A kreol konyha specialitásai a Lufthansánál

2009. szeptember és október során egzotikus gasztronómiai élményben lesz részük a Lufthansa Németországból induló tengerentúli járatain a First és Business-Class-on helyet foglaló utasoknak: a légitársaság e két hónapra ugyanis megbízta John Besht, a híres New Orleans-i sztárszakácsot a fedélzeti menü összeállításával.

A Louisiana államban született John Besh négy sikeres éttermet tudhat magáénak New Orleansban, így az utasoknak felszolgált ételek összeállításakor is a déli állam specialitásait részesítette előnyben: az ételek a kreol és a Louisiana államban élő etnikai csoport, a cajun konyha ízvilága szerint készültek.

A First Classon utazók például előételként a citromos-paradicsomos vinaigrette mártással tálalt louisianai folyami rák és a marinált babbal és hagymalekvárral készült a franciasonka-terrine közül választhatnak. A főételek közül elmaradhatatlan a grillezett steak kukoricából és zöldségekből készült cajun specialitással, a macque choux-val, illetve az édes-savanyú kacsamell birsalmalekvárral, spenóttal és krémes puliszkával. Az étkezés befejezéséhez pedig körtés streusel sütemény, barnavaj fagylalt, illetve grapefruit és gránátalma zselé, pillecukor amerikai pecan dióval és citromfű szorbé választható.

A Business Class utasai is ínycsiklandó finomságok közül csemegézhetnek: a kreol remoulade mártással készült folyamirák-saláta, a dinsztelt babból, paradicsomból és hagymából készült chutneyval tálalt borjú csak fokozza az étvágyat a főételek előtt. Ez utóbbiak között található ugyanis a rizses jambalaya, a kreol rákkal, szárnyashússal és zöldségekkel készült pörkölt, illetve a pistou-szósszal tálalt babpürével töltött ravioli. Desszertnek pedig feketeáfonya-crumble, vagy gyümölcssaláta választható.

A Németországban és Franciaországban nemzetközi tapasztalatot szerzett John Besh szakácsművészetével számos díjat, köztük 2006-ban a James Beard Award-ot is elnyerte már. A Louisiana államban született és ott felnőtt Besh az Amerikai Konyhaművészeti Intézetben végezte tanulmányait. Pályája során mindig törekedett arra, hogy megőrizze a déli állomok konyhájának változatosságát és vitalitását, egyúttal kiemelt figyelmet fordít a helyi kreol és cajun konyha értékeinek megőrzésére. Jóllehet mindkét konyha közös gyökerekből indul, a kreol ételek lágyabb, urbánusabb fűszerezésűek, míg a cajun konyha termékei rusztikusabbak, és harsányabb fűszereket használnak elkészítésükhöz. John Besh egyúttal elkötelezett szülőföldje kulturális örökségének ápolásáért is, így például a Katrina hurrikán idején naponta 3000 adag étellel segítette a mentőcsapatok munkáját, illetve jelentős részt vállalat a város újjáépítésében is.


Krétára indít charterjáratot Debrecenből a Kartago Tours

Krétára indít charterjáratot Debrecenből a Kartago Tours 

Az utazásszervező új úti céllal bővítette debreceni indulású ajánlatait.
Új korszak kezdődik a low cost légitársaságnál

Új korszak kezdődik a low cost légitársaságnál 

A Wizz Air célja, hogy 2029-re kizárólag új generációs, neo gépeket üzemeltessen.
Repülési élmény autista gyerekeknek

Repülési élmény autista gyerekeknek  

Autizmussal élők számára szerveztek repülési próbát a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Így nőtt a római nemzetközi repülőtér forgalma egy év alatt

Így nőtt a római nemzetközi repülőtér forgalma egy év alatt 

2019 óta tízmillióval emelkedett az érkezők és indulók száma, hosszabb távon pedig 60 millió fölötti utasforgalmat akarnak elérni.
Wizz Air: csalók élnek vissza a légitársaság nevével!

Wizz Air: csalók élnek vissza a légitársaság nevével! 

Csalók próbálnak pénzt kicsalni az utazóközönségtől.
Új logisztikai csomópontot nyitott a lett légitársaság

Új logisztikai csomópontot nyitott a lett légitársaság  

A régió egyik legmodernebb áruszállító HUB-ja üzemel ezentúl a rigai reptéren.
HungaroControl: paradigmaváltás, fejlesztések és még több légiforgalmi irányító

HungaroControl: paradigmaváltás, fejlesztések és még több légiforgalmi irányító 

Május 26-án Turi Ferenc vezérigazgató és Bárány Ákos kommunikációs és marketing igazgató a nyári csúcsszezonra való felkészülésükről tartott beszámolót.
Kutyafogadó a római reptéren

Kutyafogadó a római reptéren 

A Dog Relais az első olyan kutyáknak szánt fogadóhely, amelyet olasz repülőtéren hoztak létre.
Autóbuszkiállítás és buszvezetés a BKV óbudai garázsában

Autóbuszkiállítás és buszvezetés a BKV óbudai garázsában 

Május 24-én az Óbudai autóbuszgarázsban folytatódik a BKV idei nyílt napjainak sorozata.
Privát lakosztályok a felhők felett

Privát lakosztályok a felhők felett 

Az Emirates újabb fejlesztéseket vezet be prémium utasai számára a „Fly Better” ígéret jegyében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.