Malacságok, szűzérme erdő kincseivel, házi csalamádéval, Kupa borral

Malacságok, szűzérme erdő kincseivel, házi csalamádéval, Kupa borral

Novemberi találkozónk egyben az utolsó a búcsúzó óévben. Ez alkalommal Budapest legelegánsabb üzleti és bevásárlónegyedében, az Andrássy út szomszédságában lévő, svájci tulajdonú, nemrégiben átalakított, nagypolgári hangulatot árasztó, különleges designnal berendezett Casati Budapest Hotelben találkozunk vendégeinkkel. Meg persze előadóinkkal, akik közül elsőként Kupa Mihály (expénzügyminiszter, pénzügyi szakértő) érkezik, aki már az első pillanatban örömmel fedezi fel, hogy illatozó, finom kávék kínálata várja (állandó partnerünk, a Progast jóvoltából), és az érpataki Zsindelyes Kereskedőház bőséges toppárlatszortimentjét is végigböngészi Krotki Gábor, a cég budapesti régiójának kereskedelmi képviselője társaságában.

 

A ház nevében régi kedves „klubtagunk”, Erdős Gábor igazgató köszönti a szép számban egybegyűlteket, és kiderül, e napon sok szó esik még az egyik legtehetősebb és legbefolyásosabb európai államról, Svájcról.

Első előadóként Molnár Tamás lép a pulpitusra (ügyvezető igazgató, Six Payment magyaror-szági képviselete). Cége egy svájci központú, bankfüggetlen infrastruktúra-szolgáltató vállalat, és a magyarországi képviselet vezetőjeként elmondja, hogy

hazánkban egy felnőttkorú lakos átlagosan két-három bankkártyával rendelkezik, ami messze elmarad az európai átlagtól.

A Magyarországon forgalomban lévő bankkártyák 95 százaléka folyószámlához tartozik, vagyis betéti kártya. A forgalmi mérleg szerint az európai középmezőnyhöz tartozunk évi 11 százalékos növekedéssel. A cégvezető kiemeli a Six Payment Services Dynamic Currency Conversion szolgáltatását, amely árfolyam-választási lehetőséget kínál fel partnereinek.

A pénzügyi vonalnál maradva Kupa Mihály következik. Bizakodásra adhat okot a kedvező nemzetközi (elsősorban német nyelvterületű országok) helyzete, valamint hazánk bővülő piaci kapcsolatai. További pozitívum a kormány antiinflációs politikája, a kamatlenyomás, valamint az európai uniós pénzek hazánkba áramlása.

A hazai turizmust és vendéglátást elemezve elhangzik, hogy a hazai GDP-nek közvetlenül 5,8, közvetve 8,8 százalékát adja a turisztikai iparág. Szintén örömteli, hogy a belföldi turizmus 12, míg a beutaztatóturizmus 18 százalékkal emelkedett 2013-ban.

A pozitív mérleg ellenére a vendéglátók reálértékben nem érzik a jelentős növekedést, hiszen kénytelenek 2007-es árakon dolgozni.

Az ismert pénzügyi szakember összefogásra szólítja fel a turisztikai szakmát, elsősorban az áfacsökkentés ügyében, valamint a hosszú távú stratégia kidolgozásában. De előadását összegezve elmondhatjuk: Kupa szerint a következő, a 2014. évi esztendő minden bizonnyal kedvezőbb lesz a most a hátunk mögött maradónál.

Szakmai programunk második felében könnyedebb témák következnek. Neményi András (ügyvezető-tulajdonos, Coninvest Kft.) látványos prezentáció keretében mutatja be

a multifunkcionális mobil konyhát, a konyhai megoldások egyik legmodernebb, professzionális képviselőjét.

A mobil konyha alkalmazásával nem csupán gyorsan, hanem egyben helytakarékosan lehet főzni, ami megoldás lehet olyan kisebb hotelek esetében, amelyeknek egyik képviselője például a Hotel Budapest Casati is, amely évzáró rendezvényünk helyszíne.

