Változások a Booking.com szerződéses feltételeiben

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége – a Booking.com foglalási portál 2015. június 26-án a nemzetközi szakmai sajtóban a szerződéses feltételeinek változásáról szóló közleményének ismertetésével tájékoztatja a hazai szállodákat, a hazai turizmus képviselőit.

„A Booking.com egyetért a francia, az olasz, a svéd versenyhivatalok felé tett kötelezettségvállalásaival, ezért úgy döntött, hogy ezeket egész Európában alkalmazni fogja.

Ennek megfelelően 2015. július 1-jével elhagyja szerződéseiből azokat a megkötéseket, amelyek eddig ár, az availability és a foglalási paritást írták elő a szállodák részére, azaz nem tették lehetővé, hogy azok a részére kínálttól eltérő feltételeket biztosítsanak más foglalási portáloknak. A Booking.com álláspontja szerint, ezekkel a változtatásokkal olyan piaci környezet alakul ki, amelyben javul a transzparencia, erősödik a verseny az OTA-k (On-line Travel Agencies) között, ami úgy a fogyasztók, mint a szállodák számára előnyös, mivel a hoteleket arra ösztönzi, hogy különböző árakat, foglalási feltételeket kínáljanak (pl. a szobafoglalások díjmentes lemondását, ingyenes WIFI-t, reggelit stb.) a közvetítőknek.

Ugyanakkor a Booking.com továbbra is megtartja az árakra és foglalási feltételekre vonatkozó eddigi gyakorlatát, amely szerint ugyanazokat az árakat és feltételeket várja el a hotelektől, melyeket azok saját honlapjukon is megjelentetnek. Ezáltal a Booking.com változatlanul költséghatékony marketinget biztosít szerződéses partnereinek, miközben a fogyasztók transzparens módon ugyanahhoz az információhoz, választékhoz, árhoz jutnak. Ilyen módon a Booking.com a szállodák számára továbbra is biztosítani tudja a hatékony marketing lehetőségét, amely lehetővé teszi, hogy a hotelek az egész világon hirdessék magukat, hogy új vendégeket szerezzenek, hogy üzletileg sikeresek legyenek.

Ez a bejelentés azt jelenti, hogy Európában a standard szerződéses feltételek minden partner számára azonosak lesznek, ami elősegíti az egységes európai digitális piac kialakulását.

A francia, az olasz és a svéd versenyhivatalokkal szemben vállalt kötelezettségek úgy fogják erősíteni a versenyt, hogy egyben elősegítik az innovációt, ösztönzik a beruházásokat. A Booking.com azért döntött a paritási klauzulák szerződéses feltételeinek módosításáról az említett versenyhatóságokkal egyetértésben, hogy ebből partnereik és a fogyasztók egész Európában profitáljanak, mondta Gillian Tans, a Booking.com elnöke. Álláspontja szerint a Booking.com üdvözli és bátorítja a fair versenyt, s bízik abban, hogy a versenytárs foglalási portálok követni fogják példáját a fenti kötelezettségek vállalásában, ami a fogyasztók részére jobb árakat eredményez.

A Booking.com az új paritási klauzulák alkalmazása mellett is folytatni kívánja a „Best Price Guarantee” programját, azaz biztosítani fogja a bármely más portálon kínált legalacsonyabb árat. A Booking.com továbbra is partnereivel együttműködve innovatív módon, az interneten, az egész világon fogja hirdetni a legjobb ajánlatokat.”

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tudomása szerint a hazai szállodák az elmúlt héten értesítést kaptak a Booking.com eddigi szerződéses feltételeinek fentiek szerinti módosításáról 2015. július 1-jei hatállyal.

A Booking.com fenti bejelentésének előzménye – amiről a szakmai sajtóban folyamatosan jelentek meg hírek – , hogy több EU tagország szállodaszövetségének kezdeményezésére, részben a HOTREC koordinálásával perek indultak erőfölénnyel való visszaélés miatt a Booking.com-mal szemben. Ezek közül 2015-ben a Franciaországban, az Olaszországban és a Svédországban indított perek végződtek olyan eredménnyel, amely szerint a paritási klauzulák a Booking.com szerződéseiben nem alkalmazhatók. Az MSZÉSZ információi szerint más foglalási portálokkal szemben is folyamatban vannak perek hasonló témákban.

Forrás: Vendég&Hotel Online

Forrás: MSZÉSZ


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.