Véget érhet az Airbnb sikersztori

2018-tól változnak a brit főváros lakáskiadási szabályai, így az Airbnb elvesztheti ottani forgalma akár harmadát is.

145 milliárd forintnak megfelelő összegnek mondhat búcsút az Airbnb, miután a londoni városvezetés 2018-tól megszigorította a lakáskiadás feltételeit. AFinancial Times úgy számol, ennyi lehet az éves veszteség, miután Londonban jövő évtől már 90 éjszakára korlátozzák a rövid távú szállásadás éves idejét. Az idei lehet ott az utolsó aranyév, nem is akármilyen: csak a brit fővárosban 1,2 milliárd dollárosra becsülik a foglalások várható összértékét, ami még a 2016-oshoz képest is duplázást jelentene. Ha viszont 2018-ban már bevezetik az új szabályt, a foglalások harmada eltűnhet.

A londoni piac a világon a második legnagyobb az Airbnb számára. A nagyobb szigor azért is fájdalmas a cégnek, mert a brit törvények minden más szempontból nagyon kedveznek nekik: a szállodai szolgáltatásokra magas adót vetettek ki, a saját lakás kiadása után viszont alig kell adót fizetni.

Hasonló szigorítással megpróbálkoztak más városokban is. Berlinben például tavaly teljesen megtiltották a rövid távú lakáskiadást, Barcelonában önkormányzati engedélyhez kötötték, Amszterdamban pedig évi 60 napban korlátozták az idejét. Az Airbnb vezetői több nagyváros vezetőivel is tárgyalnának – a legfontosabb ezek közül New York és San Francisco. Úgy számolnak: dollártízmilliókban is mérhető bevételük lehet városonként, ha sikerül kompromisszumra jutni, sőt csak New York Cityvel 90 millió dollárt kaszálhatnának évente.

Forrás: hvg.hu


Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.
Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra

Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra 

A budapesti Mövenpick Hotel Budapest Centre története mesébe illő, megjelenése lenyűgöző.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.