteremben vagy online formában tanul-e majd a jövő hallgatója. A vitát fölényesen nyerte a The Rubicons, és bekerült a döntőbe a legjobb kilenc csapat közé.

 

A délutáni fináléban pedig több mint 300 résztvevő előtt a nagyszínpadon prezentálta a csapat a fenti esettanulmány részleteit, ahol lehetőség nyílt az ad hoc jellegű kérdések megválaszolására. Az eredményhirdetésre színvonalas gálavacsorán, egy különleges helyszínen (Rebelle) került sor, amely korábban templomként funkcionált.

„Büszkék vagyunk rá, hogy e rangos nemzetközi versenyen több neves egyetemet is megelőzve ötödik helyezést értünk el, néhány századdal maradtunk csak le a dobogóról. A kiemelkedő csapatszellemért elnyert „Best Team Spirit” különdíj és a ragyogó helyezés méltán bizonyítja, hogy egyetemünk a módszertani innováció terén is élen jár. A BGE-n kiemelt hangsúlyt helyezünk a kompetencia fejlesztésre, a kommunikációra, a prezentációs- és vitakészség fejlesztésre, a csapatmunkára, az együttgondolkodás művészetére, a digitális ismeretek és az idegen nyelv magas színtű elsajátítására. Az EMCuphoz hasonló versenyek kiváló lehetőséget biztosítanak a hallgatóknak mindezen készségek gyakorlására, a szakmai fejlődésre és évről-évre bizonyítják, hogy ha a felsőoktatás és a szakma összefog, együtt nagyot lehet előre lépni” – mondta el Karakasné Dr. Morvay Klára, a BGE KVIK Vendéglátás Intézetének főiskolai docense, a csapat egyik vezetője.

Forrás: Turizmus Online


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.