Minden, amit tudni lehet a KLM és az Air France téli menetrendjéről

Az óraátállítással érvénybe lépett az Air France és a KLM téli menetrendje. Ebben az időszakban az amerikai mellett a kínai és japán járatok kapacitása is jelentősen emelkedik. Budapestre az Air France átlagosan 17, a KLM pedig 28 járatot üzemeltet ebben az időszakban.

A franciák légitársasága 79 ország 167 célállomására repül, kapacitásuk mindössze 2 százalékkal marad el a járvány előtti szinttől. Az új célállomások között megtalálható az észak-karolinai Raleigh-Durham és Abu Dhabi. A holland alapítású légitársaság téli menetrendjében 157 célállomás szerepel, ebből 65 interkontinentális és 92 európai, köztük Marseille mint új célállomás.

Bővülő amerikai és távol-keleti kínálat, tisztelgés a Concorde emléke előtt

Az Air France 2019-hez képest 20 százalékkal növeli kapacitását Észak-Amerikába. A téli menetrendben heti 212 járatot kínál 20 repülőtérre az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban. Az észak-karolinai Raleigh/Durham október 30-tól heti háromszor érhető el Boeing 787-9-esekkel, ez lesz 14. célállomásuk az Egyesült Államokban. A légitársaság bővíti a június óta elérhető ottawai mellett a dallasi, vancouveri, bostoni és montreali járatok kínálatát is, ezen városok felé több járat, vagy nagyobb kapacitású repülőgép áll majd rendelkezésre. 

Átszámozzák a Párizs és New York közti járatait: az AF015 és 022 helyett az AF001 és 002-t használja majd a légicég. Ezeket még Concorde-okkal teljesített járatokhoz használták, majd a típus 2003-as kivonása után a jelölést is megváltoztatták.

A karibi térségben december 1-jén új útvonalat nyitnak a guadeloupe-i Pointe-à-Pitre és Saint Martin között, amelyeket Airbus A320-asokkal teljesít hetente egy alkalommal. Emellett San Joséba (Costa Rica) naponta közlekednek majd a vállalat Airbus A350-esei.

Ázsiai kapacitásuk ugyan még mindig elmarad a 2019-es szinttől, de a tavalyihoz viszonyítva 60 százalékkal nőtt a kínálat elsősorban a kínai és japán járatok bővítése miatt. A Pekingbe, Sanghajba és Hongkongba közlekedő napi járatok a téli menetrendben is megmaradnak, és Tokió-Haneda felé egy második járattal is bővül a kínálat. Bangkok ismét naponta, illetve a 2024. januári és februári csúcsidőszakban hetente akár tízszer is elérhető lesz.

Az Etihaddal a közelmúltban kötött kereskedelmi egyezmény keretében új járatot indítottak Abu-Dzabiba, az emírségek fővárosába hetente minden nap közlekednek majd a francia cég Airbus A350-esei.

Kanada, Amerika és Mexikó is szerepel a téli fő úti célok között

A KLM a téli menetrendben 19 célállomásra repül Kanadába, az Egyesült Államokba és Mexikóba. Az egy évvel korábbihoz képest jelentős kapacitásnövelést jelent, hogy Washingtonba már minden nap lesznek járataik, és a legtöbb amerikai célállomás felé elérhető lesz a Prémium Comfort osztály.

A tavalyi téli szezonhoz képest öbb mint 20 százalékkal több ülőhelyet kínálnak Kanadába. Hetente átlagosan tizenegy járat indul Torontóba, négy Montrealba, három Edmontonba, hét Calgaryba és négy Vancouverbe.

A holland légitársaság hetente négyszer újra repül Taipejbe (manilai megállással), és felfüggeszti a szöuli, illetve bangkoki leszállásokat.

Ez a helyzet budapesti téli járataikkal 

A franciák a jelenleg érvényes menetrend szerint március 30-ig hetente átlagosan 17 járatot közlekedtetnek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és Párizs – Charles de Gaulle között, naptól függően 2-3 járatra lehet járataikra jegyet váltani.

