Önellátó lesz a BOTANIQ Turai Kastély

Magaságyás, mintagazdaság, termelői piac – a következő években számos olyan fenntartható fejlesztést tervez megvalósítani a BOTANIQ Turai Kastély a farm to table koncepció jegyében, amelyek javíthatják a környékbeli termelők értékesítési lehetőségeit.

Új értékteremtő, fenntartható, a helyi turizmust élénkítését és a munkahelyteremtést szolgáló fejlesztések megvalósítását terveznek a kastély területén, illetve közvetlen környezetében. „A hosszú távú stratégiai koncepció mentén folytatódó beruházások célja, hogy a kastély történelmi hagyományaira építve lépéseket tegyünk egy zöldebb és fenntarthatóbb működés felé, és hogy felhelyezzük Turát, illetve a BOTANIQ-ot a turizmus és a gasztronómia nemzetközi térképére”, mondta ezzel kapcsolatban Somlyai Zoltán, a BDPST Group hotel divíziójának vezetője.

Számos beruházás közvetlenül kapcsolódik a fenntarthatósághoz: már az idén tavasszal létrejön a kastély parkjában egy elkülönített veteményeskert, amelyben magaságyásokban termelnek majd friss zöldségeket, fűszernövényeket a farm to table koncepció jegyében, kiszolgálva a kastélyban található Clarisse éttermet friss alapanyagokkal. Jövőre pedig az elképzelések szerint akár egy önálló mintagazdaság is létrejöhet a kastélyhoz kapcsolódóan.

A kastéllyal szemben található magtár tervezett felújítása is fontos lépés a kastély számára a fenntarthatóság és az önellátás felé: itt lehet majd tárolni a veteményeskertben és mintagazdaságban termelt és feldolgozott terményeket, de felmerült egy kis pékműhely nyitásának gondolata is, az épület másik felében pedig egy termelői piac létrehozása és üzemeltetése is az elképzelések között szerepel, ahol a környékbeli gazdák értékesíthetnék a termékeiket.

Új fitnesz egység, kastélykert bővítés

A kastély szállóvendégeinek kényelmét és kikapcsolódási lehetőségeinek növelését szolgálja az új fitneszegység, amely idén tavasszal nyílik meg. Itt többek között jógaterasz, illetve edzőtermi multifunkciós gépek és cardio berendezések várják majd a vendégeket, szélesítve az eddig elérhető wellness kínálatot. A stratégiai fejlesztési tervek másik fontos eleme a BOTANIQ Turai Kastély szálláshely-kapacitásának növelése, amelyet a kastély egyéb funkciói – étterem, wellness, rendezvényhelyszínek, kastélykert – hatékonyan tudnak támogatni.

A műemlékvédelmi szempontok, illetve a kastélypark zöldfelületeinek megóvása és harmóniájának megteremtése érdekében a BOTANIQ Turai Kastély üzemeltetője megvásárolta a kastély közvetlen szomszédságában található telket, amely anno a történeti kastélykert szerves részét képezte. A szóban forgó terület rehabilitációja a korabeli tervek nyomán zajlik majd, ahogyan az a BOTANIQ Turai Kastély jelenlegi, szakmai nívódíjjal kitüntetett parkjánál is történt. A fejlesztés így a szükséges kapacitásbővítés mellett egyben egy újabb lépés a kastélykert eredeti állapotának a visszaállításának irányába.

Forrás: gwc.hu


 Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban

Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban 

A luxusvendéglátás világában minden apró részlet számít – legyen szó egy exkluzív enteriőrről, tökéletesen megkomponált menüsorról vagy az alkalmazottak megjelenéséről.
Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján

Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján 

Már csak pár napot kell aludni, és nyit a tatai négy csillag superior minősítésű Malom és Kacsa Boutique Hotel.
Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában

Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában 

A vendégéjszakák száma 2025 első negyedévében 2024 azonos időszakához képest 4,8 százalékkal nőtt.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels

Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels 

A cseh anyacéggel rendelkező hotellánc új Mamaison szállodája már várja vendégeit Budapest szívében.
15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe

15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe 

Idén 15 éves a Lady in Red program, amely a Kempinski szállodalánc egyik legjellegzetesebb arculati eleme.
Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról

Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról 

Az idei év ötödik hónapjában Magyarországon 987 szálloda üzemelt.
Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.