Marokkói sztárséf a Lufthansánál

A Lufthansa a Gault Millau étteremkalauz által 2010 legjobb séfjének választott Wahabi Nourit kérte fel következő sztárséfjének - közölte a Turizmus Online-nal a légitársaság.

A marokkói Casablancából származó Nouri a klasszikus, francia ihletésű haute cuisine-t ötvözi híres étterme, a hamburgi Piment különleges keleti ízeivel. A tengerentúli Lufthansa járatok első és üzleti osztályának utasai májusban és júniusban kóstolhatják meg a sztárséf konyhaművészeti remekeit.

Wahabi Nouri Frankfurtban nőtt fel. Miután a rajna-hesseni Gau-Bischofsheim Weingut Nack étteremében befejezte a séfképzést, több ismert séf mellett sajátította el a mesterség fortélyait (pl. Harald Wohlfahrt és Eckhard Witzigmann). A kilencvenes évek végéig Nouri a Kofler & Kompanie nemzetközi vendéglátó ipari cégnél dolgozott, ahol egészen a konyhafőnöki címig vitte. Kétezerben saját éttermet nyitott Pimet néven Hamburg divatos negyedében, Eppendorfban. Itt a marokkói fűszerek és a klasszikus francia konyha kifinomult ötvözésével szerzett magának hírnevet. Étterme alig a nyitás után egy évvel Michelin csillagot kapott. 2004-ben és 2006-ban is megnyerte a német mesterszakácsok versenyét, és Németország képviseletében részt a konyhaművészet nem hivatalos világbajnokságának tartott Bocuse d’Or versenyen.

A választék

Az első osztály menüjén a legkülönfélébb ínyencségek szerepelnek: homárpástétom zsenge póréhagymával, curry szósszal és papajával; marhahús mecsui módra sárgarépa pestóval; spárgakrém vegyes salátával. Ezután tenger gyümölcsei és kagylóleves következik korianderrel, vagy fűszergombás és sárgarépás római, arugula és frisée vegyes saláta paradicsommal és tárkonnyal vagy kapros joghurtöntettel. Főételek: báránylapocka-tadzsin párolt padlizsánnal, cukkinivel és édesburgonyával; gyöngytyúk melle mandulával töltve, babbal és burgonyapogácsával; olajban sült rombuszhal portóis narancsmártásban dinsztelt édesköménnyel és basmati rizzsel. A Lufthansa májusi és júniusi hagyományos ajánlata: frissen szedett spárga hollandi mártással, többféle sonkával és petrezselymes burgonyával. Az étlapot Wahabi Nouri csábító desszertjei teszik teljessé: fűszeres csokoládé délice cseresznyemártással és mangó sorbet-val, vagy Ras el-Hanout krém málnával.

A fedélzeten sajttálat is felszolgálnak fügecsatnival, szőlővel és dióval. Wahabi Nouri alkotásait az üzleti osztály utasai is megízlelhetik. Előételként választhatnak például kávéban pácolt lazacot keleti burgonyasalátával és borsmentaolajjal. A főételek között szerepel sáfrányban dinsztelt báránypörkölt vagy gyömbér csicseriborsóval és burgonyapürével. A Lufthansa hagyományos fogásai: sváb knédli zöldséges húslevesben májusra és sajtos galuska (spaetzle) karamellizált sült vöröshagymával júniusra. A desszertkínálat: pompás gyümölcstorta lágy fügéből és datolyából, gyümölcssaláta, túróhab és marinírozott eper. Emellett halumi és friss pácolt sajtokat (labneh és sumac) is felszolgálnak napon aszalt paradicsommal.

Sztárséfek 2000 óta

A Lufthansa 2000 januárjában indította el sztárséf programját, amellyel kiemelkedő kulináris élvezetekben szeretné részesíteni az első és üzleti osztályon utazókat. A világ legjobb szakácsai által készített fantáziadús menük teszik ízletessé a Lufthansa útjait. Eddig többek közt Harald Wohlfahrt (Baiersbronn), Dieter Müller (Bergisch Gladbach), Daniel Boulud (New York) és Paul Bocuse (Lion) sztárséfek csatlakoztak a német légtársaság kulináris programjához. 2005 óta a német városokból induló egyes tengerentúli járatok utasai részesülnek ebben a nem mindennapi gasztronómiai élményben.


Az izraeli miniszterelnök látogatása miatt gyakorlatilag lezárják fél Budapestet

Az izraeli miniszterelnök látogatása miatt gyakorlatilag lezárják fél Budapestet 

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu látogatása miatt április 6-ig megváltozik a főváros forgalmi rendje.
Megérkezett az első járat Máltáról Debrecenbe

Megérkezett az első járat Máltáról Debrecenbe 

Sikeresen landolt a Universal Air légitársaság Máltáról érkező első menetrendszerű járata vasárnap délután.
Csoportok figyelmébe: vonaton, buszos utazáshoz előzetes regisztráció kell

Csoportok figyelmébe: vonaton, buszos utazáshoz előzetes regisztráció kell 

Előzetesen regisztrálni kell a csoportos utazás tervét a MÁV-csoport honlapján.
Budapest Airport nyári kínálata: 200 járat, 136 úti célra

Budapest Airport nyári kínálata: 200 járat, 136 úti célra 

A kínálatban új célállomások és légitársaságok is szerepelnek.
Indul a nyári menetrend: heti 55 budapesti járatpár az Air France-KLM-mel

Indul a nyári menetrend: heti 55 budapesti járatpár az Air France-KLM-mel 

A hétvégi nyári időszámításra átállással életbe lép az Air France-KLM nyári menetrendi időszaka.
Indul a Balatonnál a hajózási szezon

Indul a Balatonnál a hajózási szezon 

Elindult a személyhajózási szezon a Balatonon.
Szezonális repülőjárat Tel-Aviv és a Balaton között

Szezonális repülőjárat Tel-Aviv és a Balaton között  

Június 2. és szeptember 29. között heti két alkalommal közlekedik az Arkia Israeli Airlines Sármellékre.
Ezt nyújtják a légiutas-kísérőknek Dubajban

Ezt nyújtják a légiutas-kísérőknek Dubajban 

Már több mint 200 magyar légiutas-kísérő dolgozik a világ legnagyobb nemzetközi légitársaságánál.
Március 29-én különleges élményben lesz része a budapesti reptéren

Március 29-én különleges élményben lesz része a budapesti reptéren 

Aznap rangos zongoraművészek és fiatal tehetségek játszanak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren kihelyezett zongorákon.
Scotland Yard-jelentés a Heathrow forgalmát megbénító áramkimaradásról

Scotland Yard-jelentés a Heathrow forgalmát megbénító áramkimaradásról 

Nincs arra utaló jel, hogy bűncselekmény okozta volna a Heathrow repülőteret megbénító tüzet.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.