A rendelet
4. cikke értelmében az utazási irodáknak is tájékoztatási kötelezettségük
van az utasok felé. A szigorítások célja, hogy megelőzzék az
állatbetegségeket, járványokat az Unió határain belül. A törvényhozóknak
meggyőződésük, hogy ennek egyik eszköze, hogy a
turisták nem vagy csak korlátozott mértékben hozhatnak be a poggyászukban
állati eredetű termékeket harmadik országból. Az új
rendelkezés értelmében az utasok nem hozhatnak be uniós tagállamba
poggyászukban húst, tejet, illetve azokból készült élelmiszereket
nem uniós országból. Ezalól kivételt képez Horvátország,
Grönland, Izland és a Feröer-szigetek abban az esetben, ha az utas tíz
kilónál kisebb mennyiségű állati eredetű élelmiszert hoz magával.
Engedélyezik a tejalapú csecsemőtápok, valamint a gyógyszerként is
szolgáló állateledelek behozatalát két kilogrammos mennyiségig.
Halak és tenger gyümölcsei (kimondottan: rák, homár, nem élő
kagyló és osztriga) behozatalát is engedélyezik, összesen 20 kilóig. A
Feröer-szigetekről és Izlandról érkezők számára nem szabnak mennyiségi
korlátot. Egyéb állati eredetű termékek, mint a méz, az élő
osztriga, a kagyló és az éti csiga, kétkilós mennyiségi korláttal hozhatók
be. Mindezek az intézkedések nem vonatkoznak az Unió határain
belül közlekedő utasokra, illetve olyan harmadik államból érkezőkre,
mint Andorra, Liechtenstein, Norvégia, San Marino és
Svájc, amelyekkel az EU külön megállapodást kötött. Az utazásszervezők
és utazásközvetítők számára fontos információ, hogy a jogszabály
értelmében kötelesek tájékoztatni a korlátozásokról utasaikat.
Köteles az utaztató tájékoztatni az új élelmiszer-behozatali szabályokról
2009. május 1. óta új szabályok érvényesek az állat eredetű termékek Európai Unióba való személyes behozatalára vonatkozóan.

Új kezdeményezés a szingapúri légitársaságnál
A SIA Group a 60. szingapúri évforduló ünnepléséhez jegyár akciókkal, különleges ajánlatokkal és közösségi kezdeményezésekkel csatlakozik.

Rangos elismerés a fővárosi légikikötőnek
Tizenkettedik alkalommal is a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a régió legjobb légikikötője

TUI Airline Day – fókuszban a légi közlekedés
A TUI Magyarország április 9-én első alkalommal rendezte meg légügyi témában partnertalálkozóját a pesti Dumaszínházban.

Idén is robog Csíksomlyóra az expresszvonat
Idén is elindul a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói pünkösdi búcsúba a Kárpáteurópa Utazási Iroda és a MÁV Személyszállítási Zrt. szervezésében.

Vezérváltás az airBalticnál
Martin Gauss lemondott posztjáról – a körülmények miatt, amelyet az alábbiakban ismertetünk.

Slow train: az új trend
Néha azok a legemlékezetesebb utazások, amelyeken lassan haladunk.

Ideiglenes forgalomkorlátozások a fővárosban
Gyűlést jelentettek be az Erzsébet hídra, jelentős fennakadásokra kell kedd délutántól számítani.

Szlovák szigor: határellenőrzés Magyarország és Ausztria felé
A döntés néhány nappal azután született, hogy egy újabb településen is kimutatták a száj- és körömfájás fertőzést.

Bővülő légi kapcsolatok: fókuszban az amerikai járatindítások
Valentínyi Katalin (Budapest Airport) aktualitásokról, a jövőbeli tervekről az MSZÉSZ budapesti régióülésén.

Ha Ausztria felé indul, ezzel számoljon
Jelentős a torlódás a magyar-osztrák határszakasz több átkelőjénél.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.