Megvannak a Magyar Turizmus Minőségi Díj nyertesei

2010. január 26-án a Danubius Hotel Arenában mutatták be a sajtónak a Turizmus Minőségi Díj program 2009. évi egyetlen nyertes éttermét és 13 szállodáját.

Sajtóreggeli keretében mutatta be a tavalyi év nyerteseit és beszélt a 2010. évi pályázatról Dr. Ujhelyi István, a Nemzeti Turisztikai Bizottság elnöke, Dr. Wolff Péter társelnök és Trencsényi Mariann, projektigazgató. A 2006-ban bevezetésre került díj, a hazai turisztikai szolgáltatások minőségének egységes és objektív értékelésére szolgáló minősítési rendszere, amelynek célja - a turizmus hosszú távú stratégiájának megfelelően – a versenyképesség javítása, a piaci pozíciók megtartása, illetve erősítése a világ turisztikai piacán. Wolff Péter beszédében a díj szakmai presztizsét hangsúlyozta, ami abban is megnyilvánul, hogy a pályázók komolyan készülnek a megmérettetésre, mások viszont nem mernek pályázni, tartva a konzekvenciáktól. Négy év alatt 68 szálloda és 13 étterem nyerte el a címet, amelyet a díjazott aztán három évig viselhet. 2007-ben a HOTREC akkreditálta a programot, így a nyertesek az európai kritériumokat igazoló 2Q jel használatára is jogosultak. A svájci rendszer mellett egyedül a magyar lett a nemzetközi szervezet által akkreditálva és valószínűleg a hazai programot kívánják Európában is elterjeszteni. 2009-ben 14 szállodai pályázóból 13 nyerte el a címet, míg az éttermek közül egy pályázott és nyert, továbbá egy éttermi cím visszavonásra került. A pályázó szállodának egy 750, az étteremnek egy 300 kérdésből álló önértékelési listát kellett kitöltenie. A kitöltés előtt a jelentkezők minden évben egy egész napos képzésen vesznek részt, ahol a kitöltési útmutatókról kapnak hasznos ismereteket. Ezt követően két bizottsági tag titkos helyszíni vizsgálatot tartva ellenőrzi a válaszok helyességét. A nyerteseknél a három év során legalább egyszer utóellenőrzés is történik. Eddig három szállodától és egy étteremtől kellett visszavenni a díjat. “Az önértékelési listát a tapasztalatok alapján évente átdolgozzuk” – fogalmazott Trencsényi Mariann, az első évben alkalmazott eldöntendő kérdéseket mára a súlyozott pontozás váltotta fel, valamint az évek során a wellness és a konferencia szállodákra vonatkozó kérdések köre is jelentősen bővült. A díjak átadására az UTAZÁS 2010. kiállítás keretében kerül sor. A 2010. évi pályázatra jelentkezni február 1-28. között lehet, a benyújtási határidő május 31. A díjról részletes információk a www.ntb.hu honlapon találhatók. Nyertesek 2009-ben: Szállodák: Granada Konferencia, Wellness és Sport Hotel- Kecskemét, Hotel Caramell - Bükfürdő, Danubius Hotel Arena - Budapest, Dráva Hotel Thermal Resort - Harkány, Promenade City Hotel - Budapest, Andrássy Kúria Hotel Wine & Spa - Tarcal, Best Western Hotel Aquarell - Cegléd, Hotel Fagus - Sopron, Hotel Lycium - Debrecen, Ramada Resort Aquaworld Budapest - Budapest, Boutique Hotel Zara - Budapest, Airport Hotel Budapest - Vecsés, Buda Castle Fashion Hotel - Budapest Étterem: Wunderlich Bortrezor és Látványpince - Villány (Turizmus Online)

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.