A kreol konyha specialitásai a Lufthansánál

2009. szeptember és október során egzotikus gasztronómiai élményben lesz részük a Lufthansa Németországból induló tengerentúli járatain a First és Business-Class-on helyet foglaló utasoknak: a légitársaság e két hónapra ugyanis megbízta John Besht, a híres New Orleans-i sztárszakácsot a fedélzeti menü összeállításával.

A Louisiana államban született John Besh négy sikeres éttermet tudhat magáénak New Orleansban, így az utasoknak felszolgált ételek összeállításakor is a déli állam specialitásait részesítette előnyben: az ételek a kreol és a Louisiana államban élő etnikai csoport, a cajun konyha ízvilága szerint készültek.

A First Classon utazók például előételként a citromos-paradicsomos vinaigrette mártással tálalt louisianai folyami rák és a marinált babbal és hagymalekvárral készült a franciasonka-terrine közül választhatnak. A főételek közül elmaradhatatlan a grillezett steak kukoricából és zöldségekből készült cajun specialitással, a macque choux-val, illetve az édes-savanyú kacsamell birsalmalekvárral, spenóttal és krémes puliszkával. Az étkezés befejezéséhez pedig körtés streusel sütemény, barnavaj fagylalt, illetve grapefruit és gránátalma zselé, pillecukor amerikai pecan dióval és citromfű szorbé választható.

A Business Class utasai is ínycsiklandó finomságok közül csemegézhetnek: a kreol remoulade mártással készült folyamirák-saláta, a dinsztelt babból, paradicsomból és hagymából készült chutneyval tálalt borjú csak fokozza az étvágyat a főételek előtt. Ez utóbbiak között található ugyanis a rizses jambalaya, a kreol rákkal, szárnyashússal és zöldségekkel készült pörkölt, illetve a pistou-szósszal tálalt babpürével töltött ravioli. Desszertnek pedig feketeáfonya-crumble, vagy gyümölcssaláta választható.

A Németországban és Franciaországban nemzetközi tapasztalatot szerzett John Besh szakácsművészetével számos díjat, köztük 2006-ban a James Beard Award-ot is elnyerte már. A Louisiana államban született és ott felnőtt Besh az Amerikai Konyhaművészeti Intézetben végezte tanulmányait. Pályája során mindig törekedett arra, hogy megőrizze a déli állomok konyhájának változatosságát és vitalitását, egyúttal kiemelt figyelmet fordít a helyi kreol és cajun konyha értékeinek megőrzésére. Jóllehet mindkét konyha közös gyökerekből indul, a kreol ételek lágyabb, urbánusabb fűszerezésűek, míg a cajun konyha termékei rusztikusabbak, és harsányabb fűszereket használnak elkészítésükhöz. John Besh egyúttal elkötelezett szülőföldje kulturális örökségének ápolásáért is, így például a Katrina hurrikán idején naponta 3000 adag étellel segítette a mentőcsapatok munkáját, illetve jelentős részt vállalat a város újjáépítésében is.


Halálos hajóbaleset Verőcénél - még tart az áldozatok felkutatása

Halálos hajóbaleset Verőcénél - még tart az áldozatok felkutatása 

A parton, a vízen és a vízben, valamint hőkamerás és egyéb drónokkal a levegőből is keresik a szombat éjjel Verőcénél balesetet szenvedett hajó eltűnt utasait.
Code share megállapodás az airBaltic és a Bulgaria Air között

Code share megállapodás az airBaltic és a Bulgaria Air között 

Ennek értelmében utasaiknak nagyobb rugalmasságot biztosítanak a két ország közötti utazás esetén.
Rekordnyereség a Singapore Airlines-nál

Rekordnyereség a Singapore Airlines-nál 

Tovább bővül a flotta és az útvonalhálózat.
Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé

Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé 

A hagyományos autók már nem kelendőek.
Átlépték a 130 milliárd forintot a repülőtéri fejlesztések

Átlépték a 130 milliárd forintot a repülőtéri fejlesztések 

...és a nagyszabású építkezések folytatódnak tovább.
Luxusdivatmárka a fedélzeten

Luxusdivatmárka a fedélzeten 

A készletet a China Airlines környezeti fenntarthatósági filozófiája jellemzi.
Nyáron hat új célállomás a lett légitársaság kínálatában

Nyáron hat új célállomás a lett légitársaság kínálatában 

Az idei nyári szezonban az airBaltic hat új célállomásra indít járatot Rigából, ezzel már több mint 70 útvonalat kínálnak a lett fővárosból.
Mindig is érdekelte, hogy milyen lehet egy buszgarázs belseje?

Mindig is érdekelte, hogy milyen lehet egy buszgarázs belseje? 

Ha igen, akkor május 11-én, szombaton módja lesz rá, hogy alaposan megtekintse.
Hétvégén Tour de Hongrie - forgalomkorlátozásokra számítson

Hétvégén Tour de Hongrie - forgalomkorlátozásokra számítson 

A Tour de Hongrie miatt május 10-11-én számíthatunk korlátozásokra és lezárásokra.
Látta már a Turkish Airlines reklámját José Mourinhóval?

Látta már a Turkish Airlines reklámját José Mourinhóval? 

A partnerség alapja a két globális óriás kiválóság és győzelem iránti közös szenvedélyét.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.