Toszkána olyan, mint Belső-Isztria!

Külön világ — mondják Belső-Isztriáról. Sokan hasonlítják az olasz Toszkánához, amire a félsziget büszke lakói kihúzzák magukat és a címbéli mondattal vágnak vissza. A sajátos dialektust beszélő, többnemzetiségű — leginkább horvát és olasz — megye tengerparttól távolabb eső tájait muszáj látni.

A horvát tengerpartot felesleges lenne méltatni, tudjuk: csodálatos. Ellenben megfontolandók Skenderović Marin szavai; a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője a MUISZ legutóbbi vacsoráján szólított fel a szárazföldi Horvátország megismerésére. Még azon a héten az utazom.com jóvoltából bizonyosodhattunk meg arról, hogy Skenderović tudta, miről beszél. Egyebek mellett arról a látványról, amikor olajfáktól, virágzó erdőktől tarka dombok közt tekergőző útról feltárul Belső-Isztria egyik jelképe, Motovun városa. A 10 kunás bankjegy hátoldala előttünk van? A pulai amfiteátrum alatt egy város alaprajza: Motovun. A helyiek szerint a „Völgyek Királynője”; egy majd' 300 méteres mészkő kúpról uralja a tájat az évszázadokig a Velencei Köztársasághoz tartozó város. Motovun évek óta nemzetközi rövid- és alternatív filmesztivál otthona is. A vásznat a csöpp kis főtéren feszítik ki. Egy királynőnek megfelelő szolgáló is dukál; Nagy József, azaz Veli Jože egyike volt a környék utolsó óriásainak és szolgálta a várost. A nagyétkű teremtényt mindig más család élelmezte. Előfordult, hogy késett a porhanyósra sült ökör. Ilyenkor a türelmetlen Jože megragadta Motovun reneszánsz harangtornyát és alaposan megrázta, hátha valaki odafigyel. Az óriás úgy szántotta fel a város alatti völgyet, hogy a mély barázdából folyó lett. A türkiz Mirna ma is ott kanyarog a völgyben.

Szarvasgomba, oliva, bor, fjord

Fölötte, a többi hegytetőn Motovunhoz hasonló nagyobb és kisebb városok. Egyikük olyan apró, hogy elnyerte a Föld legkisebb városa címet. Humnak mindössze 8 állandó lakosa van. Ennek egyik kétségtelen nagy előnye, hogy előbb-utóbb mindenki polgármester lesz — tréfálkoznak az isztriánok. Hum nem az egyetlen „leg” a félszigeten. Az ismert világ öt éven át legnehezebb fehér szarvasgombáját egy Diána nevű kutyus ásta ki Buje mellett 1999-ben. Az 1,3 kilót nyomó gombát elkészítése után jól megették. A fehér szarvasgomba csillagászati árú portéka. Ha a csillagokat még nem éri el, de értékes a mediterrán térség egyik legöregebb, máig élő olajfájának ma is préselt olivaolaja. A matuzsálem a Joszip Broz által is kedvelt Brijuni-szigeteken nézi 1680 éve a gyorsuló világot. Isztria az olajfák legészakibb élőhelye. 14 jellegzetesen helyi bogyó fajta különlegességéről termelőknél, kóstolókon győződhetnek meg a kétkedők. Hasonlóképpen tesztelhetjük a helyi borok érdemességét. Az isztriai ültetvények bő kétharmadán terem malvazija. Az ebből készített erőteljes fehérbor vörös társával, a termőterületek alig 10%-án növő terannal a helyi borászatok, így a San Tommaso zászlóshajói. Augustus felesége állítólag azért élt több mint 80 évet, mert egész életében a környék borát itta. Nem tudjuk, hogy a császárné rajongója volt-e az istarski pršut-nak, de aki a környéken jár, és kedveli a húst, véletlen se hagyja ki a szélben szárított isztriai sonkákat! A Tomazeva Konoba vendéglő sonka érlelő padlásán egészen döbbenetes látványban lesz része.

Voltak idők, amikor a félsziget útjainak hepehupáin az utazó a nyelvét elharapta. Ez akkoriban lehetett, amikor Jugoszláviában olyan, az isztriai utak mellett ma is látható emlékművek épültek, amin a vörös csillag alatt a partizán Stjepan Filipović híres, „Smrt fašizmu, sloboda narodu!”, Halál a fasizmusra, szabadságot a népnek! mondata olvasható. Nem hepehupás, de szűk és kanyargós Belső-Isztria és a tenger találkozásának leglátványosabb pontjához, a Lim-csatornához vezető út. A mély völgybe ékelődött, fjordként is idézett vízfelszín voltaképpen deltatorkolat. A megtisztelő fjord nevet egy 1964-es brit-jugoszláv filmben, a Vikingek Kincsében nyújtott „alakításának” köszönhetően nyerte el.

