Mit ne vigyél magaddal, ha utazol?

Aki egyszer is repült tudja, hogy 100 ml-es méretű gél és folyadék nem vihető fel a fedélzetre, így vagy otthon hagyod, vagy kisebbe töltöd, vagy csomagként adod fel, vagy elveszik a biztonsági vizsgálat során és az enyészeté lesz.

Szakonyi Eszter kozmetikus mester, egészségügyi szakkozmetikus, gazdasági mérnök, külkereskedő. Az Időtlen szépség c. könyv szerzője, a budapesti Vintage Beauty Szépészeti Nőintézet, a rotterdami Vintage Beuty Bőrproblémamegoldó Központ és a Vintage Beauty kozmetikai termékcsalád megálmodója. 4 gyermek édesanyja. Családjával Hollandiában él, és miután rengeteget utazik, nagy biztonsággal meg tudja mondani, milyen kozmetikumra van és nincs szükségünk, amikor utazunk.

Íme a legfontosabb tanácsok

„Évek óta 3 ország között 4 gyerekkel ingázva igen sok tapasztalat gyűlt össze arról, hogy mi az, ami mindenképpen szerepeljen a neszeszerben.

Ha megtaláltad életed kozmetikumait, szerencsés vagy. Gond akkor van, ha 100 ml-nél nagyobb kiszerelésben lehet csak beszerezni őket, neked pedig repülnöd kell.

Aki egyszer is repült tudja, hogy 100 ml-es méretű gél és folyadék nem vihető fel a fedélzetre, így vagy otthon hagyod, vagy kisebbe töltöd, vagy csomagként adod fel, vagy elveszik a biztonsági vizsgálat során és az enyészeté lesz.

Legkézenfekvőbbnek az tűnik, hogy a drogériákban kapható kisebb méretű üres tégelyekbe áttöltöd és így nincs gond.

Ha a feladás mellett döntesz és a repülőút 4-5 óránál hosszabb, bizony megtörténhet, hogy a „gép gyomrában” a kozmetikum, a relatíve alacsony hőmérséklet hatására szétesik, tehát fizikai átalakuláson megy keresztül és bizonyos komponensek kiválnak belőle.

Minél inkább natúr egy termék, annál nagyobb az esélye erre.

Natúr kozmetikumok ugyanis 15 fok alatt és 25 fok felett bizony már nem érzik jól magukat és elindulhatnak akár fizikai, akár kémiai változások a termékben.

Ahhoz, hogy a termék átvegye a külső hőmérsékletet, kell némi idő, ami annál rövidebb minél szélsőségesebb akár lefelé, akár felfelé a temperatúra a térben. Általában néhány óra már elégséges ahhoz, hogy a leggondosabb termékcsomagolás mellett is elérje a „matériát” a hőmérsékletváltozás.

Átgondolást érdemel tehát, hogy mit adsz fel csomagként és mit nem.

Ugyanez a szárazföldi és vízi utazás során is végiggondolandó, de ilyen esetekben általában a magas hőmérséklet okoz gondot. Ha a termék szúrós-avas, vagy mosogatórongy-szerű penészes szagúvá változik, már ne használd. Ha csak fizikailag sérült, akkor a tégely szélén esetleg megjelenhet egy folyadékgyűrű. Megpróbálhatod egy pálcikával újra összekeverni és ebben az esetben talán még menthető az ügy. Pumpás és airless csomagolás esetén mindenképpen jól rázd fel, mielőtt újra használni kezdenéd, így az esetleges fizikai sérülést, anyagkiválást sikerül csökkentened.

Mit vigyél magaddal? Mi az, amit minden nap iktass be a protokollodba?

Tisztíts! Hidratálj! Védj!

Tisztíts! Legyen nálad tehát arcbőr tisztító, amelyet utazások során akár naponta többször is alkalmazhatsz tekintve, hogy sok esetben teljesen új típusú szennyeződésekkel, kórokozókkal találkozhat a bőröd. Ha máskor nem, legalább lefekvés előtt tisztítsd meg a bőrödet vele!

Hidratálj! Ez minden úticéltól függetlenül fontos. Minél melegebb helyre utazol, annál erősebb verejtékezésre számíthatsz, így sok esetben elegendő ilyenkor a szokásos szérumodat társadul választanod, tehát a hidratáló krém otthon maradhat.

Ez természetesen visszafelé is igaz, minél hidegebb, szelesebb, csapadékosabb az úticél, annál markánsabb, erősebb olajtartalmú hidratálót javasolt magadhoz venni.

