Zárás alatt nyitva: jelentés egy buborékhotelből

Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Körképünk következő állomása az osztrák határ közvetlen közelében található, négy csillag besorolású Hotel Sopron, amely jelenleg buborékhotelként üzemel.

A GYSEV Zrt. tulajdonában lévő házban Szarjas Tímea, a hotel igazgatónője kalauzol végig.

-  Harmadszor vagyunk abban a szerencsés helyzetben, hogy a helyi, soproni kosárlabdacsapat meccseinek köszönhetően buborékhotelként működhetünk. Először november 29-től december 6-ig, majd december 15-től egy héten át lehettünk ilyen speciális szálláshely, és a mostani mérkőzések alatt is nálunk alszanak március 20-ig a mérkőző csapatok, valamint az őket kísérő újságírók, sportvezetők és bírók. Nem nehéz elkülöníteni őket mástól, szinte teljesen megtöltik a házat, más vendéget ilyenkor nem fogadhatunk. Feltétel még, hogy külön, napi háromszor kell étkezést biztosítani, és annyira szigorúak a buborékhotel szabályai, hogy a személyzet sem mehet haza, egy közeli szálláshelyre mehetnek kizárólag különbuszokkal, és folyamatos a házban a tesztelés.

Ami a nehezebb és kihívást hozó feladat, hogy bár gyakorlatilag teltházzal üzemelünk a sportolóknak köszönhetően, azonban a személyzetünk a nehéz helyzet miatt korántsem teljes: a korábbi 43 munkavállaló helyett most 24-en oldják meg ugyanazon feladatokat. Több kolléga az anyacég, a GYSEV kötelékén belül más helyre távozott: volt szobaasszonyok irodai takarító pozícióra váltottak, mások oda kerültek át adminisztrációs munkakörbe, egykori felszolgálónk pedig ugyanott biztonsági őrként dolgozik.

A konyhánkon továbbra is négy szakács tevékenykedik, azonban, mivel például nincs mosogatószemélyzet - ezt a feladatot is ők látják el.

Egy műszakban most 1 felszolgáló, 1 szakács, 1 recepciós, 1 szobaasszony látja el a feladatát - a régebbi, jóval több alkalmazottal megoldott helyzet lassan egy éve a már múltté, de reméljük, a korlátozások feloldásával majd ismét vehetünk fel az üres pozíciókba alkalmazottakat.

Ha nincs sportesemény, mi is üzleti hotelként működünk, ahogy bármelyik más ház, amelyik nyitva lehet. Ez azt jelenti, hogy hétközben jön úgy 5-6 szobába vendég, hétvégén nincs érkező.

A wellness részlegünk a novemberi tiltás óta zárva tart, kizárólag az étterem működik a szállóvendégek kiszolgálása céljából.

Mivel szeptember 1-jétől bevezették a szigorított határellenőrzést, ennek hatását már szeptemberbe éreztük. A magas számban érkező osztrák vendégkör nagyon hiányzik. Elvétve olasz, német vagy osztrák üzleti utazó jelentkezik be hozzánk. Egy helybéli fogászattal van szerződésünk - onnan folyamatosan érkezik orvosi kezelések miatt hozzánk szállóvendég.

Ami még idén biztos kieső bevételt jelent, az a VOLT Fesztivállal kapcsolatos. Hiszen immár hivatalos: idén sem tartják meg a soproni jelentős zenei rendezvényt. És mivel azoknak, akik tavalyra foglaltak nálunk a VOLT miatt szobát - ámde a program akkor is elmaradt -, az ő számukra idén lejáró vouchert adtunk: most ezeknek a vouchereknek a határidejét módosítottuk úgy, ha jövőre lesz VOLT, akkor ezekkel a voucherekkel megszállhat nálunk a vendég. 

Forrás: Turizmus Online


Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora

Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora 

Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.
Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál?

Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál? 

A szántódi ötcsillagos szálloda üzemeltetői szerint év végéig kitarthat a nyártól kezdődő, októberben kissé alábbhagyó, de még mindig jelentős utazási kedv.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.