A kreol konyha specialitásai a Lufthansánál

2009. szeptember és október során egzotikus gasztronómiai élményben lesz részük a Lufthansa Németországból induló tengerentúli járatain a First és Business-Class-on helyet foglaló utasoknak: a légitársaság e két hónapra ugyanis megbízta John Besht, a híres New Orleans-i sztárszakácsot a fedélzeti menü összeállításával.

A Louisiana államban született John Besh négy sikeres éttermet tudhat magáénak New Orleansban, így az utasoknak felszolgált ételek összeállításakor is a déli állam specialitásait részesítette előnyben: az ételek a kreol és a Louisiana államban élő etnikai csoport, a cajun konyha ízvilága szerint készültek.

A First Classon utazók például előételként a citromos-paradicsomos vinaigrette mártással tálalt louisianai folyami rák és a marinált babbal és hagymalekvárral készült a franciasonka-terrine közül választhatnak. A főételek közül elmaradhatatlan a grillezett steak kukoricából és zöldségekből készült cajun specialitással, a macque choux-val, illetve az édes-savanyú kacsamell birsalmalekvárral, spenóttal és krémes puliszkával. Az étkezés befejezéséhez pedig körtés streusel sütemény, barnavaj fagylalt, illetve grapefruit és gránátalma zselé, pillecukor amerikai pecan dióval és citromfű szorbé választható.

A Business Class utasai is ínycsiklandó finomságok közül csemegézhetnek: a kreol remoulade mártással készült folyamirák-saláta, a dinsztelt babból, paradicsomból és hagymából készült chutneyval tálalt borjú csak fokozza az étvágyat a főételek előtt. Ez utóbbiak között található ugyanis a rizses jambalaya, a kreol rákkal, szárnyashússal és zöldségekkel készült pörkölt, illetve a pistou-szósszal tálalt babpürével töltött ravioli. Desszertnek pedig feketeáfonya-crumble, vagy gyümölcssaláta választható.

A Németországban és Franciaországban nemzetközi tapasztalatot szerzett John Besh szakácsművészetével számos díjat, köztük 2006-ban a James Beard Award-ot is elnyerte már. A Louisiana államban született és ott felnőtt Besh az Amerikai Konyhaművészeti Intézetben végezte tanulmányait. Pályája során mindig törekedett arra, hogy megőrizze a déli állomok konyhájának változatosságát és vitalitását, egyúttal kiemelt figyelmet fordít a helyi kreol és cajun konyha értékeinek megőrzésére. Jóllehet mindkét konyha közös gyökerekből indul, a kreol ételek lágyabb, urbánusabb fűszerezésűek, míg a cajun konyha termékei rusztikusabbak, és harsányabb fűszereket használnak elkészítésükhöz. John Besh egyúttal elkötelezett szülőföldje kulturális örökségének ápolásáért is, így például a Katrina hurrikán idején naponta 3000 adag étellel segítette a mentőcsapatok munkáját, illetve jelentős részt vállalat a város újjáépítésében is.


Ismét robog a Jégmadár expressz

Ismét robog a Jégmadár expressz 

Május 18-tól ismét közlekedik a Jégmadár expresszvonat, amely közvetlen összeköttetést kínál Rákospalota-Újpestről a Velencei-tóhoz és a Balatonhoz.
WIZZ: Brassó-Budapest járatnövelés

WIZZ: Brassó-Budapest járatnövelés 

A repülőtér a Romániai Repülőterek Egyesülete által közölt januári statisztika szerint egy év alatt megduplázta utasainak számát.
Ünnepel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Ünnepel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 

Éppen hetvenöt évvel ezelőtt, 1950. május 7-én nyitották meg az utazóközönség előtt Budapest nemzetközi repülőterét, Magyarország kapuját.
Dubaj dübörög, és helyet kér magának a nyári desztinációk sorában

Dubaj dübörög, és helyet kér magának a nyári desztinációk sorában 

Dubajról leginkább a téli napsütés, a tavaszi luxuspihenés vagy az őszi tökéletes kikapcsolódás jut eszünkbe – de ez hamarosan megváltozhat.
Budapest Airport vállalás – indul a zajvédelmi program következő üteme

Budapest Airport vállalás – indul a zajvédelmi program következő üteme 

A Budapest Airport (BA) ezt a speciális programot az érintett kerületek és települések polgármestereivel konzultálva alakította ki.
IATA-jelentés: nőtt a globális utasforgalom

IATA-jelentés: nőtt a globális utasforgalom  

Az április 30-án megjelent sajtóközlemény 2025. márciusi globális légiutasforgalom adatait ismerteti.
Ausztriában jön a Railjet vonatok új generációja

Ausztriában jön a Railjet vonatok új generációja 

A növekvő kereslet és a megváltozott utazási szokások miatt Ausztriában egyre nagyobb szerepet kapnak a fejlesztések.
Jemeni húszik: folytatjuk a támadást az izraeli légtér ellen

Jemeni húszik: folytatjuk a támadást az izraeli légtér ellen 

Eddig huszonhét rakétát indítottak a húszik Izrael légtere ellen, és bejelentették, hogy folytatják a támadást.
Karbantartási hiba a KLM-nél – járatokat törölnek

Karbantartási hiba a KLM-nél – járatokat törölnek 

Járatokat töröl a holland légitársaság repülőgépeinek karbantartási hibája miatt, jelentette a Dutch News című, angol nyelvű holland hírportál.
Rakétatalálat érte a tel-avivi reptér környékét – a légitársaságok törölték izraeli járataikat

Rakétatalálat érte a tel-avivi reptér környékét – a légitársaságok törölték izraeli járataikat 

A jelentések szerint jemeni húszi területről lőtték ki a rakétát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.