A holland specialitásnak számító heringet sokáig túlhalászták, az állomány azonban a kvótáknak köszönnhetően újra növekszik.Hágában minden évben a Zászlók Napja nevű ünnepséggel indul a szezon, ahol többek között elárverezik az első hordó heringet, számol be az eseményről az euronews.com tudósítása.
"Nagyon élvezzük a fesztivált. Németországból érkeztünk és itt hallottunk erről a rendezvényről, szóval úgy gondoltuk, meglátogatjuk. Élvezzük, hogy süt a nap, hogy maszk nélkül lehetünk az utcán és heringet ehetünk”, mondja egy német turista.
“Ez egy szép nap és az emberek boldogok. Friss heringet adunk nekik, hogy megkóstolják. Az a vicces, hogy sokan a vendégeink közül korábban még soha nem próbálták ki a heringet, de szeretik és ettől nekünk is szép lesz a napunk.", teszi hozzá egy halárus.
A fesztiválon sok turista próbálja ki a heringevést holland módra, azaz megfogják az egész halat a farkánál, és lecsúsztatják a torkukon.
Az évente megrendezett ünnepség több mint 200 ezer látogatót vonz, akik mind azért jönnek, hogy megünnepeljék az új hering érkezését.
Forrás: Euronews