A holland királyi légitársaság minden nap 4 járatot üzemeltet majd, ami azt jelenti, hogy hetente összesen 28 alkalommal közlekedik a légitársaság Budapest és Amszterdam között.

Európai járatok: fókuszban Észak-Európa

A franciák október 28-tól heti két járattal újraindították a szezonális járatokat Párizs-Charles de Gaulle és az észak-norvégiai Tromsø között. Az észak-finnországi Rovaniemi városába december 2-től három, a karácsonyi ünnepek alatt pedig akár hét járat is elérhető lesz. A finnországi Kittilä és Innsbruck december 23-tól heti egy járattal szerepel a légitársaság menetrendjében. Krakkóba továbbra is heti háromszor közlekedik majd Embraer 190-es repülőgép.

Október 29-től a a hollandok hetente háromszor repülnek Marseille-be. A téli menetrendben továbbra is napi járatok indulnak Rennes-be, hét százalékkal nagyobb ülőhely-kapacitással. Rovaniemi a 2022/2023-as téli menetrendben heti két alkalommal fog közlekedni.

Forrás: Air France-KLM Csoport


Tájékoztató weboldal az új MÁV-Volán tarifarendszerről

Tájékoztató weboldal az új MÁV-Volán tarifarendszerről 

Itt tájékozódhatunk az új bérlet- és kedvezményrendszerről, a 24 órás napijegyekről és a fővárosi agglomerációt érintő közlekedési változásáról.
Jó számokkal zárta 2023 utolsó negyedévét a Singapore Airlines

Jó számokkal zárta 2023 utolsó negyedévét a Singapore Airlines 

659 millió dolláros nettó negyedéves nyereséggel és a pandémia előttihez közelítő kapacitással.
Bemutatkozott a világnak Kína új utasszállítója

Bemutatkozott a világnak Kína új utasszállítója 

Szingapúri Airshow-n mutatták be szombaton Kína első, keskenytörzsű utasszállító repülőgépét.
Befejeződött BUD Cargo City bővítésének újabb üteme

Befejeződött BUD Cargo City bővítésének újabb üteme 

Ezzel a fejlesztéssel látványosan megnövelték a Liszt Ferenc Repülőtér légiáru-kereskedelmi kapacitását.
Beállt a kétszázadik gép a WIZZ flottájába

Beállt a kétszázadik gép a WIZZ flottájába 

Az új Airbus A321neo modell a London-Luton repülőtéri bázishoz csatlakozik.
Tizenhétezer járatot törölnek Eindhoven bezárása miatt

Tizenhétezer járatot törölnek Eindhoven bezárása miatt 

A nemzetközi repülőtér hamarosan jelentős átalakuláson megy keresztül, teljeskörűen felújítják ugyanis kifutópályáját, új kábeleket fektetnek le, megújul a világítás és a vízelvezetés is.
Szinte már nem is hír: újabb sztrájk hét elején a Lufthansánál

Szinte már nem is hír: újabb sztrájk hét elején a Lufthansánál 

Ezúttal kedd hajnaltól szerda reggelig keserítik meg a velük utazók életét.
A Blue Air román légitársaság fizet, mint a katona

A Blue Air román légitársaság fizet, mint a katona 

Vissza kell fizetniük egy közel 34 millió eurós állami támogatást.
Kiemelt egészségügyi ellenőrzés az olasz reptereken

Kiemelt egészségügyi ellenőrzés az olasz reptereken 

Az olasz egészségügyi minisztérium kiemelt ellenőrzést rendelt el a repülőtereken a dengue-láz terjedése miatt.
Az EU feltételekhez kötötte a Korean és az Asiana egyesülését

Az EU feltételekhez kötötte a Korean és az Asiana egyesülését 

Meg kell válniuk az Asiana cargo-üzletágától, valamint a versenytársak számára le kell mondaniuk egyes repülési jogokról.

Interjú

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.
Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk

Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk 

Az N28 borétterem egy hosszúra nyúlt nyári szünet után, szeptember közepétől új koncepcióval várja a vendégeket. A gasztronómiai kínálat megalkotását Nagy Szabolcs séfre bízták.