Szállodaszövetség: minden mutatót tekintve rekordév a tavalyi

Elkészült a magyar szállodaiparról szóló legfrissebb elemzés a 2017. január-decemberi időszakról.

A tanulmány legfontosabb megállapításai dióhéjban:

Decemberben ismét kétszámjegyű volt az árbevétel növekedése a hazai szállodákban. A hotelek összes árbevétele országos szinten 12,9%-kal, Budapesten 19,7%-kal haladta meg a tavalyit.

2017-ben a belföldi szállodai vendégéjszakák száma 5,4%-kal, a külföldieké 7,8%-kal emelkedett.

Deecember végéig a magyarországi hotelek összes bruttó forgalma 15,6%-kal, a Budapestieké 18,9%-kal, a vidékieké 12,5%-kal volt nagyobb a 2016 évinél.

A külföldi vendégéjszakák számának növekedése tavaly a Budapesten kívüli szállodákban gyorsabb volt (+9%), mint a fővárosban (+7,1%).

A SZÉP kártya felhasználás 2017-ben 3,8%-kal nőtt, novemberben 4,6%-kal csökkent a múlt évhez képest.

A magyarországi szállodákban jelentkező összes külföldi vendégéjszaka 78,5%-a Európából, 12,2%-a Ázsiából, 7,8%-a USA-ból, kb. 1,5%-a Ausztráliából és Afrikából érkezett.

Az európai országokból 5,1%, az Európai Unióból 4,2%, Ázsiából 22,6%–volt a növekedés. Az utóbbi főleg annak köszönhető, hogy Dél-Koreából 25,9%-kal, Kínából 22,5%-kal, Japánból 23,7%kal lett több a szállodai vendégéjszakák száma.

Legnagyobb beutazó piacainkról átlagot meghaladó keresletnövekedés mutatkozott Oroszországból (+25,3%), Izraelből (+14,7) az USA-ból (+12,1%), Németországból (7%).

Vidéki szállodáinkban a belföldi vendégéjszakák száma 5,4%–kal, a külföldi 9 %–kal emelkedett. Utóbbi a kínai (+37%), az orosz (+29,2%), a lengyel (+8,2%) és a szlovák (+9,9%) átlagot meghaladó kereslet erősödésének tulajdonítható.

A szállodai kategóriák között országos szinten és Budapesten is a 3* hotelek teljesítettek legjobban. Ezeknél a bruttó REVpar mutató növekedése 19,4%, illetve 30,1% volt.

Január – november között országos szinten összesen 13 hotel nyílt meg 844 szobával, ebből 6 Budapesten (343 szoba), 7 vidéken (501 szoba).

 

A hazai szállodaipar teljesítményéről bővebben a csatolt dokumentumban olvashatnak.

 

Forrás: Vendég & Hotel


MTÜ-értékelés az idei első félévről

MTÜ-értékelés az idei első félévről 

A budapesti és a vidéki szálláshelyek forgalmát, vendégéjszaka alakulások számát vették górcső alá.
Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt

Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt 

A belsőépítészeti terveket a holland sztárdesigner, Marcel Wanders készítette, a magyar 3h Építészirodával közösen.
Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda

Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda 

Szerkezetkész az újabb terminálkapcsolatú szálloda Ferihegyen.
Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel 

A 120. születésnapját ünneplő legendás győri szálláshelyen jártunk.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.