A kreol konyha specialitásai a Lufthansánál

2009. szeptember és október során egzotikus gasztronómiai élményben lesz részük a Lufthansa Németországból induló tengerentúli járatain a First és Business-Class-on helyet foglaló utasoknak: a légitársaság e két hónapra ugyanis megbízta John Besht, a híres New Orleans-i sztárszakácsot a fedélzeti menü összeállításával.

A Louisiana államban született John Besh négy sikeres éttermet tudhat magáénak New Orleansban, így az utasoknak felszolgált ételek összeállításakor is a déli állam specialitásait részesítette előnyben: az ételek a kreol és a Louisiana államban élő etnikai csoport, a cajun konyha ízvilága szerint készültek.

A First Classon utazók például előételként a citromos-paradicsomos vinaigrette mártással tálalt louisianai folyami rák és a marinált babbal és hagymalekvárral készült a franciasonka-terrine közül választhatnak. A főételek közül elmaradhatatlan a grillezett steak kukoricából és zöldségekből készült cajun specialitással, a macque choux-val, illetve az édes-savanyú kacsamell birsalmalekvárral, spenóttal és krémes puliszkával. Az étkezés befejezéséhez pedig körtés streusel sütemény, barnavaj fagylalt, illetve grapefruit és gránátalma zselé, pillecukor amerikai pecan dióval és citromfű szorbé választható.

A Business Class utasai is ínycsiklandó finomságok közül csemegézhetnek: a kreol remoulade mártással készült folyamirák-saláta, a dinsztelt babból, paradicsomból és hagymából készült chutneyval tálalt borjú csak fokozza az étvágyat a főételek előtt. Ez utóbbiak között található ugyanis a rizses jambalaya, a kreol rákkal, szárnyashússal és zöldségekkel készült pörkölt, illetve a pistou-szósszal tálalt babpürével töltött ravioli. Desszertnek pedig feketeáfonya-crumble, vagy gyümölcssaláta választható.

A Németországban és Franciaországban nemzetközi tapasztalatot szerzett John Besh szakácsművészetével számos díjat, köztük 2006-ban a James Beard Award-ot is elnyerte már. A Louisiana államban született és ott felnőtt Besh az Amerikai Konyhaművészeti Intézetben végezte tanulmányait. Pályája során mindig törekedett arra, hogy megőrizze a déli állomok konyhájának változatosságát és vitalitását, egyúttal kiemelt figyelmet fordít a helyi kreol és cajun konyha értékeinek megőrzésére. Jóllehet mindkét konyha közös gyökerekből indul, a kreol ételek lágyabb, urbánusabb fűszerezésűek, míg a cajun konyha termékei rusztikusabbak, és harsányabb fűszereket használnak elkészítésükhöz. John Besh egyúttal elkötelezett szülőföldje kulturális örökségének ápolásáért is, így például a Katrina hurrikán idején naponta 3000 adag étellel segítette a mentőcsapatok munkáját, illetve jelentős részt vállalat a város újjáépítésében is.


Fennakadások a franciáknál a légi közlekedésben

Fennakadások a franciáknál a légi közlekedésben 

Erős havazás bénítja a gépek fel- és leszállását.
Budapest Airport: az utasforgalomban is tükröződik Magyarország turisztikai vonzereje

Budapest Airport: az utasforgalomban is tükröződik Magyarország turisztikai vonzereje 

Friss információk a repülőtér adataiból.
A repülőtéren tájékoztat a minisztérium az utasok jogairól és jogérvényesítésről

A repülőtéren tájékoztat a minisztérium az utasok jogairól és jogérvényesítésről 

A november 27-i kitelepülésen a tárca munkatársai mind a hazai, mind a külföldi utasok kérdéseire, esetleges panaszaira válaszolnak annak érdekében, hogy a fogyasztók tisztában legyenek az uniós rendelet alapján őket megillető jogi lehetőségekkel.
Olyan, mint az igazi: itt az életnagyságú LEGO villamos

Olyan, mint az igazi: itt az életnagyságú LEGO villamos 

Különleges járművel találkozhatunk a főváros szívében, ami azzal csal sokak arcára mosolyt, hogy oda is a játék örömét hozza el, ahol a városlakók nem is számítanak rá.
Wizz Air-álláspont: Inkább késsen, mintsem törölni kelljen!

Wizz Air-álláspont: Inkább késsen, mintsem törölni kelljen! 

Többek közt ez a megállapítás hangzott el azon a november 19-ei sajtóbeszélgetésen, amelyen mi is részt vettünk.
Sorra dőlnek meg a korábbi airBaltic-eredmények – hátra dőlhetnek a vezetők

Sorra dőlnek meg a korábbi airBaltic-eredmények – hátra dőlhetnek a vezetők 

A lettek az elmúlt hónapban újabb sikert értek el az utasszám és a járatkihasználtság tekintetében.
Növekvő utasforgalom, bevétel és nyereség a bécsi reptéren

Növekvő utasforgalom, bevétel és nyereség a bécsi reptéren 

Növelte utasforgalmát és javított eredmény mutatóin az év első három negyedévében az egyebek között Bécs schwechati repülőterét is üzemeltető Flughafen Wien Gruppe.
Új járatot indít a Ryanair

Új járatot indít a Ryanair 

2025 tavaszától indulnak a járatok Budapest és Castellón között.
Bejelentették az Aeroplex legújabb partneri megállapodását

Bejelentették az Aeroplex legújabb partneri megállapodását 

A két fél a következő évre szóló, karbantartási projektre kötött keretmegállapodása nemcsak a légiközlekedésben való együttműködést, hanem a magyar-szerb gazdasági és diplomáciai kapcsolatok erősítését is tükrözi.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.