Ezer év konyhaművészete műanyagból

Rendkívüli népszerűségnek örvendenek Kínában az ételmúzeumok, amelyek a kulináris élvezetek mellett történelmi leckét is kínálnak a látogatóknak.

Madárfészekleves, egészben főtt medvetalp, buddhista vegetáriánus ételek - az ételmúzeumokban igazi különlegességnek számító vagy történelmi jellegű ételek sorával találkozhat a látogató. Az ilyen múzeumokból a hatalmas érdeklődés miatt egyre több van az országban, így a közép-kínai Csengtuban és Kajfengben vagy a kelet-kínai Hangcsouban.

Ételek műanyagból

A hangcsoui nyújtja a legnagyobb volumenű kiállítást: a tárlaton az elmúlt ezer év konyhaművészetének alakulását követhetik a látogatók, egyes történelmi periódusoknak, mint például a Csing- vagy a Szung-dinasztiák korának kiemelt jelentőséget szentelve.
Az ételek mindegyikét külön tányéron "szolgálják fel" a kiállítási termekben, azok ugyanakkor nem ehetők, az eredeti receptek alapján elkészített fogások műanyagból mintázott változatai. Az ételek mellett részletes leírás és történelmi háttér is olvasható a mellettük elhelyezett tájékoztatókon.

A hangcsoui tárlat különlegessége a Csing-dinasztia korabeli költő, Jüan Mej által összeállított eredeti szakácskönyv, valamint annak alapján egy korabeli fejedelmi lakoma imitálása.

A látványtól akaratlanul is megéhező látogatók a múzeummal egybekötött étteremben a kiállított ételek szinte mindegyikét kipróbálhatják, annak menüjén több száz fogás található. A múzeum emellett főzőtanfolyamokat, családi foglalkozásokat is kínál, hétvégente pedig élelmiszervásárral is bővíti kínálatát.

Forrás: MTI


Árvízveszély miatt több ezer embert telepítettek ki Spanyolországban

Árvízveszély miatt több ezer embert telepítettek ki Spanyolországban 

A dél-spanyolországi Málaga környékén mintegy háromezer embert telepítettek ki szerdán attól tartva, hogy a heves esőzések áradásokat okozhatnak.
Utazási káosz Balin

Utazási káosz Balin 

Káosz alakult ki a Balira tartó és onnan induló járatok kapcsán a  a Mount Lewotobi Laki Laki vulkán kitörése miatt.
Sokszínű tél Alsó-Ausztriában

Sokszínű tél Alsó-Ausztriában 

Vonzó téli ajánlatok a városokban, és egy új síbérlet biztosítja a változatosságot a hideg évszakban – hóval és hó nélkül.
Amadeus: hódít a mesterséges intelligencia és az élményközpontúság

Amadeus: hódít a mesterséges intelligencia és az élményközpontúság 

Az Amadeus 2024. november 11-én a Novotel Budapest Centrum Hotelben tartott sajtóeseményén nem csak turizmusban betöltött szerepükről volt szó, de betekintést kaptunk a jövőbeli fejlesztéseikbe és a legújabb utazási trendekbe.
Élménydús úti célok, ahová nem kell télikabát

Élménydús úti célok, ahová nem kell télikabát 

Az Emirates olyan egzotikus úti célokat gyűjtött össze, amelyek könnyedén elérhető, élménydús utazást ígérnek azoknak, akik szeretnénk levetni a télikabátot.
Hollandia hat hónapra visszaállítja a szárazföldi határellenőrzést

Hollandia hat hónapra visszaállítja a szárazföldi határellenőrzést 

A svéd kormány pedig azt közölte, hogy hat hónappal meghosszabbította az ellenőrzéseket.
Büntetésre számíthat, aki pénzt dob a római Trevi-kútba a felújítás alatt

Büntetésre számíthat, aki pénzt dob a római Trevi-kútba a felújítás alatt 

Ötven euróra, azaz több mint húszezer forintra büntetik azt, aki pénzt dob a Trevi-kút medencéjébe a római műemlék december végéig tervezett helyreállítása alatt.
Tudja, melyik európai városban kell fokozottan vigyázni az értékeinkre?

Tudja, melyik európai városban kell fokozottan vigyázni az értékeinkre? 

Az északi országok fővárosai is ott vannak az élvonalban.
A velencei gondolások ezúttal nem romantikázó turistákat szállítottak

A velencei gondolások ezúttal nem romantikázó turistákat szállítottak 

Hanem 6,5 tonna szemetet halásztak ki vasárnap a város csatornáiból.
Bajban a svájci menedékházak

Bajban a svájci menedékházak 

Egyre nagyobb a lavinaveszély.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.