Sokan a célállomáson szerzik be a használni kívánt kozmetikumot, a logisztikai anomáliák elkerülése végett és persze sokszor „kalandvágyból”, hátha épp az utazás során találod meg az „élet vizét”.  Ennek azért elég kicsi az esélye, így ha a bőröd érzékenyebb, problémásabb, vannak speciális elváltozásai (rosacea, dermatitisz, pigmentfoltok, stb.), akkor ne kísérletezz! Vidd, amit szeretsz, ami használ, amit a bőröd már megszokott és bevált.

Védj! A megoldás neve naptej, napvédőkrém, faktoros krém, stb. A lényege, hogy legyen benne faktor és nyújtson védelmet UVA és UVB sugarakkal szemben is. Gyakran felmerül a faktorok kérdése jelesül, hogy mi a sok és mi az elég. Elvem szerint faktorból semmi nem lehet sok. 30 faktor alatti termékek manapság ritkán előzik meg a pigmentfoltok megjelenését a nyári sugarak alatt. Ez nem a termékek hibája, hanem a sugarak beesési szögének és magának a sugárzási tartománynak a kérdése. Ez az, amire nem feltétlenül tud reflektálni egy alacsony védőképességű anyag.

Elegendő lehet az alacsonyabb faktorszám, ha rendkívül tudatosan, legalább 2 óránként újrakened és a bőröd nem fotoszenzibilizálódott, tehát nem fényérzékeny.

Mit jelent ez?

Azt jelenti, hogy az elmúlt 1-2 hónapban nem volt antibiotikum, vagy szteroidos kúrád, nem végeztek a bőrödön a hám sérülésével járó kezelést (mikrodermabrázió, hidrodermabrázió, savazás, mezoterápia, stb.) és te magad sem használtál a napi protokollodban savas, retinolos, vagy egyéb, a hám vékonyodásával járó terméket. Nem szoptatsz és nem is vagy terhes, továbbá nincs fényérzékenységet indukáló hormonális elváltozásod (pajzsmirigy probléma, inzulinrezisztencia, ösztrogén dominancia, stb.)...

És most nyújtsa fel a kezét az az olvasó, aki ennek megfelel!

Egy szó mint száz, törekedj a magas faktorszámú termékek minél gyakoribb, tehát legalább 2 óránkénti használatára, mert a legjobb termék sem ér sokat, ha percek alatt leizzadod, ledörzsölöd, vagy lemosod magadról észrevétlenül. Tengerparti nyaralás során ezeknek elég nagy a valószínűsége.

Ha a kémiai védelmet fizikai védelem, tehát kalap használata is kíséri, még biztosabb, hogy az arc bőrének egyenletes pigmentáltsága megőrizhető. Csekély védelemnek minősül a szalmakalap. Legyen minél sűrűbb szövésű, lehetőleg szövet, a felülről érkező napsugarakkal szemben teljes egészében árnyékot adó megoldás.

BB krém a tuti megoldás. Ha nyári eseményen egyaránt fontos a védelem és a fedés, célszerű magadnál tartani.

A BB krémek evolúciója sokféle értelmezést tett lehetővé. Első tagjaik, kb. 15 évvel ezelőtt mindent ígértek. Tartalmaztak hidratáló anyagot, koptató savakat, faktorokat és pigmentanyagot egyaránt. Lassanként rájött a kozmetikai vegyipar, hogy a tulajdonságok halmazából választani kell, így a mai termékek egyszerűbb tagjai már csak faktort és színezőanyagot tartalmaznak, némi hidratáló emulziós alapba helyezve.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy ez alá kell-e fényvédő. Válasz: 10 és 15 óra között célszerű, előtte, utána talán elegendő önmagában egy magasabb faktorszámú BB krém. Nem érdemes BB krémet használni, ha a bőröd egyébként hibátlan, vagy az alkalom, amelyre használod, nélkülözheti a fedést, vagyis a kendőzést (alapozott hatást).

Ha fényvédőre és BB krémre egyaránt szükség van, mert mondjuk a verőfényes déli órákban kell fontos kültéri eseményen megjelenned, akkor igyekezz egyazon brand termékeit használni. Ellenkező esetben a két termék egymással az arcodon keveredve, erős napsugarak hatására nem várt bőrrekaciót eredményezhet.

Mi legyen még a táskában?
Bőrfertőtlenítő, amely arcra is használható és intim törlőkendő.

Ha megfelelően tisztán tartod a kezedet, az arcodat és a hajlatokat, elkerülheted a kényes problémákat.

+1: Fürdőolaj!

