Hogy válthatjuk be a maradék kunát?

Népszerű tengerpartunk a horvát, minden egyes partszakasznak vannak megszállott magyar rajongói és egyedi attrakciói. Az idei turisztikai újdonságokról Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének vezetője számolt be, egy hagyományos ételeket bemutató, főzőshow-val egybekötött sajtótájékoztatón.

Január 1-jétől Horvátország a schengeni térség része, ezért minden határellenőrzést megszüntettek a magyar határon. A magyarok többsége autóval utazik Horvátországba, fontos tehát tudni, hogy 2025-ben változik majd az útdíjfizetés: teljesen elektronikus lesz.

Autóval, vonattal, repülővel

Az egyetlen közvetlen légijáratot Horvátország és Magyarország között a Ryanair üzemelteti, Budapest-Zadar célállomásokkal, amely június elejétől szeptember végéig heti egy héten háromszor közlekedik. Népszerű a vonat is: a MÁV Adria IC éjszakai vonat Budapestről Splitbe érkezik, hetente háromszor, június 9-től szeptember 30-ig

Az euro bevezetése után mindenkiben felmerülhet: mi van, ha maradt egy kis kunám? 2023 végéig minden kereskedelmi bankban, postán és FINA-fiókban gond nélkül beválthatjuk a pénzt, 100 kuna fém apró és ugyanekkora értékű bankjegy beváltásáig nem kell jutalékot sem fizetni. 2024-től a HNB (CNB) fiókokban lehet ezt intézni, szintén plusz pénz fizetése nélkül.
A fém aprót 2025. december 31-ig lehet beváltani, a papírpénz beváltásának nincs időkorlátja jelenleg.

Ne csak a tengerpartot ismerjük meg

Horvátország népszerűsége egyre emelkedik, és nemcsak a közeli országokból való beutazásokat illetően. A legnépszerűbb régiók: a Kvarner öböl, Isztria és Splitsko, a városok között a vendégéjszakák tekintetében Opatija, Zágráb, Rovinj és Crkvenica vezet.

A jelenlegi turisztikai koncepció fontos része, hogy széthúzzák az elő- és utószezont, gyakorlatilag egész éves forgalomnövekedésre törekednek az ország belső részében is, nemcsak a tengerparton.
A már jól ismert szlogen: Tele élettel. A fő színek a kék és zöld, amelyek egyrészt a tengert, másrészt a fenntarthatóságot szimbolizálják. A hívószavak: nap, tenger, természet.

Ami a hírverést illeti, fontos részét képezik ennek az online hirdetések, a médiát illetően némelyik rangos printlap, az influenszerek, a bloggerek meghívása. A közösségi médián kívül a rádiónak és a tévének is nagy szerepet tulajdonítanak.

Töltöttkáposzta, krumplipürével

Az üdülővárosok képét jól ismerjük, de az ország 1244 szigete közül számos alig ismert, sőt lakatlan. A sziklacsúcsok, nemzeti parkok és örökségvédelmi oltalom alatt álló területek látogatottságát elősegíti a folyamatos, infrastrukturális és turisztikai fejlesztés.

A sajtótájékoztató egyik főszereplője a kulinária volt. Manestrával és szármával várták a vendégeket, jelezve, hogy a turisztikai vonzerő fontos részének tekintik a gasztronómiát, a helyi specialitásokat.
Nos, a manesztra egy kiadós, fő ételnek is beillő, horvát bableves, jó sok füstölt hússal, de kukorica és tészta is található benne. A szárma valójában töltöttkáposzta, de könnyebb, mint a magyar, nem tejföllel tálalták és Horvátországban krumplipüré jár mellé.

Michelin-csillagok is ragyognak már errefelé

Horvátország minden régiójának megvan a maga sajátos konyhaművészeti stílusa, amelyben magyar, osztrák és török hatások is érződnek. A görög, római és illír hatások főleg a tengerparti régió halételekre jellemzők.
De nemcsak a hagyományos fogásokkal büszkélkednek ma már, hanem 10 Michelin-csillagos éttermükkel is, ami jelzi a fine dining vonal előre törését.

 


Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett

Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett 

Olasz elegancia, festő ecsetjére kívánkozó háttér, magyar kreativitás és időtlen luxus a hegyek ölelésében – ez a Nuvole Garden hotelprojekt a Comói-tónál.
Ez történt Linzben egy rendhagyó eseményen

Ez történt Linzben egy rendhagyó eseményen 

A jövő nem fenyegetés, hanem lehetőség: felhívás az aktív alakításra.
Spanyolországot brutális hőség éri el

Spanyolországot brutális hőség éri el 

A nyár közepét idéző időjárás várhatóan e hét csütörtöktől vasárnapig tart majd.
Az idei nyár titkos favoritja: Bulgária

Az idei nyár titkos favoritja: Bulgária 

Feljebb ugrott a Kiwi.com foglalási listáján Portugália és Málta is.
Válságstáb alakult a parajdi sóbánya turizmusának megmentésére

Válságstáb alakult a parajdi sóbánya turizmusának megmentésére 

Jelenleg a bánya egyik legújabb részét, a Telegdy-szárnyat próbálják megmenteni két szigetelőgát kialakításával.
Ömlik a víz a parajdi sóbányába, drámai a helyzet

Ömlik a víz a parajdi sóbányába, drámai a helyzet 

A hétfő éjszakai és keddi esőzések nyomán a Korond-patak vízhozama másodpercenként 50 köbméterre nőtt.
Turisztikai fejlesztés Afrikában

Turisztikai fejlesztés Afrikában 

A győri székhelyű, nemzetközi médiavállalat, a Flying Media Hungary tovább erősítette pozícióját a globális turizmus- és légiközlekedési szakmában.
Hová indulnak idén a magyarok Horvátországban?  – itt a toplista

Hová indulnak idén a magyarok Horvátországban? – itt a toplista 

A nyaralók többsége saját autóval kel útra, és a klasszikus, 7 éjszakás vakáció a legjellemzőbb, csaknem minden harmadik foglalás esetén.
Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk

Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk  

Idén is leginkább Horvátországba utaznak a magyarok.
Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon

Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon 

Közel 250 ezer érdeklődő ismerhette már meg hazánkat a pavilon nyújtotta egyedi látogatói élményen, valamint a gazdag kulturális programkínálaton keresztül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.