Bécs külső kerületei kerülnek a látogató-forgalom fókuszába

Idén november 13-án került megrendezésre a Wien Tourismus éves szakmai konferenciája, amely a bécsi turisztikai és kulturális szcéna egyik rangos találkozási fóruma.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egész délutánt és estét betöltő nívós rendezvényen bemutatásra kerültek a friss üzleti- és forgalmi eredmények, valamint az elkövetkező évek marketingtevékenységinek súlypontjai.

A „Pulsating Vienna” mottó jegyében a bécsi belváros egyik népszerű rendezvényhelyszínén szervezett eseményen több mint 450-en vettek részt. Norbert Kettner, a Wien Tourismus ügyvezetője az idei év eddigi kiemelt aktivitásait és eredményeit prezentáló előadásban statisztikai adatokkal illusztrálta, hogy Bécs turisztikai teljesítménye ismét erős alapokon nyugszik. Az elhangzott beszámolóból kiderült, a város 2018-ban készült, - majd 2020-ban átdolgozott - visitor economy (látogató-gazdaság) stratégiájában 2025-re megfogalmazott célok és indikátorok közül már az idén több teljesülni fog. A szállodák üzleti forgalma vélhetőleg már az idei évben eléri és meghaladja a 900 millió eurós célértéket. Az első kilenc havi statisztikák alapján reális várakozás az év végéig az 1 milliárd eurós turisztikai forgalom realizálása. A fenntarthatósági szemléletet és üzemeltetést bizonyító zöld minősítések számában a bécsi szállodák már elérték, sőt meghaladták a 2025-re célul tűzött 140-es számot: idén már 146 bécsi kereskedelmi szálláshely rendelkezik ilyen környezetvédelmi zöld tanúsítvánnyal. Amin még javítani, az a vonattal érkező vendégek részaránya. Jelenleg ez a mutató megegyezik az autóval érkező vendégek arányával. 2025-re szeretnék, hogy az autós és vonatos vendégérkezések aránya 40:60 százalék körül alakuljon a mostani 50:50 helyett. Ennek érdekében Bécs mindent megtesz, bár már jelenleg is a világ vasúttal legjobban elérhető világvárosai közé tartozik az osztrák főváros – vázolta a helyezet és további lehetőségeket a Wien Tourismus vezetője. Bécs látogató-gazdasága nagy fordulatszámon működik, idén 74 ezer szoba érhető el a város kereskedelmi szálláshelyein és 52 ezer munkavállaló dolgozik a vendégek mindennapi elégedettsége érdekében. Bécsben megforduló vendégek elégedettsége egyébként jóval a 8,06-os nemzetközi benchmark érték felett jár, a cél ennek a jó eredménynek a megőrzése.

A város látogató-gazdaságának további rendkívül fontos célkitűzése, hogy a látogatók hozzájáruljanak helyi lakosság életminőségének további növeléshez. Ezen a területen 10 megkérdezett bécsi lakosból jelenleg 9 úgy véli, hogy számára pozitív és gazdagító a városba érkezők hatása. A Wien Tourismus ezt az indikátort tekinti az egyik legfőbb mutatószámnak, s céljuk hogy ez az érték a következő években se romoljon – hangsúlyozta megnyitó beszéden Peter Hanke, városüzemeltetési tanácsnok, a Wien Tourismus elnöke. Az idei marketing-kooperációk és aktivitások eredményeinek ismertetésekor Norbert Kettner kitért a mesterséges intelligencia (MI) segítségével Gustav Klimt művészetét humorosan áthallásos módon bemutató kampányukra, amely az USA-ban pár hét alatt 122 millió elérést generált. A MI segítségével megkomponált kampányaik jóval a benchmark feletti kiemelt eredményességet mutatnak: a tinderen és – idén először már – TikTok-on is futó aktivitásaik esetében is. Elhangzott továbbá: Amerika, mint küldő-piac már ismét harmadik a sorban, nagyon erős a MICE szegmensbe is az érdeklődés. Ázsiából való élénkülésére még várni kell, egyelőre hiányzik a megfelelő légi-kapacitás a korábbi forgalmi eredmények eléréséhez. Sikeres a Wien Tourismus ivie-applikációja, amely 800 ezer letöltéssel mára Ausztria leggyakrabban használt mobilos turisztikai applikációjá vált. Az est során bemutatásra került a BAHÖ néven frissen indított podcast sorozat, amely pár adás után már 40 ezres eléréssel büszkélkedhet.

