A Város üzen

A Város ez esetben Esztergom - így nevezi a Duna-menti települést az alpolgármester. Újdonságokról, fejlesztésekről, nagyszabású tervekről hallhattunk a MUISZ programja keretében.

Két napos study tourt szervezett az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület a Magyar Utazási Irodák Szövetségével (MUISZ) karöltve március 11-12-én. Második nap került sor az esztergomi Szent Adalbert Központban a turisztikai fejlesztésekről és a turizmussal kapcsolatos elképzelésekről, valamint a megvalósulás előtt álló tervek bemutatására Esztergomban és a környékén. Ezen előadásokból adunk most ízelítőt.

Közel s távol Budapesthez?

Bánhidy László, a város alpolgármestere köszöntötte az utazási irodák képviselőiből álló szakmai közönséget, aki többek közt elmondta, néha azzal vádolják imádott városát, hogy túl közel van a fővároshoz, és ez hátrányt jelent, pedig, fejtette ki, ez inkább előny a város turizmusát tekintve, mintsem nehézség. Másik érve az ellentábornak, hogy mindössze egyetlen központja, vagyis egy vonzereje van, a város fölé magasodó Bazilika, a városvezető azért, hogy ez a fő vonzereje Esztergomnak, a 70-es évek városépítészeti döntéseit okolta, amikor nem figyeltek arra oda megfelelő módon, hogy bár valóban a Várhegy és környéke a városközpont, de emellett számos látnivalóval és érdekes élménnyel rendelkezik a festői szépségű település.

Toljuk arrébb a Várhegyet!

A város főépítésze, Philipp Frigyes még ennél is továbbment, ő ugyanis kijelentette, akkor lesz végre Esztergom a turisták számára vonzó hely, ha arrébb tolják a Várhegyet, Bazilikástul, mindenestül, és a várost teljesen átalakítják, átépítik, mert a turistát nem fent, a hegyen, hanem a lenti területeken kell megállítani, és itt tartani. Mivel jelentős támogatást kapott a város az államtól fejlesztésekre - összesen 17 milliárd forintot -, ha a hegyet nem is tudják arrébb vinni, de ebből a pénzből olyan vonzó turisztikai atratkciók, a régi, történelmi belváros megújítása stb. megvalósítható, ami itt tartja majd a turistát, és még több idegent vonz hozzájuk.

Dunamente összefogás

A kétnapos program fő szervezőjének, az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke, Szekeresné Czinege Erzsébet ehhez kapcsolódva elmondta - miután bemutatta egyesületük tagjait, valamint céljukat, aminek fő sodra a város és környékének turisztikai fejlesztése -, a vendégéjszakák száma városukban tavaly 144 ezer volt, amelynek 83 százalékát belföldi utazók tették ki. Az átlagos tartózkodási idő Esztergomban mindössze 2,1 nap, és ezt a számot is csak nehezen érték el, vélte a turisztikai szakember, mert tény ami tény: Esztergom még ma is alapvetően az egy napos turizmus városa. Alapvetően ahhoz, hogy ezen változtatni tudjanak, több szálláshely kellene, a 2016-os Portobello nyitása nem elegendő, így is kevés szállással rendelkeznek. Igény lenne, szállás nincs, összegezte tapasztalait a szakértő. Végül elmondta, pedig kultúrális turizmus terén, az erdők, a víz közelsége okán az aktív turizmust kedvelők körében bőven lenne még vendégszámot növelő kapacitás. Dunamente kártya lesz különben annak a még idén, a főszezonra megjelenő kedvezménykártyájuknak a neve, amely mintegy előszele a készülő új turisztikai elnevezésnek: az Esztergom, Komárom, Tata és más, Duna-menti településeket hamarosan Dunamente néven fogják össze.

Pattanj nyeregbe!

