Köteles az utaztató tájékoztatni az új élelmiszer-behozatali szabályokról

2009. május 1. óta új szabályok érvényesek az állat eredetű termékek Európai Unióba való személyes behozatalára vonatkozóan.

A rendelet 4. cikke értelmében az utazási irodáknak is tájékoztatási kötelezettségük van az utasok felé. A szigorítások célja, hogy megelőzzék az állatbetegségeket, járványokat az Unió határain belül. A törvényhozóknak meggyőződésük, hogy ennek egyik eszköze, hogy a turisták nem vagy csak korlátozott mértékben hozhatnak be a poggyászukban állati eredetű termékeket harmadik országból. Az új rendelkezés értelmében az utasok nem hozhatnak be uniós tagállamba poggyászukban húst, tejet, illetve azokból készült élelmiszereket nem uniós országból. Ezalól kivételt képez Horvátország, Grönland, Izland és a Feröer-szigetek abban az esetben, ha az utas tíz kilónál kisebb mennyiségű állati eredetű élelmiszert hoz magával. Engedélyezik a tejalapú csecsemőtápok, valamint a gyógyszerként is szolgáló állateledelek behozatalát két kilogrammos mennyiségig. Halak és tenger gyümölcsei (kimondottan: rák, homár, nem élő kagyló és osztriga) behozatalát is engedélyezik, összesen 20 kilóig. A Feröer-szigetekről és Izlandról érkezők számára nem szabnak mennyiségi korlátot. Egyéb állati eredetű termékek, mint a méz, az élő osztriga, a kagyló és az éti csiga, kétkilós mennyiségi korláttal hozhatók be. Mindezek az intézkedések nem vonatkoznak az Unió határain belül közlekedő utasokra, illetve olyan harmadik államból érkezőkre, mint Andorra, Liechtenstein, Norvégia, San Marino és Svájc, amelyekkel az EU külön megállapodást kötött. Az utazásszervezők és utazásközvetítők számára fontos információ, hogy a jogszabály értelmében kötelesek tájékoztatni a korlátozásokról utasaikat.

Új kezdeményezés a szingapúri légitársaságnál

Új kezdeményezés a szingapúri légitársaságnál 

A SIA Group a 60. szingapúri évforduló ünnepléséhez jegyár akciókkal, különleges ajánlatokkal és közösségi kezdeményezésekkel csatlakozik.
Rangos elismerés a fővárosi légikikötőnek

Rangos elismerés a fővárosi légikikötőnek 

Tizenkettedik alkalommal is a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a régió legjobb légikikötője
TUI Airline Day – fókuszban a légi közlekedés

TUI Airline Day – fókuszban a légi közlekedés 

A TUI Magyarország április 9-én első alkalommal rendezte meg légügyi témában partnertalálkozóját a pesti Dumaszínházban.
Idén is robog Csíksomlyóra az expresszvonat

Idén is robog Csíksomlyóra az expresszvonat 

Idén is elindul a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói pünkösdi búcsúba a Kárpáteurópa Utazási Iroda és a MÁV Személyszállítási Zrt. szervezésében.
Vezérváltás az airBalticnál

Vezérváltás az airBalticnál 

Martin Gauss lemondott posztjáról – a körülmények miatt, amelyet az alábbiakban ismertetünk.
Slow train: az új trend

Slow train: az új trend  

Néha azok a legemlékezetesebb utazások, amelyeken lassan haladunk.
Ideiglenes forgalomkorlátozások a fővárosban

Ideiglenes forgalomkorlátozások a fővárosban 

Gyűlést jelentettek be az Erzsébet hídra, jelentős fennakadásokra kell kedd délutántól számítani.
Szlovák szigor: határellenőrzés Magyarország és Ausztria felé

Szlovák szigor: határellenőrzés Magyarország és Ausztria felé 

A döntés néhány nappal azután született, hogy egy újabb településen is kimutatták a száj- és körömfájás fertőzést.
Bővülő légi kapcsolatok: fókuszban az amerikai járatindítások

Bővülő légi kapcsolatok: fókuszban az amerikai járatindítások 

Valentínyi Katalin (Budapest Airport) aktualitásokról, a jövőbeli tervekről az MSZÉSZ budapesti régióülésén.
Ha Ausztria felé indul, ezzel számoljon

Ha Ausztria felé indul, ezzel számoljon 

Jelentős a torlódás a magyar-osztrák határszakasz több átkelőjénél.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.