Niklai Ákost a HOTREC alelnökévé választották

A HOTREC Rigában tartott közgyűlésén új vezetőséget választottak. Az új elnök az osztrák Susanne Kraus-Winkler, alelnök pedig Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke lett. Rajtuk kívül az ügyvezetésbe holland, német, ír, spanyol, görög, belga és olasz szakember került be.

Az új elnök deklarált célja, hogy a vezetőséggel és a tagokkal együttműködve a HOTREC modernizálását folytassa, hogy az Európai Unió szintjén a turizmus-vendéglátást érintő kérdésekben nagyobb befolyást szerezzen a folyamatokba, a szervezet jobban átlátható legyen és tagjait még jobban kiszolgálja.

A HOTREC közleményében Kraus-Winkler asszony kijelentette: „az új Európai Bizottság felállását követően biztosítanunk kell, hogy a turizmus az európai ügyek homlokterében legyen, annak érdekében is, hogy a szállodaipar és vendéglátás versenyképessége javuljon és így jelentősen hozzájáruljon a gazdasági növekedéshez és új munkahelyek teremtéséhez”.

Az Ágazati Párbeszéd Bizottság tagjává választották Kovács Istvánt, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkárát is.

Új tagként a HOTREC tagja lett a lengyel és szlovén társszervezet is.

HOTREC

Mint ismeretes, a HOTREC európai szinten képviseli a szállodákat és éttermeket. A szektorban mintegy 1,8 millió vállalkozás működik 10 millió munkavállalóval. A fenti vállalkozások 91%-a mikrovállalkozás, azaz 10 főnél kevesebbet foglalkoztat.

A turizmus nagyságát tekintve – a kereskedelem és az építőipar után – Európai harmadik legnagyobb gazdasági ágazata.

A brüsszeli székhelyű HOTREC-nek 29 országból 44 szakmai szövetség a tagja.


Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.
Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra

Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra 

A budapesti Mövenpick Hotel Budapest Centre története mesébe illő, megjelenése lenyűgöző.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.