Az Ister-Granum (határon átnyúló projektek) ismertését a cég igazgatójától, Nagy Pétertől hallhattuk. Ők alapvetően helyi termékekkel, turisztikai fejlesztésekkel, az infrastruktúra fejlesztésével és környezetgazdálkodással foglalkoznak.Egyik kiemelt témájuk a kerékpáros turizmus, az EuroVelo 6 folyosós kiépítésén munkálkodnak. Távolabbi céljaikként az igazgató az Ister-Granum Naturpark kialakítását, Ipoly-hidak építését, egy helyi borút kialakítását valamint vizi turisztikai központok megépítését nevezte meg.

Ne Budapestről érkezzen a vendég, hanem eleve ide induljon

 A Várhegy mellett másik meghatározó szerepe, és vonzereje a városnak a Duna közelsége, ehhez kapcsolódóan Spányik Gábor, a Mahart Passnave Zrt. ügyvezetője is a meghívott előadók közt szerepelt. Ő többek közt arról beszélt, hol tart ma a cége, és merre vezet tovább az útja? Jelenleg 200 ezer turistát hoznak a vizen e térségbe, 140 szállodahajót üzemeltetnek, amely Budapest mellett mind megáll Esztergomnál is. Az idei szezontól különben, mondta el a hajózási szakértő, Visegrád is szerepel hajóik kikötési programjában, vagyis ott is jelentősen megnő majd a városba látogató turistaszám. Alapvetően külföldi vendégeket szállítanak hajóik, és mivel közbeszerzés alatt van új szállítóhajók beszerzése, és amint ez megvalósul, a Duna-parti városokba, történelmi emlékhelyekre érkező turistaszám - ez bizton állítható - alaposan megnő majd. Azonkívül nemcsak külföldről érkezőknek, hanem a belföldi utazók számára is biztosítanak hajójáratokat, szintén már a csőben van a járatszám növelés - épp e térség, az Esztergom és környéke felé induló hajók számát emelik, ezek a járatok különben Dömösön is megállnak, Visegrád és Esztergom mellett. Végül az ügyvezető igazgató kijelentette, nem meglátogatni kellene mind a belföldi, mind a külföldről érkező turistáknak Esztergomot és környékét, hanem eleve ide kellene érkezniük - mert ez hozhat a város idegenforgalmának igazi felllendülést.

Legyen Story telling!

Különleges turisztikai atrakció készül Bajnán, ezen az Esztergomhoz közeli kistelepülésen, ahol a Sándor-Metternich kastély felújítása tart gőzerővel. Ennek részleteiről számolt be a turisztikai szakmai közönségnek Balázs-Bécsi Krisztina, a NÖF Nemzeti örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft., turisztikai menedzsere. Fő kiindulási pontnak tekintették az átépítés-felújítás során, hogy legyen a háznak története - ezt amúgy a kastély tulajdonosai okán saját maga az épület szolgáltatta. Ugyanis Sándor Móric, a kastély egyik ura volt személyesen az ördöglovas, arról volt híres a korában, hogy minden szilaj lovat megült, sokszőr szőrén is. Egyetlen életben lánya, Paulina sem maradt el atyja örökségétől, ő pedig korának egyik divatdiktátora volt, és nem mellesleg már idősebb korában párbajozott egy másik hölggyel - igaz, nem a kor szokásának megfelelően félmeztelenül, ahogy a férfiak szoktak, hanem illendően felöltözve, de tény, ami a tény, első vérig ment a hölgyek párbaja. Lesz tehát a felújított kastélyban minden majd, ami nevezetes lakóihoz kapcsolható, amellett, hogy helyreállítják a ház freskóit, korhűen berendezik a szobákat, visszaépítik a díszparkot, és emellett olyan IT-fejlesztések is lesznek, amelynek segítségével kiépítik a teljes visual guide-ot, virtuális túrát tehet bárki, archív filmrészletek forognak majd a házban, és Paulinának dedikált zeneművek szólnak majd a megfelelő termekben.

