A kreol konyha specialitásai a Lufthansánál

2009. szeptember és október során egzotikus gasztronómiai élményben lesz részük a Lufthansa Németországból induló tengerentúli járatain a First és Business-Class-on helyet foglaló utasoknak: a légitársaság e két hónapra ugyanis megbízta John Besht, a híres New Orleans-i sztárszakácsot a fedélzeti menü összeállításával.

A Louisiana államban született John Besh négy sikeres éttermet tudhat magáénak New Orleansban, így az utasoknak felszolgált ételek összeállításakor is a déli állam specialitásait részesítette előnyben: az ételek a kreol és a Louisiana államban élő etnikai csoport, a cajun konyha ízvilága szerint készültek.

A First Classon utazók például előételként a citromos-paradicsomos vinaigrette mártással tálalt louisianai folyami rák és a marinált babbal és hagymalekvárral készült a franciasonka-terrine közül választhatnak. A főételek közül elmaradhatatlan a grillezett steak kukoricából és zöldségekből készült cajun specialitással, a macque choux-val, illetve az édes-savanyú kacsamell birsalmalekvárral, spenóttal és krémes puliszkával. Az étkezés befejezéséhez pedig körtés streusel sütemény, barnavaj fagylalt, illetve grapefruit és gránátalma zselé, pillecukor amerikai pecan dióval és citromfű szorbé választható.

A Business Class utasai is ínycsiklandó finomságok közül csemegézhetnek: a kreol remoulade mártással készült folyamirák-saláta, a dinsztelt babból, paradicsomból és hagymából készült chutneyval tálalt borjú csak fokozza az étvágyat a főételek előtt. Ez utóbbiak között található ugyanis a rizses jambalaya, a kreol rákkal, szárnyashússal és zöldségekkel készült pörkölt, illetve a pistou-szósszal tálalt babpürével töltött ravioli. Desszertnek pedig feketeáfonya-crumble, vagy gyümölcssaláta választható.

A Németországban és Franciaországban nemzetközi tapasztalatot szerzett John Besh szakácsművészetével számos díjat, köztük 2006-ban a James Beard Award-ot is elnyerte már. A Louisiana államban született és ott felnőtt Besh az Amerikai Konyhaművészeti Intézetben végezte tanulmányait. Pályája során mindig törekedett arra, hogy megőrizze a déli állomok konyhájának változatosságát és vitalitását, egyúttal kiemelt figyelmet fordít a helyi kreol és cajun konyha értékeinek megőrzésére. Jóllehet mindkét konyha közös gyökerekből indul, a kreol ételek lágyabb, urbánusabb fűszerezésűek, míg a cajun konyha termékei rusztikusabbak, és harsányabb fűszereket használnak elkészítésükhöz. John Besh egyúttal elkötelezett szülőföldje kulturális örökségének ápolásáért is, így például a Katrina hurrikán idején naponta 3000 adag étellel segítette a mentőcsapatok munkáját, illetve jelentős részt vállalat a város újjáépítésében is.


Ilyenről még nem is hallottunk, pedig Bécsben már élesben tesztelik

Ilyenről még nem is hallottunk, pedig Bécsben már élesben tesztelik 

Kísérleti projekt indult az osztrák fővárosban – igencsak különleges témában.
Hidrogénhajtású repülőgép tervet mutatott be az Airbus

Hidrogénhajtású repülőgép tervet mutatott be az Airbus 

Az Airbus bemutatta legújabb terveit a ZEROe repülőgéphez, amely teljesen elektromos, hidrogénhajtású és kibocsátásmentes lesz.
Ismert hazai szállodás szakemberek a magyar hajózási startup-nál

Ismert hazai szállodás szakemberek a magyar hajózási startup-nál 

A CLICKnCRUISE tőkét vont be angyalbefektetőktől, amelynek eredményeként a cég értéke eléri az 1,3 milliárd forintot.
Forgalomban vizsgázott az új magyar busz

Forgalomban vizsgázott az új magyar busz 

Jól vizsgázott az első magyar elektromos midibusz. Öt héten és 5800 kilométeren át szállította az utasokat Baján a GANZ-SOR EBN8 friss fejlesztésű prototípusa.
Kínában indul a légitaxi-szolgáltatás

Kínában indul a légitaxi-szolgáltatás 

Kína megadta az engedélyt az EHang elektromos légitaxijának (eVTOL), amely mostantól hivatalosan is szállíthat utasokat Kantonban és Hefejben.
Ült már szállítórepülő fedélzetén?

Ült már szállítórepülő fedélzetén? 

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum 2025-ben is különleges programokkal várja a családokat, baráti társaságokat, kirándulókat és a repülés szerelmeseit.
A LOT május 25-én indít egy járatot New York és Budapest között

A LOT május 25-én indít egy járatot New York és Budapest között 

Egyszeri charterjáratról van szó, nem közvetlen légi hídról New York és Budapest között.
Az izraeli miniszterelnök látogatása miatt gyakorlatilag lezárják fél Budapestet

Az izraeli miniszterelnök látogatása miatt gyakorlatilag lezárják fél Budapestet 

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu látogatása miatt április 6-ig megváltozik a főváros forgalmi rendje.
Megérkezett az első járat Máltáról Debrecenbe

Megérkezett az első járat Máltáról Debrecenbe 

Sikeresen landolt a Universal Air légitársaság Máltáról érkező első menetrendszerű járata vasárnap délután.
Csoportok figyelmébe: vonaton, buszos utazáshoz előzetes regisztráció kell

Csoportok figyelmébe: vonaton, buszos utazáshoz előzetes regisztráció kell 

Előzetesen regisztrálni kell a csoportos utazás tervét a MÁV-csoport honlapján.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.