Horvátországtól Kubáig

Horvátország egy az Utazom.com számos desztinációja közül, de a továbbra is a legfontosabb — derült ki az utazásszervező Horvátországban negyedik alkalommal, ezúttal Pulában megrendezett árualap-bemutatóján. Fajta Gábor, az utazom.com irodavezetője az idei nyár apropóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a biztonságpolitikai helyzet miatt tovább nő az adriai ország népszerűsége, időben kell foglalni. „Teljes horvátországi árualapunk esetén oldalunkon valós idejű kapacitás érhető el” — emelte ki. Törökország népszerűségvesztése miatt hasonlóan felkapott Ciprus, ahol késői foglalás esetén „halászhálóval kell keresni a szobákat” — tudtuk meg Fajta Gábortól. Nem mellesleg a déli parti Páfosz idén Európai egyik kulturális fővárosa. „Maradunk Dél-Ciprusnál” — tájékoztatott desztinációs terveikről. Újdonságként szerepel a két alkalommal induló portugáliai körutazás magyar nyelvű idegenvezetővel. Már betelt a szintén újdonságként katalógusba kerülő kínai körutazások egyike. Öt, magyar nyelvű idegenvezetővel kísért körutazás indul októberig három különböző — „Ezt látni kell”, „A Dél-Kínai Tenger partjain”, Lélegzetelállító Dél-Kína” — témában. Szinte egész évben népszerűek az iroda Egyesült Arab Emirátusokba induló útjai. Az 5 és 7 napos utakhoz számos, magyar nyelvű fakultatív kirándulás vásárolható. Az idei nyári árualapból sem marad ki Málta, Spanyolország (Costa Brava, Costa del Sol, Gran Canaria), Szicília és Szardínia is; mindegyikük esetében magyar nyelvű asszisztencia áll rendelkezésre. Előbbi úti célokra a Ryanair valamint a Wizz Air járatain utaztat a cég, hasonlóan európai (Róma, Milánó, Porto, Lisszabon, Párizs, Firenze stb.) városlátogatásaikhoz. Az egzotikus desztinációkra a Qatar Airways-zel illetve az Emirates-szel repülnek. Ez alól kivétel egyebek mellett Kuba, mely nem csak téli, hanem egyre inkább nyári desztináció is — árulta el az irodavezető. Megjegyezte: a szigetország utóbbi időkben történt hatalmi változásai miatt várt több száz százalékos drágulás lecsengett az amerikai turisták elmaradása miatt. Egész éves desztináció Bali és Thaiföld is, ahol a jól bevett helyszínek mellett rengeteg érdekesség látható, azonban Fajta tapasztalatai szerint a magyarok szívesebben foglalják, amit ismernek.


Bezárt a debreceni reptér - a budapesti már reagált is a váratlan lépésre

Bezárt a debreceni reptér - a budapesti már reagált is a váratlan lépésre 

Mint pénteken szerkesztőségünknek eljuttatott közleményükben írják, ők veszik át az átmenetileg bezárt debreceni repülőtér forgalmának egy részét.
Egyelőre zárva a debreceni reptér

Egyelőre zárva a debreceni reptér 

A Debrecen Nemzetközi Repülőtér a következő információt küldte ezzel kapcsolatban.
A mogyoródi Forma-1 futamra nem egyszerű a kijutás - vagy mégis?

A mogyoródi Forma-1 futamra nem egyszerű a kijutás - vagy mégis? 

A Formula 1 Magyar Nagydíjat július 19-21. között rendezik - telt ház, azaz négy nap alatt több mint 300 ezer néző várható a versenyhétvégén.
Metanol-üzemanyagú tengerjáró ennél a luxus hajótársaságnál

Metanol-üzemanyagú tengerjáró ennél a luxus hajótársaságnál 

Fontos mérföldkőhöz érkezett a tengeri utazás jövője.
Megvan a Magyar Paralimpiai Társaság új hivatalos partnere

Megvan a Magyar Paralimpiai Társaság új hivatalos partnere 

A Wizz Air repíti a paralimpikonokat Párizsba.
Biztonságos utazás négylábú kedvenceinkkel

Biztonságos utazás négylábú kedvenceinkkel 

Íme néhány tipp, hogy mire érdemes odafigyelni, hogy az út ne csak a gazdinak, hanem a házikedvencnek is kellemes élmény legyen.
Budapest Airport: 2032-re tervezi a kormány a 3. terminál nyitását

Budapest Airport: 2032-re tervezi a kormány a 3. terminál nyitását 

Szoros iránymutatást végez a kormány, de a szakmai üzemeltetést a francia társtulajdonosnak engedi át.
Költözik egy Wizz Air gép - azonnal reagált rá az érintett debreceni reptér

Költözik egy Wizz Air gép - azonnal reagált rá az érintett debreceni reptér 

Az ultrafapados légitársaság bejelentette, hogy a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren állomásozó repülőgépét Budapestre helyezi át. Rögvest jött a reptér válasza is erre a lépésre.
A bukaresti reptéren sem jártak jobban az utasok, mint Ferihegyen

A bukaresti reptéren sem jártak jobban az utasok, mint Ferihegyen 

Egyszerre csaknem 30 pilóta jelentett beteget, így majdnem ugyanennyi járatot kellett törölni Bukarestben, köztük Budapest felé indulót is.
A Boeing elismeri bűnösségét, de megússza az áldozatok családja által kért büntetést

A Boeing elismeri bűnösségét, de megússza az áldozatok családja által kért büntetést 

A mulasztás és a pénzbírság azonban nem elégítette ki az áldozatok családjait.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.