A vízügyi szakma mélységei

Végül érdemes szólnunk még egy előadásról, amely szintén március 12-én hangzott el: ez egy készülő új állandó kiállítást mutatott be, amelynek majd a városban lévő Duna Múzeum ad helyet. Dr. Szalkai Timea, az ország egyetlen Dunával foglalkozó múzeumának igazgatója elmondta, két szinten lesz majd látogatható az állandó kiállítás, amelyet mesterséges fényben, multimédiás eszközök segítségével mutatnak be. Lesz itt a vízügyi szakma terme, a folyosókon bemutatják a vízgazdálkodás történetét,  különtermet rendeznek be a H2O számára, mind a három halmazállapotot szemléltetve, folyószabályozásokról, nagy árvizekről, belvizekről, öntözésről, hajózásról és hidakról is láthat különböző szemléltető eszközöket majd a látogató. A hazai vízellátás, a gyógyvizek, ásványvizek, Balaton, úszás és a szódavíz is szerepel a témák között. Az utolsó helyiség pedig egyfajta Merengő lesz, ahol elmélyülhet a látogató egy-egy különleges téma szemlélődése közben. A kiállítást terveik szerint a júniusi Múzeumok éjszakájára nyitják majd meg, bár egyelőre még csupán a falak szétverésénél tartanak.

 

Forrás: Turizmus Online


A Ryanair Budapesten jelentette be nyári menetrendjét

A Ryanair Budapesten jelentette be nyári menetrendjét 

Tíz helyi bázisú repülőgéppel dolgoznak és a 6 új útvonallal együtt 66 célállomást kínálnak Budapestről.
Két repülőt is átlökött a szél a hangsebességen

Két repülőt is átlökött a szél a hangsebességen 

Ez nemcsak a turbulencia esélyét növelheti meg, hanem azét is, hogy az ember hamarabb érkezzen meg az úti céljára.
Mesterséges intelligenciával a nagyobb biztonságért

Mesterséges intelligenciával a nagyobb biztonságért 

Az airBaltic és a Beams, biztonságtechnikai vállalat partnerségre lépett, emellett a lett nemzeti légitársaság Rigában fogadta a 47. Airbus A220-300 típusú repülőgépét.
Tájékoztató weboldal az új MÁV-Volán tarifarendszerről

Tájékoztató weboldal az új MÁV-Volán tarifarendszerről 

Itt tájékozódhatunk az új bérlet- és kedvezményrendszerről, a 24 órás napijegyekről és a fővárosi agglomerációt érintő közlekedési változásáról.
Jó számokkal zárta 2023 utolsó negyedévét a Singapore Airlines

Jó számokkal zárta 2023 utolsó negyedévét a Singapore Airlines 

659 millió dolláros nettó negyedéves nyereséggel és a pandémia előttihez közelítő kapacitással.
Bemutatkozott a világnak Kína új utasszállítója

Bemutatkozott a világnak Kína új utasszállítója 

Szingapúri Airshow-n mutatták be szombaton Kína első, keskenytörzsű utasszállító repülőgépét.
Befejeződött BUD Cargo City bővítésének újabb üteme

Befejeződött BUD Cargo City bővítésének újabb üteme 

Ezzel a fejlesztéssel látványosan megnövelték a Liszt Ferenc Repülőtér légiáru-kereskedelmi kapacitását.
Beállt a kétszázadik gép a WIZZ flottájába

Beállt a kétszázadik gép a WIZZ flottájába 

Az új Airbus A321neo modell a London-Luton repülőtéri bázishoz csatlakozik.
Tizenhétezer járatot törölnek Eindhoven bezárása miatt

Tizenhétezer járatot törölnek Eindhoven bezárása miatt 

A nemzetközi repülőtér hamarosan jelentős átalakuláson megy keresztül, teljeskörűen felújítják ugyanis kifutópályáját, új kábeleket fektetnek le, megújul a világítás és a vízelvezetés is.
Szinte már nem is hír: újabb sztrájk hét elején a Lufthansánál

Szinte már nem is hír: újabb sztrájk hét elején a Lufthansánál 

Ezúttal kedd hajnaltól szerda reggelig keserítik meg a velük utazók életét.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.