Mostantól tilos kebabos standokat nyitni Velencében

Velence kulturális örökségének megőrzése érdekében mostantól tilos a városban kebabos standokat nyitni, szabályozzák a pizzaszelet-árus boltok számát is. 

Luigi Brugnaro, Velence polgármestere által kezdeményezett törvényt csütörtökön fogadták el.

A törvény kimondja, hogy mostantól nem nyílhatnak a városban új kebabstandok és más olyan gyorséttermi helyek, amelyek csak elvitelre kínálják ételeiket, ennek keretén belül a pizzaszelet-árus boltok is szabályozás alá kerültek. Az utcai kézműves fagylaltosokat egyelőre nem érinti az új törvény. 

Paola Mar, a város turisztikai vezetője azt mondta: "Olyan tevékenységeket akarunk fékezni, amely nem összeegyeztethető a velencei kulturális örökség megőrzésével és fejlődésével".

Mar elmondta, hogy a város nem ellenezte a kebabosokat vagy más gyorséttermeket és hangsúlyozta, hogy nem okoz problémát az emberek étkezése, bár a Szent Márk téren tilos élelmiszert fogyasztani.

"A probléma az, hogy egy olyan város esetében, mint Velence, fennáll a veszély, hogy elveszíti identitását. Vannak helyi termékek, amelyeket meg kell próbálnunk előtérbe helyezni, ez jót tenne a város gasztronómiájának és környezetvédelmi szempontból is fenntarthatóbb lenne. "

Mar elmondta, hogy voltak tervek arra, hogy kialakítsanak az elvihető ételek fogyasztasára szolgáló helyeket a turistáknak. 

Ezzel Velence is beállt azon olasz városok sorába, amely korlátozni szeretné a külföldi gyorséttermeket és előtérbe helyezné a nemzeti konyhát. Tavaly Verona is megállította az új kebab üzletek nyitását, míg Firenze megpróbálta lecsökkenteni a "külföldi élelmiszereket" úgy, hogy minden új étteremnek és élelmiszerboltnak a város történelmi központjában biztosítania kellett, hogy termékeik legalább 70% -a helyi legyen.

A városvezetés folyamatosan azon dolgozik, hogy sikerüljön egyensúlyt teremteni a helyi lakók és a turisták érdekei között. Próbálják megőrizni a város élhetőségét és kezelni az évente többmillió fős látogató tömeget. 

Forrás: The Guardian


Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.
Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger

Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger 

Ha megerősítik a mérést, ez lesz a valaha mért legmagasabb vízhőmérséklet Horvátországban.
Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában

Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában 

A  Krassó-Szörény megyei tisztiorvosi szolgálat vizsgálatot indított, hogy kiderítsék a megbetegedések okát.
A nyár egyik legjobb úti célja: a Balkán gyöngyszeme

A nyár egyik legjobb úti célja: a Balkán gyöngyszeme 

Tenger, hegyek, napsugarak - e három tényező, így együtt, egyből leveszi a lábáról az embert. És a Kotori-öbölben ezekből busásan bőkezű a természet.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.