Egy finom kimchi-t?

Koreai fermentált ételek és a híres ősi onggi kerámiák történetét mutatja be a Koreai Kulturális Központ most nyitott kiállítása, mely szeptember 4-től október 31-ig ingyenesen látogatható a Csörsz utcai központban.

A koreai konyhaművészet hagyományos étele amelyet friss zöldségek savanyításával-fermentálásával készítenek. Alapja a kínai kel chilivel fűszerezve, ezért koreai csípős káposztának is szokták nevezni. Több száz változata ismert, és bár 3 hétig fermentálódnia kellene, a nyitórendezvényen a halakkal, rákkal, fokhagymával, körte és almaszósszal, gyömbérrel, csilivel, szójaszósszal és almaecettel készített kimchit kóstoltuk, mely rendkívüli csípőssége ellenére is óriási sikert aratott. A kimchi egy könnyen emészthető, fogyókúrát segítő rendkívül egészséges étel, melyet sertés és marhahúsokhoz ajánlanak köretnek.

A rendezvényen Őexcellenciája Choe Kyoo sik nagykövet mondott megnyitó beszédet, majd a kiállító művészek bemutatót is tartottak. A meghívottak szeme előtt készített egy eredeti óriás kerámiát Heo Jingyu keramikus, melyet a megjelent nagykövetek és a meghívottak saját kézjegyükkel is elláttak. Lee Ynza, a koreai fermentált ételek szakértője bemutatta hogyan készül a híres kimchi (kim chee), azaz a csípős koreai káposzta, mely erjesztésére és tárolására ugyancsak hagyományos onggi edényeket használják.

Mint kiderült a fermentált ételek titka a megfelelő tárolás, amihez a világon egyedülálló onggi agyagedényeket használják. Az edényekben ugyanis égetés közben az alapanyaguk különböző nagyságú részecskéi parányi lyukakat alakítanak ki. Ezeken a réseken keresztül áramlik a levegő, ezért hívják lélegző edényeknek, amelyben az ételek sokáig nem romlanak meg. Az oxigén ugyanakkor segíti az onggiban tárolt paszták, kimcsi, tengeri termékek erjedését is. Az erjesztés, más néven fermentálás folyamata alatt a mikroorganizmusok a bennük lévő enzimek révén szerves anyagot bontanak le. Az ilyen ételek íze és illata a természet reakcióját kihasználva természetesen alakul ki, valamint kimagasló a tápértékük.

A még ma is használt onggi edények alakja leginkább a három királyság korszakából, az 5-6. századbeli kogurjói kerámiára hasonlít. A kiállításon az Ulsan Oigosan (ejtsd: ulszán-vegoszán) manufaktúra kézműves termékein keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók ezekkel a rendkívüli precizitással készülő tárolóedényekkel. Megtanulhatják azt is, hogyan kell szójababpasztát és egyéb fermentált alapanyagokat készíteni, melyek nélkül a legtöbb koreai fogás elképzelhetetlen lenne.


Ennyivel nőtt a Törökországba látogató magyarok száma két év alatt

Ennyivel nőtt a Törökországba látogató magyarok száma két év alatt 

Az elmúlt két év alatt több mint két és félszeresére nőtt a Törökországba látogató magyar turisták száma.
Az infláció ellenére is nagy az osztrákok utazási kedve

Az infláció ellenére is nagy az osztrákok utazási kedve 

Élénk osztrák utazási kedvről tanúskodik az osztrák autóklub frissen elkészült jelentése.
Rézvárostól a Vízi Várig - egy korty konyakkal

Rézvárostól a Vízi Várig - egy korty konyakkal 

Szlovák Turisztikai Hivatal invitálására az egyik legrégebbi történelmi város, Besztercebánya környékének felfedezésére indultunk.
Utazási hackerek jelentkezését várják

Utazási hackerek jelentkezését várják 

Z-generációs álommeló: ismét lehet pályázni World Travel Hackernek.
Új program a Brazíliába látogató turistáknak

Új program a Brazíliába látogató turistáknak 

Kihagyhatatlan program annak, aki kikapcsolódásra és pihenésre vágyik.
Fókuszban az optimizmus és fenntarthatóság  az ÖRV kongresszusán

Fókuszban az optimizmus és fenntarthatóság az ÖRV kongresszusán 

Európa „túlzottan elkényelmesedett a jólétben, de optimista döntésekkel még lehet változtatni.
Űrközpontra bukkantunk Brüsszel szívében

Űrközpontra bukkantunk Brüsszel szívében 

Ittunk egy mennyei trappistát, beszélgettünk egy titokzatos emberrel és megvizsgáltuk az unió szívét.
Négy évszakos desztináció az új feltörekvő emírség

Négy évszakos desztináció az új feltörekvő emírség 

Ras Al Khaimah most a magyar piacot is célba vette.
Ez az olasz város betiltaná az éjfél utáni fagylaltárusítást

Ez az olasz város betiltaná az éjfél utáni fagylaltárusítást  

Azonban sokan látják úgy, hogy a szigorítás túl messzire megy.
Leszakadtak a párizsi Moulin Rouge szélmalmának lapátjai

Leszakadtak a párizsi Moulin Rouge szélmalmának lapátjai 

Egyelőre nem tudni, mitől szakadhattak le a lapátkerekek.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.