Első állomásunk Nagybörzsöny volt, amelynek környéke az egyik legkedveltebb túrázóhelyünk. Bevallom, én is csak természetkedvelő hátizsákos gyaloglóként látogattam eddig ide, sohasem szántam rá időt, hogy a falut is szemügyre vegyem. Pedig Nagybörzsöny számtalan látnivalót kínál. Az Árpád-kori kis településtől nyugatra a Szent Istvántemplomot ajánlom figyelmükbe. A templom megmaradt az évszázadok folyamán olyannak, amilyen volt, nem építették át, nem fejlesztették, még a villanyt is „elfejtették” bevezetni, ma csodájára járnak a kalandvágyó belföldiek. Eredetisége és egyszerűsége a legnagyobb vonzereje. A közeli településekről szívesen jönnek az emberek, hogy itt, a természetes megvilágítású kis templomban mondják ki az életre szóló igent, vagy indítsák el gyermekeiket a kereszténység útján. Itt található a régió egyetlen épségben megmaradt, ma is működő vízimalma, mellette a malomipar történetét bemutató kiállítás, a helytörténeti emlékeket bemutató tájház.
Üzleti utak és japán slágerekA BTA Utazási Iroda tevékenységi köre a hagyományos irodákétól némiképp eltér. Értékesítenek ugyan nyaraló- és síutakat, külföldi nyelvtanfolyamokat, és utasaik eljuthatnak velük Dublinba és Jeruzsálembe, európai és eurázsiai körutakra egyaránt. „Az idei év slágere Japán, a régmúlt és a legfejlettebb civilizáció ámulatba ejtő elegye” – meséli vendéglátónk, Pálinkás Piroska, az utazási iroda egyik tulajdonosa. A japán táj szépsége, a rizsföldek és kertek békéje, a szentélyek csöndje, az emberek kedvessége felejthetetlen élményt nyújt. Fő profiljuk azonban a céges utaztatás: szakmai programok, konferenciák szervezése bel- és külföldön egyaránt. Kiállításokra való utazás, belépő biztosítása, standépítés, legyen az Kínában vagy Düsseldorfban. Komoly referenciákkal rendelkeznek olyan speciális szakmai programok szervezésében, mint a hídépítés, a kórházlátogatás vagy egy üvegfúvó műhely tanulmányozása. Segítséget nyújtanak szakmai partnerek felkutatásában is. |
Lekvárok, szörpök, gyümölcsborok
A falu dimbes-dombos kis utcáin hamar eljutottunk egy tüneményes kis házhoz, ahol Schváb Mónika és párja, felélesztve a régi falusi hagyományokat házi készítésű lekvárokat főz. Teszik mindezt üstben, a környéken termő, garantáltan friss gyümölcsből, minimális tartósítószer felhasználásával. A Lek-Vár-Lak választéka ötvözi készítőik tiszteletét a hagyományos népi ízek és a modernkori praktikák iránt. Hatvanféle lekvár és ötféle szörp várja az érdeklődőket, amelyeket megízlelhetnek és megvehetnek a vendégek. Az ízletes lekvár megkóstolása után Ganádpusztán a gyümölcsborokat és -borpárlatokat készítő East-West Fruits Zrt. vendégei voltunk. Cseri Anikó sommelier-től megtudtuk, hogy egy üveg bor előállításához négy kilogramm gyümölcsöt dolgoznak fel. A gyümölcsök nagy részét maguk termesztik, a fehér ribizlit, amely elfeledett gyümölcs volt már nálunk, ők hozták vissza az országba. A gyümölcsökből borpárlatot és bort készítenek. A kóstoló után jólesett a Duna-parti séta a csodálatos természeti környezetben rejtőzködő Csattogó-völgyben, ahol különböző típusú és felszereltségű üdülőházak, sőt valódi jurtasátrak várják a pihenni vágyókat.
Nagymaroson a 482 méter magas hegyestetői Julianus-kilátó festői panorámát kínál a Dunakanyarra és a szemben fekvő Visegrádi Királyi Palotára. A településen élt és dogozott a méltán híres Afrika-kutató, vadász és ornitológus Kittenberger Kálmán. Mellszobra és gazdagon berendezett emlékszobája a Fő téren található. A tartalmas és mozgalmas programok után a Camelot Club Hotelben bőséges ebéddel vártak bennünket. A közvetlenül a Duna-parton fekvő hotel és étterem építészetében és bútorzatában is középkori hangulatot tükröz. Nyugalmat, harmóniát teremt az épületben uralkodó fa és kő meghitt természetessége. Húsz klimatizált szoba, 100 vendég számára kényelmes, panorámás étterem és hasonló méretű konferenciaterem, három borospince, grillterasz, játszótér és nem utolsósorban barátságos, jó kedélyű személyzet várja a vendégeket. Szükség esetén a rendezvénysátorban még 200 embert tudnak vendégül látni.
Évszázadok öröksége Vácott
Kirándulásunkat Vácott fejeztük be, ahol megcsodálhattuk a gyönyörűen felújított s szinte romjaiból újjáélesztett zsinagógát, az ország egyik legszebb barokk terét, a Március 15. teret, amelynek valamennyi háza műemlék. Az egyik ilyen műemlék ház ad otthont a Váci Tourinform Irodának, ahol Papp Ildikó irodavezető és csapata gazdag lehetőségekkel várja a várost és a környékét megismerni vágyókat. Szinte uralja a Fő teret a Fehérek temploma, amely a fehér csuhás domonkosokról kapta a nevét. Oltára gazdagon díszített rokokó remekmű, kriptájában az európai ritkaságnak számító „Memento Mori”, a XVI–XVIII: századi temetkezési emlékeket bemutató kiállítás látható. Érdekessége, hogy különleges klimatikus körülmények között, a koporsóban természetes módon mumifikálódtak a tetemek, épségben megmaradtak mind a koporsók, mind a viseletek, temetkezési kellékek. A Duna-partra vezető kis utcák meghitt zugaiban gazdag gyűjteménnyel rendelkező képtárak, kiállítótermek árulkodnak az itt lakó emberek művészeti elhivatottságáról.
Borosüvegek mesélnek a múltról
Vácott, a barokk főtér egyik műemlék épületében található a Curia Borház. Víg Gyula és párja, Ági, a borház tulajdonosai méltán büszkék az országban egyedülálló palackos bormúzeumukra, ahol az érdeklődők megkóstolhatják és bolti áron megvásárolhatják Magyarország jellegzetes borait. A magyar bor iránt elkötelezett házaspár szeretné, ha a magyar bor kultúrtörténetét minden magyar ember ismerné és tisztelné. Itt a palackok mesélnek a múltról, 2500 eredeti palackozású bor mutatja be a magyar borkultúra változásait 1880- tól napjainkig. A múzeum egyik legígéretesebb kollekciója a 900 darabból álló tokajiaszú-gyűjtemény. Milyen kapcsolat van a fukar szavunk és a tokaji aszú között? Mi köze Zsukov orosz marsallnak a tokajihoz? Házigazdánktól, Gyulától ezekre a kérdésekre is megtudhattuk a választ. A török időkből származó borospince több borvidék választékát kínálja, köztük a pincészetek zászlós borait, aranyérmes és sajátosan magyar borokat. Közel 100-fajta bort lehet náluk kóstolni, köztük 30-féle tokaji aszút és eszenciát, az utóbbiakat kristálykanálból kínálják. A borok mellé hagymás, mangalicazsíros kenyeret, fatányérost, sajtokat, borkorcsolyát adnak.