A jövő évi fókusztémák kapcsán ismertetésre került, hogy a belvárosi látogatóforgalom koncentrációjának oldása érdekében az aktívabb városmaggal, piaccal, élénk közösségi terekkel egyaránt rendelkező külvárosi kerületek megismertetése és kínálatuk elismertetésére kerül a Wien Tourismus marketing-tevékenységének középpontjába. A Heartbeat Streets akció célja, hogy a bevásárló utcákkal, forgalmas piacokkal és komoly gasztro-szcénával rendelkező külső kerületek is jótékonyan részesülhessenek a látogató-gazdaságból, másrészt a látogatók Bécs új arcát megismerve, maguk is belemerülhessenek az igazi bécsi életérzésben. Ennek érdekében szabadon álló, felhagyott üzlethelyiségeket például pop-up szállodai szobákká alakítják át, amelynek „lobbyját” a forgalmas közterületek, utcák és piacok adják. A vendégeknek így a szó szoros értelmében lehetőségük lesz megmártózni Bécs pulzáló külvárosainak mindennapjaiban, megismerni a helyi szokásokat és életvitelt. A találkozások adják a látogató-gazdaság alapját – hangzott el az est során többször az egyik fő üzenet. Erre a tételre erősített rá a konferencia keynote előadójának, Carmel Allen-nek, a londoni Tate Galleries igazgatójának informatív előadása is. Elmondta, hogy a turisztikai termékfejlesztés legfontosabb része a HELY és az EMBER interakciójának létrehozása, amelynek csúcsa az élményfejlesztés. A legtökéletesebb élményfejlesztés pedig az, ahol a találkozások, interakciók által valamilyen transzformáció, rácsodálkozás történik, ahol a látogató, a külső szemlélő bevonódik, a történés részévé válik. A kitekintőben már a 2025-ös év tematikáját is megismerhette a hallgatóság, amely Johann Strauss zeneszerző születésének 200. évfordulója köré szerveződik majd.

A Wien Tourismus konferenciájának részletes programja megtekinthető és teljes egészében visszanézhető ITT. Kovács Balázs nemzetközi turisztikai szakértő, a GD Consulting partnerének helyszíni beszámolója ITTolvasható. A Heartbeat Street projektről további részletek ITT. További fotók az eseményről ITT.

Forrás: GD Consulting


Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.
Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért

Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért 

A Schönbrunni-kastélyban tartott prezentációval debütált Ausztria legnagyobb magánkezdeményezésű szakmai összefogása.
Van, aki forrón szereti - de Borneón a hőség minden határon túlmegy

Van, aki forrón szereti - de Borneón a hőség minden határon túlmegy 

Nincs rá jobb szó, dögletes meleg van Borneón – de túl lehet lendülni rajta.
A város, ahol érdemes hosszabb időt eltölteni - Stuttgart, nem csak focirajongóknak

A város, ahol érdemes hosszabb időt eltölteni - Stuttgart, nem csak focirajongóknak 

Stuttgart az itt megrendezendő öt izgalmas mérkőzésen túl is tartogat számos látnivalót és izgalmas programot.
Elegük van a turistákból a helyieknek a Kanári-szigeteken

Elegük van a turistákból a helyieknek a Kanári-szigeteken 

A Kanári-szigetek lakosai tiltakozásokat és sztrájkokat terveznek a túlturizmus elleni védekezés érdekében.
Ezek a színes programok várnak Opatijában

Ezek a színes programok várnak Opatijában  

Izgalmas programok, zenei fesztiválok és koncertek.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.