Egy finom kimchi-t?

Koreai fermentált ételek és a híres ősi onggi kerámiák történetét mutatja be a Koreai Kulturális Központ most nyitott kiállítása, mely szeptember 4-től október 31-ig ingyenesen látogatható a Csörsz utcai központban.

A koreai konyhaművészet hagyományos étele amelyet friss zöldségek savanyításával-fermentálásával készítenek. Alapja a kínai kel chilivel fűszerezve, ezért koreai csípős káposztának is szokták nevezni. Több száz változata ismert, és bár 3 hétig fermentálódnia kellene, a nyitórendezvényen a halakkal, rákkal, fokhagymával, körte és almaszósszal, gyömbérrel, csilivel, szójaszósszal és almaecettel készített kimchit kóstoltuk, mely rendkívüli csípőssége ellenére is óriási sikert aratott. A kimchi egy könnyen emészthető, fogyókúrát segítő rendkívül egészséges étel, melyet sertés és marhahúsokhoz ajánlanak köretnek.

A rendezvényen Őexcellenciája Choe Kyoo sik nagykövet mondott megnyitó beszédet, majd a kiállító művészek bemutatót is tartottak. A meghívottak szeme előtt készített egy eredeti óriás kerámiát Heo Jingyu keramikus, melyet a megjelent nagykövetek és a meghívottak saját kézjegyükkel is elláttak. Lee Ynza, a koreai fermentált ételek szakértője bemutatta hogyan készül a híres kimchi (kim chee), azaz a csípős koreai káposzta, mely erjesztésére és tárolására ugyancsak hagyományos onggi edényeket használják.

Mint kiderült a fermentált ételek titka a megfelelő tárolás, amihez a világon egyedülálló onggi agyagedényeket használják. Az edényekben ugyanis égetés közben az alapanyaguk különböző nagyságú részecskéi parányi lyukakat alakítanak ki. Ezeken a réseken keresztül áramlik a levegő, ezért hívják lélegző edényeknek, amelyben az ételek sokáig nem romlanak meg. Az oxigén ugyanakkor segíti az onggiban tárolt paszták, kimcsi, tengeri termékek erjedését is. Az erjesztés, más néven fermentálás folyamata alatt a mikroorganizmusok a bennük lévő enzimek révén szerves anyagot bontanak le. Az ilyen ételek íze és illata a természet reakcióját kihasználva természetesen alakul ki, valamint kimagasló a tápértékük.

A még ma is használt onggi edények alakja leginkább a három királyság korszakából, az 5-6. századbeli kogurjói kerámiára hasonlít. A kiállításon az Ulsan Oigosan (ejtsd: ulszán-vegoszán) manufaktúra kézműves termékein keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók ezekkel a rendkívüli precizitással készülő tárolóedényekkel. Megtanulhatják azt is, hogyan kell szójababpasztát és egyéb fermentált alapanyagokat készíteni, melyek nélkül a legtöbb koreai fogás elképzelhetetlen lenne.


Ausztria újra felfedezve – Sport, ízek és élmények karnyújtásnyira

Ausztria újra felfedezve – Sport, ízek és élmények karnyújtásnyira 

Ausztria 2025-ben is izgalmas célpont a magyar utazók számára.
Midsommer, avagy egy varázslatos svédországi éjszaka

Midsommer, avagy egy varázslatos svédországi éjszaka 

A nyári napforduló a svédek második legnagyobb ünnepe, az éj ilyenkor a hagyományok szerint tele van varázslattal.
Tűzvész Splitnél – videóval

Tűzvész Splitnél – videóval 

A tűzoltók egyelőre nem tudják megfékezni a lángokat.
Zseniális ötlet Bécs turizmusáért felelőseitől: új sétaútvonal egy ikonikus film nyomán

Zseniális ötlet Bécs turizmusáért felelőseitől: új sétaútvonal egy ikonikus film nyomán 

Különleges új sétaprogram az osztrák fővárosban.
Retro fesztivál Opatijában

Retro fesztivál Opatijában 

Június 26-28. között Opatija a retro szórakozás fővárosává válik.
Már csak ez hiányzott: fertőző, ragályos kór jelent meg Romániában

Már csak ez hiányzott: fertőző, ragályos kór jelent meg Romániában 

Első ízben mutatták ki a juhhimlőt (variola ovina) a helyi illetékes hatóságok.
Napfényes ANTOR szezonnyitó a város felett

Napfényes ANTOR szezonnyitó a város felett 

Június 17-én a belvárosi Pullmann Hotel hangulatos rendezvénytermében tartotta szezonnyitó eseményét öt Magyarországon működő nemzeti idegenforgalmi szervezet.
Miért jönnek szívesen az osztrákok hozzánk?

Miért jönnek szívesen az osztrákok hozzánk? 

Az UniCredit Bank Austria idén is elkészítette a nyaralási euró számítását.
Ennyit költenek külföldi nyaralásra a magyar családok

Ennyit költenek külföldi nyaralásra a magyar családok 

Idén minden második magyar készül külföldre utazni legalább egyszer. Az úti célok változatlanok, de egyre többe kerül a nyaralás.
Közzétette foglalási adatait az ALDI Utazás

Közzétette foglalási adatait az ALDI Utazás 

A számok átlagosan 33 százalékos utasszám-növekedést mutatnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.