Brazil hátterű cég vásárolhatja meg a portugál légitársaságot

A portugál kormány bejelentette, hogy a David Neeleman vezette befektetői konzorciummal kezdik meg a tárgyalásokat a TAP légitársaság privatizációjáról. Neeleman a tulajdonosa a legsűrűbb belföldi járathálózattal rendelkező brazil légitársaságnak, az Azulnak.

Neeleman egy portugál üzletemberrel, Humberto Pedrosával, a Barraqueiro útépítő társaság tulajdonosával állt össze és hozta létre a Grouping Gateway konzorciumot, amely a TAP részvényeinek 61%-át szerezheti meg. Neeleman korábban az USA-ban szerzett szakmai hírnevet magának a rendkívül sikeres JetBlue fapados légitársaság létrehozásával. Érdemes tudni róla, hogy három év után kimaradt az Utah egyetemről, később hittérítője volt Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának, vagyis a mormon egyháznak Északkelet-Brazíliában. 

A portugál kormány olyan konzorciumnak akarta mindenképp eladni a légitársaságot, amelyben európai tulajdonos is van. A privatizációra az Európai Bizottságnak is áldását kell adnia, mivel a jelenlegi uniós szabályok értelmében csak az tekinthető uniós légitársaságnak, amelynek minimum 50%-ban uniós tulajdonosai vannak. Az Azul illetékesei örülnek a portugál kormány döntésének, és emlékeztetnek: havonta 1,8 millió fő utazik Brazília és Portugália között, és a legtöbb utast a TAP szállítja.

A portugál kormány tavaly hirdette meg eladásra a TAP-ot, miután annak adósságállománya elérte az egymilliárd eurót, tőkéje pedig 500 millió eurós negatívumot mutatott. A vállalat mielőbbi tőkeinjekcióra szorul, ám a kormány ezt csak akkor tehette volna meg, ha megfelel az uniós elvárásoknak és szerkezetátalakítást hajt végre, leépítésekkel, járatbezárásokkal.

A TAP különböző leányvállalataival együtt 13 ezer főt foglalkoztat. 77 repülőgépe tavaly 11,4 millió utast szállított Afrika, Európa és Amerika között. A légitársaság a tavalyi pénzügyi évet 85 millió eurós mínusszal zárta. A TAP közel tíz éve közlekedtet közvetlen járatot Budapest és Lisszabon között.

 


Ők lesznek a Budapest Airport új vezetői

Ők lesznek a Budapest Airport új vezetői 

A 2024. június 6-án történt tulajdonosváltás bejelentését követően a repülőtér teljes igazgatósága és felügyelőbizottsága lemondott.
A Wizz Air utasai közel egy napja várják, hogy hazatérhessenek  Rómából

A Wizz Air utasai közel egy napja várják, hogy hazatérhessenek Rómából 

Szombat este 21:35-kor szállt volna fel a Wizz Air Rómából Budapestre tartó járata, de néhány órás várakozás után kiderült, hogy a járatot törölték.
Turbóüzemmódra kapcsol az Air France a párizsi olimpia miatt

Turbóüzemmódra kapcsol az Air France a párizsi olimpia miatt 

Minden repülőgépét menetrendbe állítja ,és rendkívüli intézkedéseket vezet be a francia légitársaság az olimpia idejére.
A SunExpress pénteki törökországi útja egy életre emlékezetes marad utasainak

A SunExpress pénteki törökországi útja egy életre emlékezetes marad utasainak 

Egy napon át váratták utasaikat a Budapest Airport tranzit területén belül.
Újdonsággal lepte meg utasait a China Airlines

Újdonsággal lepte meg utasait a China Airlines 

Az Osztrák Szövetségi Vasúttal együttműködve egy új szolgáltatást dolgoztak ki.
Új taggal bővült a Royal Caribbean-család

Új taggal bővült a Royal Caribbean-család 

Hivatalosan is csatlakozott a hajótársaság flottájához a legújabb tengerjáró, az Utopia of the Seas.
Ilyen lesz az új Air Force One

Ilyen lesz az új Air Force One 

Az új Air Force One, hivatalosan VC-25B jelzésű, a Boeing 747-8 Intercontinental utasszállító repülőgépen alapul, és számos jelentős módosítást kap majd, hogy megfeleljen az elnöki különgép elvárásainak.
Hétvégétől sűrűbben jár a repülőtéri gyorsjárat

Hétvégétől sűrűbben jár a repülőtéri gyorsjárat 

A nyári repülőtéri forgalom várható növekedése miatt péntektől gyakrabban jár napközben a 100E Repülőtéri Expressz a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között.
Indul az Intercity Splitbe

Indul az Intercity Splitbe 

    Az elővételi jegyértékesítés tavaszi indulása óta 8300 jegyet vásároltak az utasok, ami a tavalyi 14 ezer jegy több mint felét teszi ki.
"Varázslatos Duna" néven új luxus hajójárat Budapestről

"Varázslatos Duna" néven új luxus hajójárat Budapestről 

A Mária Terézia november 10-én indult nyolcnapos útjára, amely a németországi Passauban ér véget.