Tekintve, hogy a hotelek fürdőszobáiban bekészített kozmetikumok részletes kielemzése rossz szokásom, egy ideje már állandó útitársunk egy 10 ml-es flakonnyi tusoló olaj. Ez textúrájánál foga letisztít és hidratál is, arcon és testen egyaránt, ráadásul a család minden tagja számára megfelelő. Amióta biztonsági tartalékként mindig velünk van, nincs több viszketés és ekcémás folt, amelyet a hotelek „bekészítős” termékei okoztak. Ha van megszokott, bevált fürdőterméked, mérj át belőle 10-20 ml-t és vidd el! Ha erre nincs mód és a célállomás idegen kínálatára kényszerülsz, használj inkább egyszerű szappant, vagy intim mosakodó gélt. Nem garantált, hogy nem okoznak problémát, de mindenképpen kisebb eséllyel, mint a túlillatosított, alkalmanként 6-10 tenzidtípust is felsorakoztató kommersz tusfürdők.

Ha beütött a krach és mégiscsak megjelentek a bőrirritációt jelző, viszkető, piros foltok „idegenben”, ne ess kétségbe!

A helyi patikában gyorsan vegyél aloe vera gélt (szerencsés esetben hozzáférsz ilyen növényhez is a közelben) és keverj bele néhány csepp olívaolajat! Ezek a komponensek mindenhol fellelhetőek. Segítséget jelent még, ha van a helyi patikában panthenol és/vagy tiszta levendula illóolaj. A felsorolt anyagok mindegyike alkalmas hűsítésre, viszketéscsillapításra, hámosításra és bizony még égési sérülések kezelésére is.

Ha a tudás veled van, minden veled van.


A Vintage Beauty 2010-ben indult útjára, az elmúlt években a hazai márkák közül ezek az Ecocert és Naturix minősítésű natúr kozmetikumok zsebelték be a legtöbb nemzetközi díjat, mára már túlvannak a harmincon. A Vintage Beauty termékei The Beauty Shortlist Awards, a The Green Parent Natural Beauty Awards, a Free From Skincare Awards, a Global Green Beauty Awards és a Global Makeup Awards, és a Dutch Beauty Awards győztese is.

Forrás: Vintage beauty


Hétfőtől sztrájkolnak a pécsi buszvezetők

Hétfőtől sztrájkolnak a pécsi buszvezetők 

Nem voltak eredményesek az érintettek közötti bértárgyalások, így március első hetére sztrájkot hirdettek.
Maláj utasszállító - százmilliókra rúgnak euróban a holland kormány  költségei

Maláj utasszállító - százmilliókra rúgnak euróban a holland kormány költségei 

Eddig több, mint 166 millió eurót költöttek a Kelet-Ukrajna felett 2014-ben lelőtt maláj utasszállító repülőgép tragédiájával kapcsolatos ügyek kezelésére.
Megújítja arculatát a Norwegian Airlines

Megújítja arculatát a Norwegian Airlines 

A piros és fehér alapszínek megmaradtak, ám a légitársaság nevét újfajta, modernebb betűtípussal írják.
Újabb sztrájk Németországban

Újabb sztrájk Németországban 

Ezúttal számos német tartományban a tömegközlekedésben okoznak fennakadásokat.
Karanténban ragadt egy luxushajó több ezer utasa

Karanténban ragadt egy luxushajó több ezer utasa 

Az út dél-afrikai kitérőjét követően néhány utas gyomorpanaszokról számolt be.
Hat új járat a WIZZ Budapestről induló kínálatában

Hat új járat a WIZZ Budapestről induló kínálatában 

Idén nyár elején két újabb modern Airbus A321neo repülőgépet állítanak forgalomba a budapesti bázison, illetve hat új járattal kötik össze Budapestet Európában és Európán túl. 
Párizs 2024 - A Wizz Air utaztatja a magyar csapatot

Párizs 2024 - A Wizz Air utaztatja a magyar csapatot 

A MOB több társasággal is tárgyalt, és magasan a Wizz Air adta a legjobb ajánlatot.
Továbbra is együttműködik a Singapore Airlines és az Air New Zealand

Továbbra is együttműködik a Singapore Airlines és az Air New Zealand  

A két légitársaság szövetsége 2029 márciusáig meghosszabbításra került.
Visszatér Budapestre az Uber

Visszatér Budapestre az Uber 

Korábban épp a taxisok nyomására távozott, most velük lép együttműködésre a Magyarországról 2016-ban kivonuló autómegosztó.
Öt helyszínnel bővült a GreenGo Budapesten

Öt helyszínnel bővült a GreenGo Budapesten 

Így mintegy 300 000 lakos számára vált elérhetőbbé a környezetkímélő autózás élménye.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.