A tavalyinál sokkal jobb repülési szezont várnak Sármelléken

Megnyitották az idei repülési szezont a sármelléki repülőtéren - a Hévíz-Balaton Airportra a tavalyi 22 ezerrel szemben idén 25 ezer utast várnak. A jövőben fapados járatok indítása is felmerülhet.

Az idei repülési szezon megnyitását az egyik jelentős forgalmat bonyolító partner, a Mutsch Ungarn Reisen kettős jubileumával ünnepelték a sármelléki Hévíz-Balaton Airporton szombaton. A repülőtérre a tavalyi 22 ezer helyett ebben az évben már 25 ezer utast várnak. A Hévízre és térségébe több német városból is vendégeket hozó iroda 15. repülési szezonját indította az idén a Lufthansa Boeing 737-es gépén érkező 122 utas köszöntésével.

Kulcsár Judit, a Mutsch Ungarn Reisen hévízi vezetője elmondta, hogy ezen a napon ünneplik a vállalkozás alapításának 20. évfordulóját is. A vendégeket köszöntötte a céget alapító Joseph Mutsch is, aki az első öt évben busszal szervezete az utaztatást Hévízre, majd 2002-től a Lufthansával között szerződés keretében elindították a repülőjáratokat is. Az elmúlt 14 évben a repülőkkel hozott vendégek több mint egymillió éjszakát töltöttek el Hévízen és környékén.A repülőtér további működésével kapcsolatban elmondta, hogy a jövőben fapados járatok indítása is felmerülhet, de a város a repülőtérrel elsősorban olyan turistákat szeretne hozni a térségbe, akik elköltik itt a pénzüket, élvezik az egészség-, illetve gyógyturizmus hatásait.

Külön is köszönetet mondott a Magyar Turizmus Zrt.-nek és az érintett turisztikai szolgáltatóknak, hogy anyagilag is támogatják a repülőtérrel kapcsolatos marketingfeladatok finanszírozását.

A Hévíz-Balaton Airport működéséről

A reptér 2015-ös utasforgalma 22021 fő.

2016-ban a Lufthansa, a VLM, a Germania, a Freebird és az UTAIR járatai tizenegy repülőtérrel - Frankfurt, Düsseldorf, Friedrichshafen, Berlin, Hamburg, Drezda, Lipcse, Erfurt, Antalya, Moszkva - kapcsolják össze Sármelléket és térségét. A PA Turistik/Mutsch Ungarn Reisen szervezésében április elejétől október 22-ig újraindulnak a németországi charterjáratok. Az idei évtől újonnan megjelenő belga VLM légitársaság első gépe már landolt a reptéren. A Salamon Reisen berlini, drezdai, lipcsei és erfurti járatai májustól indulnak szeptember közepéig.

A Green Travel Sármellékről induló törökországi charterlánca a tavalyi 11 helyett 15 héten keresztül repül Antalyára. A járatok a nyári iskolai szünet első hetétől indulnak és szeptember végéig közlekednek.

Az Orosz UTAIR légitársaság júliustól november elejéig időszakosan újraindítja járatát Moszkva és Hévíz között menetrend szerinti járatként. A járatok töltéséről a Robinson Tours, az 1000 út és a VEDI Tours gondoskodik.

A kereskedelmi járatokon túl a repülőtér jelentős számú üzleti, sport-, valamint kiképző repülésnek is otthont ad. Az üzleti repülések jobbára a térségben található külföldi vállalkozásokhoz, valamint a vadászturizmushoz köthetők. A sportcélú magánrepülés szereplői leginkább hévízi és nyugat-balatoni célpontokat keresnek fel. Ezen felül repülőiskolák pilótanövendékei használják útvonalrepülés vagy műszeres kiképzés céljából a repteret.

A sport- és szabadidős célú repülésben, valamint az üzleti repülésben is jelentős számú "személyzet" is megjelenik a repülőtéren, valamint a környék szolgáltatóinál, szálláshelyein. Ezen személyeket is személyzetként kezeli a reptéri statisztika.

A repülőtér 2016. évi tervezett teljes utasforgalma összesen 25 ezer fő.

Hétfőtől sztrájkolnak a pécsi buszvezetők

Hétfőtől sztrájkolnak a pécsi buszvezetők 

Nem voltak eredményesek az érintettek közötti bértárgyalások, így március első hetére sztrájkot hirdettek.
Maláj utasszállító - százmilliókra rúgnak euróban a holland kormány  költségei

Maláj utasszállító - százmilliókra rúgnak euróban a holland kormány költségei 

Eddig több, mint 166 millió eurót költöttek a Kelet-Ukrajna felett 2014-ben lelőtt maláj utasszállító repülőgép tragédiájával kapcsolatos ügyek kezelésére.
Megújítja arculatát a Norwegian Airlines

Megújítja arculatát a Norwegian Airlines 

A piros és fehér alapszínek megmaradtak, ám a légitársaság nevét újfajta, modernebb betűtípussal írják.
Újabb sztrájk Németországban

Újabb sztrájk Németországban 

Ezúttal számos német tartományban a tömegközlekedésben okoznak fennakadásokat.
Karanténban ragadt egy luxushajó több ezer utasa

Karanténban ragadt egy luxushajó több ezer utasa 

Az út dél-afrikai kitérőjét követően néhány utas gyomorpanaszokról számolt be.
Hat új járat a WIZZ Budapestről induló kínálatában

Hat új járat a WIZZ Budapestről induló kínálatában 

Idén nyár elején két újabb modern Airbus A321neo repülőgépet állítanak forgalomba a budapesti bázison, illetve hat új járattal kötik össze Budapestet Európában és Európán túl. 
Párizs 2024 - A Wizz Air utaztatja a magyar csapatot

Párizs 2024 - A Wizz Air utaztatja a magyar csapatot 

A MOB több társasággal is tárgyalt, és magasan a Wizz Air adta a legjobb ajánlatot.
Továbbra is együttműködik a Singapore Airlines és az Air New Zealand

Továbbra is együttműködik a Singapore Airlines és az Air New Zealand  

A két légitársaság szövetsége 2029 márciusáig meghosszabbításra került.
Visszatér Budapestre az Uber

Visszatér Budapestre az Uber 

Korábban épp a taxisok nyomására távozott, most velük lép együttműködésre a Magyarországról 2016-ban kivonuló autómegosztó.
Öt helyszínnel bővült a GreenGo Budapesten

Öt helyszínnel bővült a GreenGo Budapesten 

Így mintegy 300 000 lakos számára vált elérhetőbbé a környezetkímélő autózás élménye.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.