Egy finom kimchi-t?

Koreai fermentált ételek és a híres ősi onggi kerámiák történetét mutatja be a Koreai Kulturális Központ most nyitott kiállítása, mely szeptember 4-től október 31-ig ingyenesen látogatható a Csörsz utcai központban.

A koreai konyhaművészet hagyományos étele amelyet friss zöldségek savanyításával-fermentálásával készítenek. Alapja a kínai kel chilivel fűszerezve, ezért koreai csípős káposztának is szokták nevezni. Több száz változata ismert, és bár 3 hétig fermentálódnia kellene, a nyitórendezvényen a halakkal, rákkal, fokhagymával, körte és almaszósszal, gyömbérrel, csilivel, szójaszósszal és almaecettel készített kimchit kóstoltuk, mely rendkívüli csípőssége ellenére is óriási sikert aratott. A kimchi egy könnyen emészthető, fogyókúrát segítő rendkívül egészséges étel, melyet sertés és marhahúsokhoz ajánlanak köretnek.

A rendezvényen Őexcellenciája Choe Kyoo sik nagykövet mondott megnyitó beszédet, majd a kiállító művészek bemutatót is tartottak. A meghívottak szeme előtt készített egy eredeti óriás kerámiát Heo Jingyu keramikus, melyet a megjelent nagykövetek és a meghívottak saját kézjegyükkel is elláttak. Lee Ynza, a koreai fermentált ételek szakértője bemutatta hogyan készül a híres kimchi (kim chee), azaz a csípős koreai káposzta, mely erjesztésére és tárolására ugyancsak hagyományos onggi edényeket használják.

Mint kiderült a fermentált ételek titka a megfelelő tárolás, amihez a világon egyedülálló onggi agyagedényeket használják. Az edényekben ugyanis égetés közben az alapanyaguk különböző nagyságú részecskéi parányi lyukakat alakítanak ki. Ezeken a réseken keresztül áramlik a levegő, ezért hívják lélegző edényeknek, amelyben az ételek sokáig nem romlanak meg. Az oxigén ugyanakkor segíti az onggiban tárolt paszták, kimcsi, tengeri termékek erjedését is. Az erjesztés, más néven fermentálás folyamata alatt a mikroorganizmusok a bennük lévő enzimek révén szerves anyagot bontanak le. Az ilyen ételek íze és illata a természet reakcióját kihasználva természetesen alakul ki, valamint kimagasló a tápértékük.

A még ma is használt onggi edények alakja leginkább a három királyság korszakából, az 5-6. századbeli kogurjói kerámiára hasonlít. A kiállításon az Ulsan Oigosan (ejtsd: ulszán-vegoszán) manufaktúra kézműves termékein keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók ezekkel a rendkívüli precizitással készülő tárolóedényekkel. Megtanulhatják azt is, hogyan kell szójababpasztát és egyéb fermentált alapanyagokat készíteni, melyek nélkül a legtöbb koreai fogás elképzelhetetlen lenne.


Tavasztól újabb izgalmas spanyol úti cél a WIZZ kínálatában

Tavasztól újabb izgalmas spanyol úti cél a WIZZ kínálatában 

A spanyolországi katalón életérzés egyik legelbűvölőbb városába indít tavasszal járatpárt Budapestről az ultrafapados légitársaság.
Megszűnik a határellenőrzés a magyar-román határon

Megszűnik a határellenőrzés a magyar-román határon 

Megszületett a döntés, melynek értelmében 2025. január 1-jétől Románia és Bulgária is teljes jogú tagként csatlakozhat a Schengen-övezethez.
TOP10-ben a magyar útlevél a nemzetközi ranglistán

TOP10-ben a magyar útlevél a nemzetközi ranglistán 

A magyar útlevél az összesen 199 ország útleveleit rangsoroló VisaGuide Passport Index listáján a tizedik helyen kapott helyet.
December, az év egyik legszebb időszaka Dubajban is

December, az év egyik legszebb időszaka Dubajban is 

Az év végéhez közeledve leginkább az ünnepi készülődéssel, és programokkal kapcsolatos információkat szeretnénk megosztani, hiszen Dubajban is nagyon várt ünnep a karácsony.
A Mikulás nem kitaláció, tényleg élt, és úgy tűnik, most megtalálták a sírját

A Mikulás nem kitaláció, tényleg élt, és úgy tűnik, most megtalálták a sírját 

A Mikulás legendája Szent Miklós püspök nyomán indult el.
Group travel: next stop the Grand Est!

Group travel: next stop the Grand Est! 

The Grand Est is a must-see destination for group travel lovers. With its historic cities and unspoilt natural landscapes, this rich, diverse region offers an unrivalled range of experiences.
HOTCO 2025: a szállodai befektetések legújabb trendjei

HOTCO 2025: a szállodai befektetések legújabb trendjei 

2025 januárjában ismét Bécs ad otthont a Közép- és Kelet-európai vendéglátóipar egyik legjelentősebb eseményének, a HOTCO-nak.
Görögország elérhetőbbé teszi a kikötőket és a kompokat a fogyatékkal élők számára

Görögország elérhetőbbé teszi a kikötőket és a kompokat a fogyatékkal élők számára 

Jelenleg 13 intézkedést hajtanak végre a hozzáférhetőség javítása érdekében négy fő pillérre helyezve a hangsúlyt.
Nyitva ismét a Notre-Dame – megtartották az első misét

Nyitva ismét a Notre-Dame – megtartották az első misét 

Több mint öt évvel a pusztító tűzvész után vasárnap megtartották az első misét az újjáépített párizsi Notre-Dame székesegyházban.
Közeleg az idei Nobel-díj átadás – Stockholm igazi turistamágnes

Közeleg az idei Nobel-díj átadás – Stockholm igazi turistamágnes 

December elején erős turista vonzereje van a Nobel-hétnek: ugyanis mindig december 10-én van a díjátadó, de már előtte is belföldi és külföldi látogatók tízezrei zarándokolnak Stockholmba.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.