Marokkói sztárséf a Lufthansánál

A Lufthansa a Gault Millau étteremkalauz által 2010 legjobb séfjének választott Wahabi Nourit kérte fel következő sztárséfjének - közölte a Turizmus Online-nal a légitársaság.

A marokkói Casablancából származó Nouri a klasszikus, francia ihletésű haute cuisine-t ötvözi híres étterme, a hamburgi Piment különleges keleti ízeivel. A tengerentúli Lufthansa járatok első és üzleti osztályának utasai májusban és júniusban kóstolhatják meg a sztárséf konyhaművészeti remekeit.

Wahabi Nouri Frankfurtban nőtt fel. Miután a rajna-hesseni Gau-Bischofsheim Weingut Nack étteremében befejezte a séfképzést, több ismert séf mellett sajátította el a mesterség fortélyait (pl. Harald Wohlfahrt és Eckhard Witzigmann). A kilencvenes évek végéig Nouri a Kofler & Kompanie nemzetközi vendéglátó ipari cégnél dolgozott, ahol egészen a konyhafőnöki címig vitte. Kétezerben saját éttermet nyitott Pimet néven Hamburg divatos negyedében, Eppendorfban. Itt a marokkói fűszerek és a klasszikus francia konyha kifinomult ötvözésével szerzett magának hírnevet. Étterme alig a nyitás után egy évvel Michelin csillagot kapott. 2004-ben és 2006-ban is megnyerte a német mesterszakácsok versenyét, és Németország képviseletében részt a konyhaművészet nem hivatalos világbajnokságának tartott Bocuse d’Or versenyen.

A választék

Az első osztály menüjén a legkülönfélébb ínyencségek szerepelnek: homárpástétom zsenge póréhagymával, curry szósszal és papajával; marhahús mecsui módra sárgarépa pestóval; spárgakrém vegyes salátával. Ezután tenger gyümölcsei és kagylóleves következik korianderrel, vagy fűszergombás és sárgarépás római, arugula és frisée vegyes saláta paradicsommal és tárkonnyal vagy kapros joghurtöntettel. Főételek: báránylapocka-tadzsin párolt padlizsánnal, cukkinivel és édesburgonyával; gyöngytyúk melle mandulával töltve, babbal és burgonyapogácsával; olajban sült rombuszhal portóis narancsmártásban dinsztelt édesköménnyel és basmati rizzsel. A Lufthansa májusi és júniusi hagyományos ajánlata: frissen szedett spárga hollandi mártással, többféle sonkával és petrezselymes burgonyával. Az étlapot Wahabi Nouri csábító desszertjei teszik teljessé: fűszeres csokoládé délice cseresznyemártással és mangó sorbet-val, vagy Ras el-Hanout krém málnával.

A fedélzeten sajttálat is felszolgálnak fügecsatnival, szőlővel és dióval. Wahabi Nouri alkotásait az üzleti osztály utasai is megízlelhetik. Előételként választhatnak például kávéban pácolt lazacot keleti burgonyasalátával és borsmentaolajjal. A főételek között szerepel sáfrányban dinsztelt báránypörkölt vagy gyömbér csicseriborsóval és burgonyapürével. A Lufthansa hagyományos fogásai: sváb knédli zöldséges húslevesben májusra és sajtos galuska (spaetzle) karamellizált sült vöröshagymával júniusra. A desszertkínálat: pompás gyümölcstorta lágy fügéből és datolyából, gyümölcssaláta, túróhab és marinírozott eper. Emellett halumi és friss pácolt sajtokat (labneh és sumac) is felszolgálnak napon aszalt paradicsommal.

Sztárséfek 2000 óta

A Lufthansa 2000 januárjában indította el sztárséf programját, amellyel kiemelkedő kulináris élvezetekben szeretné részesíteni az első és üzleti osztályon utazókat. A világ legjobb szakácsai által készített fantáziadús menük teszik ízletessé a Lufthansa útjait. Eddig többek közt Harald Wohlfahrt (Baiersbronn), Dieter Müller (Bergisch Gladbach), Daniel Boulud (New York) és Paul Bocuse (Lion) sztárséfek csatlakoztak a német légtársaság kulináris programjához. 2005 óta a német városokból induló egyes tengerentúli járatok utasai részesülnek ebben a nem mindennapi gasztronómiai élményben.


SIA Csoport: éves összegzés a 2024. évi teljesítményről

SIA Csoport: éves összegzés a 2024. évi teljesítményről 

A Csoport bevétele 527 millió dollárral (+2,8%) nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és így 19 540 millió dolláros rekordot ért el.
Új kompjárat Málta és Szicília között

Új kompjárat Málta és Szicília között  

Az út körülbelül két órát vesz igénybe.
Erősen indult a balatoni hajóforgalom a szezonnyitó óta

Erősen indult a balatoni hajóforgalom a szezonnyitó óta 

A tavaszi szünet sikerét követően a májusi hosszú hétvége is minden várakozást felülmúlt a balatoni hajózásban.
Már készül a balatoni főszezonra a MÁV

Már készül a balatoni főszezonra a MÁV 

Pályafelújításokkal készül a balatoni főszezonra a MÁV, ezért erre a hétre időzítették a vágányzárat Székesfehérvár és Lepsény között.
Belépési korlátozások a madridi repülőtéren

Belépési korlátozások a madridi repülőtéren 

A közleményben nem tértek ki arra, hogy a korlátozást pontosan mikortól vezetik be.
Leáll a máltai légitársaság

Leáll a máltai légitársaság 

A leállás magyarországi járatpárokat is érint.
A KLM újraindítja izraeli járatait

A KLM újraindítja izraeli járatait 

A légitársaság szerint a körülmények kellően javultak a szolgáltatások újraindításához.
IATA : új szempontok a biztonságosabb földi kiszolgálás érdekében

IATA : új szempontok a biztonságosabb földi kiszolgálás érdekében 

A hangsúly három fő területen van: a biztonság javítása, a globális szabványok bevezetése és a fenntarthatóság előmozdítása.
Wizz Air: ugrásszerűen megnőtt a Skandináv térségbe utazók száma

Wizz Air: ugrásszerűen megnőtt a Skandináv térségbe utazók száma 

Egyre többen választják nyaralásuk célpontjának a hűvösebb Skandináv térséget.
Beköszöntött a Nagy Vonatozás korszaka

Beköszöntött a Nagy Vonatozás korszaka 

A vonatozás virágkorát éli, és egy friss kutatás szerint az európai utazók közül a következőkben még többen veszik majd igénybe ezt a szolgáltatási formát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.