Mi jöhet a hazai konferencia- és rendezvénypiacon?

Az Event Insider munkatársa a szállodaipar hazai szakértőit kérdezte a jelenlegi helyzetről, foglaltságról, rendezvényekről és a jövőbeli tervekről. A vendégek Parti János, a MaReSz helyszíntagozatának vezetője és a három budapesti Marriott szálloda marketing- és értékesítési igazgatója, illetve Hegedűs Attila, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. ügyvezetője.Részleteket közlünk a beszélgetésükből.

Event Insider: Mi mondható el általános érvénnyel a rendezvények lemondásai kapcsán, mikorra tették át a foglalásokat az ügyfelek?

Hegedűs Attila: Jött a járvány és néhány nap alatt a 2020. márciusi, áprilisi, májusi rendezvényeket teljesen visszamondták. A legtöbb ember a tavaszi eseményét most egyelőre átfoglalta őszre vagy kért egy 12 hónapig érvényes vouchert. A kérdés viszont felmerül az emberekben, hogy lesz-e még hova menni 12 hónap múlva, nem megy-e csődbe az adott szolgáltató? Illetve nagy kérdé, hogy mi lesz a többezres konferenciákkal? Könnyen lehet, hogy átalakulnak és másfajták lesznek majd a konferenciák.

Parti János: Minden jel arra mutat, hogy egyelőre még türelemmel kell lennünk. Február végén, március elején egy pár nap alatt gyakorlatilag elvesztettük a második és a harmadik negyedéves teljes rendelésállományunkat. Jelenleg napi szinten nézzük, hogy hány új megkeresést, érdeklődést kapunk rendezvényekre, akár hazai, akár nemzetközi rendezvényekre. Jelenleg ez egytizede annak az érdeklődésszámnak, amit normál esetben tapasztaltunk. Rövidtávon azt hiszem, hogy a nemzetközi rendezvények visszaszorulása miatt a helyi rendezvények számára a szállodai helyszínek elérhetőbbek lesznek. Itt most nem árakra gondolok elsősorban, hanem szabad kapacitásokra és a különféle szerződéses feltételeknek a rugalmasabb alkalmazására...

EI: Költséget csökkentenek a vállalatok, így félni lehet attól, hogy elindul a szállodaszektor egy negatív árspirálba, mint ahogy a 2008-as válság idején. Mi erről a vélemény? Mire készülnek a szállodaipari szereplők? Van-e összefogás, hogy ne induljon el ez a negatív árspirál újra, amiből négy évig nem tudtak kijönni?

HA: Azt látni, hogy az iparágban profit helyett profitelmaradásra készülnek. Kétféleképpen tud ezek után működni a szállodaszektor: az egyik, hogy személy- és emberállományban hatékonyabbnak kell lenni, multifunkcionálisabb embereket kell képezni, és lehet, hogy megint születhetnek új pozíciók, és lehet, hogy meg is szűnnek menedzsment pozíciók. Az ár a másik komoly téma. Amikor az árak lecsökkennek, az sokkal jobban fáj egy szállodának, mert ha kevés a vendég, akkor optimalizálják a szolgáltatásukat hozzá. De ha kevés a vendég és még az árak is beszakadnak, akkor az duplán negatív. Az árakat hímestojásként kell őrizgetnünk, mert gyenge árért kevesebb élményt tudunk szolgáltatni.

PJ: Rengeteg a bizonytalansági tényező arra vonatkozóan, hogy miképp alakul a kereslet-kínálat, például a légi járatok kapcsán. Azt gondoljuk, addig amíg nincs kereslet, addig nem indul el egy járat és addig, amíg nincs járat, addig nincsen kereslet. Jelenleg azt sem tudjuk, hogy ha elindul egy járat, az utazóknak hány százaléka lesz az, amelyik kivár, illetve kérdés az, hogy hogyan változnak az árak a mindenféle európai desztinációkban, Budapest versenytársainál. És még az is tényező, és erre még mindig nincs meg a válasz és hosszú ideig nem is lesz, hogy hogyan viszonyulnak a rendezvényszervezők az egyes városokhoz és a desztinációkhoz? A legnagyobb kérdés minden tekintetben, hogy a vírustól való félelem mikor kezd el csökkeni és e tekintetben hogyan gondolkodik a rendezvényszervező és a rendezvényen résztvevő közönség...

DA: Van-e bármilyen terv, javaslat a rendezvényélénkítésre? Marketing- és, salestervek? Hiszen a szállodák talán egy picit átmentek csak konferenciahelyszínné. Lehetnek-e nyertesei ennek a helyzetnek a szállodák, hogy most a biztonságot képviselik azáltal, hogy egy brand alatt vannak egy nem szokványos rendezvényhelyszínhez képest?

PJ: A terveink készen állnak, nyilván nem árulhatok el hadi titkokat, de én azt hiszem, hogy mindenki arra számít, hogy elsősorban a hazai piac fog aktivizálódni, rövidtávon erre készülünk mi is. Idei év januárjában ünnepelte a Duna-parti Marriott az 50 éves fennállását. Óriási buli volt, egy óriási rendezvénnyel, és akkor úgy láttuk, hogy ez az év fantasztikusan sikeres lesz. És ennek az eseménynek a hangulata, azt hiszem, a mai napig kitart, és mi abban bízunk, hogy az az időszak, amit január végén éltünk, vissza fog jönni.

HA: Véleményem szerint azok az események, amelyek flexibilisen ide is, oda is valók, azok el fognak tolódni oda, hogy hol kapom meg költséghatékonyabban ugyanazt a csomagot. De az az esemény, amit nem tudnak kivinni szállodából, az szállodában marad. A kérdés az, hogy miből veszek el, és itt jön be a rendezvényguruknak a szerepe, és ez egy nagyon jó kreatív munka lesz akár szállodai oldalon, szállodai termék oldalon, hogy hogy épül fel egy szoba, reggeli, rendezvény, maga egy szállodai termék hogyan épül fel - akár rendezvény oldalon is. Szerintem borzasztóan kiemelt jelentőségű lesz a kreativitás. 

 

Forrás: Event Insider / Kreatív


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.