Marokkói sztárséf a Lufthansánál

A Lufthansa a Gault Millau étteremkalauz által 2010 legjobb séfjének választott Wahabi Nourit kérte fel következő sztárséfjének - közölte a Turizmus Online-nal a légitársaság.

A marokkói Casablancából származó Nouri a klasszikus, francia ihletésű haute cuisine-t ötvözi híres étterme, a hamburgi Piment különleges keleti ízeivel. A tengerentúli Lufthansa járatok első és üzleti osztályának utasai májusban és júniusban kóstolhatják meg a sztárséf konyhaművészeti remekeit.

Wahabi Nouri Frankfurtban nőtt fel. Miután a rajna-hesseni Gau-Bischofsheim Weingut Nack étteremében befejezte a séfképzést, több ismert séf mellett sajátította el a mesterség fortélyait (pl. Harald Wohlfahrt és Eckhard Witzigmann). A kilencvenes évek végéig Nouri a Kofler & Kompanie nemzetközi vendéglátó ipari cégnél dolgozott, ahol egészen a konyhafőnöki címig vitte. Kétezerben saját éttermet nyitott Pimet néven Hamburg divatos negyedében, Eppendorfban. Itt a marokkói fűszerek és a klasszikus francia konyha kifinomult ötvözésével szerzett magának hírnevet. Étterme alig a nyitás után egy évvel Michelin csillagot kapott. 2004-ben és 2006-ban is megnyerte a német mesterszakácsok versenyét, és Németország képviseletében részt a konyhaművészet nem hivatalos világbajnokságának tartott Bocuse d’Or versenyen.

A választék

Az első osztály menüjén a legkülönfélébb ínyencségek szerepelnek: homárpástétom zsenge póréhagymával, curry szósszal és papajával; marhahús mecsui módra sárgarépa pestóval; spárgakrém vegyes salátával. Ezután tenger gyümölcsei és kagylóleves következik korianderrel, vagy fűszergombás és sárgarépás római, arugula és frisée vegyes saláta paradicsommal és tárkonnyal vagy kapros joghurtöntettel. Főételek: báránylapocka-tadzsin párolt padlizsánnal, cukkinivel és édesburgonyával; gyöngytyúk melle mandulával töltve, babbal és burgonyapogácsával; olajban sült rombuszhal portóis narancsmártásban dinsztelt édesköménnyel és basmati rizzsel. A Lufthansa májusi és júniusi hagyományos ajánlata: frissen szedett spárga hollandi mártással, többféle sonkával és petrezselymes burgonyával. Az étlapot Wahabi Nouri csábító desszertjei teszik teljessé: fűszeres csokoládé délice cseresznyemártással és mangó sorbet-val, vagy Ras el-Hanout krém málnával.

A fedélzeten sajttálat is felszolgálnak fügecsatnival, szőlővel és dióval. Wahabi Nouri alkotásait az üzleti osztály utasai is megízlelhetik. Előételként választhatnak például kávéban pácolt lazacot keleti burgonyasalátával és borsmentaolajjal. A főételek között szerepel sáfrányban dinsztelt báránypörkölt vagy gyömbér csicseriborsóval és burgonyapürével. A Lufthansa hagyományos fogásai: sváb knédli zöldséges húslevesben májusra és sajtos galuska (spaetzle) karamellizált sült vöröshagymával júniusra. A desszertkínálat: pompás gyümölcstorta lágy fügéből és datolyából, gyümölcssaláta, túróhab és marinírozott eper. Emellett halumi és friss pácolt sajtokat (labneh és sumac) is felszolgálnak napon aszalt paradicsommal.

Sztárséfek 2000 óta

A Lufthansa 2000 januárjában indította el sztárséf programját, amellyel kiemelkedő kulináris élvezetekben szeretné részesíteni az első és üzleti osztályon utazókat. A világ legjobb szakácsai által készített fantáziadús menük teszik ízletessé a Lufthansa útjait. Eddig többek közt Harald Wohlfahrt (Baiersbronn), Dieter Müller (Bergisch Gladbach), Daniel Boulud (New York) és Paul Bocuse (Lion) sztárséfek csatlakoztak a német légtársaság kulináris programjához. 2005 óta a német városokból induló egyes tengerentúli járatok utasai részesülnek ebben a nem mindennapi gasztronómiai élményben.


Váratlan fordulat a MÁV-nál: ezzel segítik az utazni vágyókat

Váratlan fordulat a MÁV-nál: ezzel segítik az utazni vágyókat 

Alaposan felgyorsították a jegykiadó automaták telepítését.
Egyenruhák az elit csapat részére

Egyenruhák az elit csapat részére 

Az Emirates bemutatta új egyenruháját.
A Lufthansa belépett az ITA tulajdonosi körébe

A Lufthansa belépett az ITA tulajdonosi körébe 

A Lufthansa 41 százalékos részesedést szerez az ITA Airwaysben.
Kiderültek a leginkább turbulens európai repülési útvonalak

Kiderültek a leginkább turbulens európai repülési útvonalak 

A tíz legviharosabb útvonal közül nyolc ugyanabban az országban kezdődik vagy végződik.
Tudják az utasok, ha fenntartható üzemanyaggal repül egy gép?

Tudják az utasok, ha fenntartható üzemanyaggal repül egy gép? 

A Wizz Air utasai körében végzett legfrissebb felmérésének eredményei szerint a válaszadók 71 százaléka úgy véli, hogy a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) hozzájárulhat a légiközlekedés karbonlábnyomának csökkentéséhez.
Közvetlen járat indul Bécsből Szingapúrba

Közvetlen járat indul Bécsből Szingapúrba 

A Scoot fapados légitársaság bejelentette, hogy új járatot indít Bécsből Szingapúrba ez év június 3-tól.
Forgalmas évet zártak a hazai légiforgalmi irányítók

Forgalmas évet zártak a hazai légiforgalmi irányítók 

A tájékoztatás szerint a 2024-es év Magyarország történetének legnagyobb légiforgalmát hozta, összesen 1 millió 144 ezer repülőgép érintette a hazai légteret, ami havi bontásban átlagosan több mint 95 ezer.
Bajban a Boeing?

Bajban a Boeing? 

Nagyjából harmadával kevesebb repülőgépet adott át a vevőinek tavaly.
Járatnyitás Isztambulból Bengáziba

Járatnyitás Isztambulból Bengáziba 

A török légitársaság 2025. január 14-től ismét elindította járatait Líbia felé, isztambuli indulással.
Ismét közlekedik a Budapest–Tel Aviv  járatpár

Ismét közlekedik a Budapest–Tel Aviv járatpár 

A Wizz Air 2025. január 15-től kezdődően ismét elindította a Budapest és Tel-Aviv közötti közvetlen járatait.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.