Nagyné Miske Margit (ügyvezető, Naturtex Kft.) előadásának témája a magas minőségű szállodai párna-, paplan- és matracválaszték szegedi cégük esetében. Vagyis azok a szállodai szobai kellékek, amelyek szinte a legfontosabbak a vendégek számára. Ugyanis

sokan elfelejtik, miért is megy valójában a vendég hotelbe: mert ott szeretné álomra hajtani a fejét.

A jó párna, paplan esetében nem mindegy, milyen benne a töltet (a toll ma nemzetközi szinten is az egyik legjobb megoldás), a magasság és nem utolsósorban a moshatóság. Cégük párnamenüt is kínál, amelynek megléte ma már – és ezt sokan nem tudják a szakmában – előírás lett a négy–öt csillagos hazai szállodák minőségbesorolásának esetén.

Az előadás után házbejárás következik, majd többfogásos üzleti ebéd állófogadás formájában, egy hazai topcateringcég, a La Fiesta Parti Service jóvoltából.

A Kovács László ügyvezető-tulajdonos szakmai vezetése alatt álló professzionális cég a következőkkel kedveskedik a hazai szállodás- és vendéglátósszakma prominens képviselőinek: lassan sült csirkemellszeletek gyömbéres sütőtökpürével, rakott malacpofa malacfüllel, fokhagymás vinaigrettetel, lazacos, gombás és sonkás quiche, valamint hazai vegyes sajtízelítő előételként. Majd aszalt paradicsommal göngyölt csirkemell füstölt sajtmártással, rizzsel és

sertésszűz erdei gombaraguval, röszti burgonyával, isteni házi csalamádéval főételként.

A desszertet ezúttal is állandó partnerünk, a Zila Kávéház és Étterem biztosítja (madártejes kocka és köleskocka érkezett tőlük). Az ételeket kísérő borokat pedig szintén a La Fiesta válogatta: egerszóláti olaszrizlinget (2010) a Gál Pincészettől, kunsági kékfrankos rozét (2012) a Font Pincészettől és egri vöröst (2009) a Divinus-háztól. Az ebéd utáni jó kávét a Progast biztosítja, kávézás közben sokan végignézik a Bevlo cég igényes, exkluzív textilajánlatait, mintakollekcióját, amelyet a kecskeméti alapítású cég képviselői hoztak magukkal, és mutatnak be szakmai partnereiknek.


INS: friss vendégéjszakaszámok Romániából

INS: friss vendégéjszakaszámok Romániából 

Csökkenő turistaérkezést és vendéjszakaszámot regisztráltak keleti szomszédainknál.
Akcióban a HotelHero

Akcióban a HotelHero  

A szállodák és éttermek összefogásának köszönhetően 2025. február 2-a óta vasárnaponként 300 rászoruló jut egy-egy tányér meleg ételhez.
Az Accor valóban egyedi élményeket kínáló brandje idén további házakkal bővül

Az Accor valóban egyedi élményeket kínáló brandje idén további házakkal bővül 

Európa-szerte tovább bővül az egyedi szálláshelyeket kínáló Handwritten Collection.
Fontos mérföldkő a hostellánc életében

Fontos mérföldkő a hostellánc életében 

Új szintre lépett az a&o Hostels minőségirányítása.
Újabb TRIBE szálloda ennél a reklámügynökségnél

Újabb TRIBE szálloda ennél a reklámügynökségnél 

A Grayling Hungary nemzetközi kommunikációs ügynökség tovább bővíti ügyfélportfólióját.
Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget

Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget 

Exkluzív hotelélmény Dánszentmiklóson.
A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán

A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán 

A müncheni központú Ruby Hotels bejelentette első máltai szállodaprojektjét, a Ruby Ninu közösségi munkatér (Workspace) tavaly februári megnyitását követően.
Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.