30 éve omlott le a berlini fal

Egész évben Bauhaus-lázban ég Németország a művészeti iskola megalakulásának 100 évfordulója alkalmából. Idén ősszel pedig még egy kerek jubileumot ünnepel az ország: novemberben lesz 30 éve, hogy leomlott a Berlint kettéosztó fal.

„Berlin szerethető város a két egykori világrend találkozásánál, ahol egyaránt meg lehet élni a XX. század vérzivataros és felemelő pillanatait” - fogalmazott Czeiszing Miklós a Német Turisztikai Hivatal hazai képviseletvezetője a társaság ünnepi tájékoztatóján a budapesti Füvészkertben.

A keleti és nyugati városrészt kettéosztó falat november 9-én kezdték el megbontani a felbátorodott tömegek Berlinben, amiről idén egy egész hétig tartó programsorozat keretében emlékeznek meg a német fővárosban. November 4. és 10. között 7 helyszínen, 100 partner bevonásával 100 eseményt rendeznek, amelyre 1 millió látogatót várnak. Az esemény szervezői a békés forradalom előzményeit is feltárják és nemzetközi kitekintést is adnak a magyar, lengyel és cseh párhuzamos eseményekre vonatkozóan.

A művészeti projektek között lesznek egyebek között kiállítások, látványos vetítések a város hatalmas épületeire és számos kelet-európai alternatív zenekar is összeáll, amelyek az akkori rendszer bírálóiként irányt mutattak a rendszerváltó értelmiség számára.Az About Berlin új ingyenes és offline is használható applikáció 200 látványossággal kapcsolatban oszt meg történeteket, információkat, archív fényképeket és videókat a felhasználókkal fókuszálva a 30 éve történt békés forradalom helyszíneire és eseményeire.

A 30 éve még fallal szétszabdalt Berlin, amelynek lakói elől a teljes nyugati világ, de még a számukra akár szomszédos utcák is el voltak zárva és tabunak számítottak, ma az utazás és a mobilitás fellegvárának számít. Berlinnek három évtized alatt sikerült felzárkóznia a dobogóra London és Párizs után a harmadik legnépszerűbb városlátogató úti célként Európában. Berlin elképesztő ütemű szellemi, kulturális, építészeti, infrastrukturális fejlődésnek volt tanúja az elmúlt 30 évben. Neve mára egybeforrt a progresszivitással, a teremtő erővel, az úttörő eszmékkel. Vezetői és lakói élen járnak a környezetvédelmi és klímabarát vívmányok alkalmazásában: rengetegen használják a kerékpárt a mindennapi közlekedéshez, rohamosan nő az elektromos járművek aránya, itt található Európa első hulladékmentes étterme és a csomaglásmentes boltok is széles körben elterjedtek.

Hogy milyennek szeretnénk a jövőt, azt a berliniek és az odalátogatók közös erővel találhatják ki a város legújabb interaktív múzeumában, az idén szeptemberben nyíló, három szintes Futuriumban. Ezzel tovább gyarapodik Berlin 180 múzeumának és művészeti gyűjteményének sora. Szeptemberben nyílik az átfogó Bauhaus tárlat a témaév nagy dobásaként, és a város legnagyobb levéltára előtt egyhetes programsorozatot is szentelnek a témának. A Going Local Berlin ingyenes applikáció részeként a város legeldugottabb Bauhaus építészeti gyöngyszemeire is rálelhet az érdeklődő. Ha valakinek egy szemernyi kétsége is volt afelől, hogy a múzeumok fővárosa Berlin, 2020-ban ez biztosan végképp szertefoszlik. A város közepén egy új kulturális negyed épül, a Humboldt Forum, amelyet úgy kell elképzelnünk mintha egy új Louvre épülne Berlin szívében. Az egykor ott álló 18. századi barokk palotát újraépítik, ultramodern részletekkel bolondítják meg és a művészet és a tudományok szolgálatába állítják. A gigantikus méretű ötszintes épületben egyaránt helyet kap a rendkívül gazdag ázsiai néprajzi gyűjtemény, a Humboldt Egyetem új laboratóriuma és egy 4000 négyzetméteres Berlin Kiállítás, amely a város és a világ nemzetközi kapcsolódási pontjait, a német társadalom és globális létünk változásait igyekszik feltárni.

