Svájci luxus

Zürich szimbolikus szállodájában, az ötcsillagos The Dolder Grandban jártunk. És ha már körülnézhettünk a helyiek egyik kedvelt találkozóhelyén, találkoztunk a ház igazgatónőjével, Vanessa Flackkal is

Az eredeti elképzelés szerint a The Dolder Grand nem a luxusra vágyó vendégek számára lett kitalálva, szögezi le beszélgetésünk elején az ötcsil- lagos szálloda igazgatója.

TISZTES POLGÁRI LAK VOLT

Az 1899-ben megnyílt szálloda elsősorban a jómódú polgári réteget kívánta kiszol- gálni, amit a szállodát Zürich belvárosá- val összekötő helyi vonat ténye is erősít. A szerelvény a mai napig üzemel, és szál- lítja a vendégeket oda-vissza a szálloda és a nyüzsgő belváros között. Főként a züri- chi polgárok használják, hogy eljussanak a város egyik büszkeségébe, a társasági élet központjának számító tophotelbe.

VEGYES VENDÉGKÖR

Nem csoda, hogy szívesen járnak a helyi- ek a festői szépségű hotelbe, miközben az ebédjüket vagy a vacsorájukat fogyaszt- ják, élvezettel szemlélik a hatalmas havas hegycsúcsok nyújtotta panorámát, mind- ezt alig negyedórára a városközponttól. „Vendégeink összetétele meglehetősen vegyes. Sokan érkeznek Oroszországból, az arab államokból vagy Kínából, de van- nak vendégeink Magyarországról is” – mondja az igazgatónő.

TRADÍCIÓ ÉS MODERNIZMUS

A The Dolder Grand legutóbbi nagysza- bású felújításának munkálatai négy évig zajlottak, 2008-ban fejeződtek be, és 440 millió svájci frankba kerültek. „A nagy- mértékű átalakítás során egy cél lebegett a londoni székhelyű Foster and Partners kivitelező csapat és a The Dolder Grand vezetőségének szeme előtt: a tradicionális és a modern elemek egyesítésével való- sítsunk meg egy Európában, sőt a világon egyedülállóan exkluzív környezetet” – ösz- szegzi Vanessa Flack. Ha valaki csak belép a The Dolder Grand lobbijába, szinte azon- nal megérinti a hely varázsa: klasszikus elegencia, amely kiegészül többek között Andy Warhol bohém stílusával, hiszen a recepcióspult fölött a világ legsikeresebb pop art művészének tizenegy méter hosz- szúságú, Nagy retrospektív festészet című műve lóg. Warhol mellett Salvador Dalí, Henry Moore és Camille Pissaro eredeti műalkotásai díszítik az impozáns szálloda tereit, szobáit.

SZTÁROK, TETOVÁLT LÁNNYAL

Az exkluzív környezet exkluzív vendége- ket csal a házba: „Ha csupán az elmúlt né- hány évet tekintem át, már akkor is igazán illusztris nálunk a névsor. Itt szállt meg Hillary Clinton, de a katari, illetve orosz delegáció – többek között Putyin elnök – is minket választott, miután megtudták, hogy ők nyerték el a 2022-ben, illetve 2018- ban sorra kerülő futball-világbajnokságok rendezési jogát. A vendégeink között kö- szönthettük Vilmos herceget, Bill Clintont, David Cameront és David Finchert is, aki A tetovált lány című flmjének több jele- netét is a szállodában vette fel.”

KÉT MICHELIN CSILLAG ÉS 18 GAULT & MILLAU-PONT

A gasztronómia terén két étterem közül lehet választani a topházban: az egyik a The Garden névre hallgat, a másikat nemes egyszerűséggel The Restaurant névre keresztelték, amely két Michelin- csillaggal és 18 Gault & Millau-ponttal ren- delkezik, és degusztációs menüt kínál, amelyre legalább három órát kell szánnia minden vendégnek. A 173 luxusszobával és lakosztállyal rendelkező The Dolder Grand szálloda a Leading Hotels of the World, a Swiss Deluxe Hotels és a Design Hotels tag- ja. A  ForbesTraveler.com beválogatta a „World’s 50 Best New Hotels” listára, és még számos előkelő címet tudhat magá- énak a ház. De ami a kényes ízlésű svájci- ak számára a döntő: a svájci rangsorolás szerint a The Dolder Grand hotel az ország első számú szállodája.


Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.