 

A multikulturalizmus jegyében született Szűcs Péter, az idén három éves Peters Planet blog írójának új fotókiállítása is a Füvészkertben. A világ különböző pontjain készített portréi jól tükrözik azt a sokszínűséget, nyitottságot és elfogadást, amelyek a berlini életérzés alappillérei és a város nemzetközi sikerének kulcsa.

A sajtótájékoztató maradandó emlékekkel járult hozzá a 30 éves jubileumhoz: agyag lenyomatként őrizte meg a résztvevők kézfogásait. Ezeket kiküldik Berlinbe és sok ezer más lenyomattal együtt kiállítják a Fal leomlásával lehetővé vált egymásra találás szimbólumaként.

Forrás: Turizmus Online


A Kartago Tours bemutatta új mobilapplikációját

A Kartago Tours bemutatta új mobilapplikációját 

A mobilalkalmazás leegyszerűsíti a nyaralással kapcsolatos információk elérését az utazásra való felkészülés és a vakáció időtartama alatt.
Megszületett Ausztria részletes útiterve a jövő turizmusához

Megszületett Ausztria részletes útiterve a jövő turizmusához 

Megatrendek és innovációs ugrások az adatvezérlelt világrendben - ez volt az Osztrák Turizmusnapon.
Indul az MTÜ tavaszi kampánya - külföldi véleményvezérek Budapesten

Indul az MTÜ tavaszi kampánya - külföldi véleményvezérek Budapesten 

Ötven külföldi influenszer népszerűsíti most Budapestet, akik május 22-24. között a Budapest Influencer Trip rendezvényre érkeztek hozzánk, az MTÜ meghívására.
Tengerparti konferenciakomplexum Šibenik MICE-kínálatában

Tengerparti konferenciakomplexum Šibenik MICE-kínálatában 

Ünnepélyes külsőségek között május közepén bemutatták a Šibenik Kongresszusi Központot a szakmai közönségnek.
Dubaji látnivalók az Emirates repjegye mellé

Dubaji látnivalók az Emirates repjegye mellé 

A légitársaság magyar utasai dubaji nyaralásuk alatt számos exkluzív kedvezményt vehetnek igénybe beszállókártyáikkal.
Magyar vendégeket vár ez a szlovén szállodalánc

Magyar vendégeket vár ez a szlovén szállodalánc 

Szlovénia egyedülálló úti cél, ahol mindenki talál magának való programot és kikapcsolódást.
Optimisták az osztrák üzleti turizmus szereplői

Optimisták az osztrák üzleti turizmus szereplői 

A 2024-es évre vonatkozóan a megkérdezettek 36 százaléka még a tavalyinál is jobb foglalási helyzetet vár.
Ha Makao - akkor csak a kaszinó?

Ha Makao - akkor csak a kaszinó? 

Makaóban tényleg sok a kaszinó, de a város korántsem csak ezekről szól.
Málta - a sziget, ahol nem csak a tenger a főszereplő

Málta - a sziget, ahol nem csak a tenger a főszereplő 

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal üzleti partnereit invitálta május 16-án, csütörtök délelőtt az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapestbe.
Szintet lép a maldív kormány az aktív turizmus híveinek érvei ellen

Szintet lép a maldív kormány az aktív turizmus híveinek érvei ellen 

Elege lett az Indiai-óceán szigetországának irányítóinak abból, hogy országukat kizárólag egy gyönyörű, fehér homokos tengerparttal rendelkező, dögunalmas úti célnak gondolják többen.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.